Perjalanan Melalui “Geografi Objets” Cheongju Craft Biennale 2023 Dimulakan

  • Diadakan di Cheongju, Republik Korea, selama 45 hari dari 1 September hingga 15 Oktober.
  • Mempamerkan 3,000 pameran oleh 251 artis dan pasukan dari 57 negara dengan tema “Geografi Objets”.
  • Acara budaya K yang menarik termasuk pameran, bengkel, pengalaman, pasar, dan persembahan.

CHEONGJU, Korea Selatan, 31 Ogos 2023 — Akhirnya, tiba masanya untuk memulakan perjalanan melalui “Geografi Objets”.

Cheongju Craft Biennale 2023

Cheongju Craft Biennale 2023 dibuka pada 1 September, berterusan hingga 15 Oktober di Cheongju Culture Factory di Republik Korea.

Tema tahun ini ialah “Geografi Objek – Kraftangan: Sambung, Cipta, dan Hargai,” yang pelawat boleh temui dalam lebih 3,000 karya oleh 251 artis dan pasukan dari 57 negara, termasuk Amerika Syarikat, China, dan Sepanyol. Berdasarkan krisis yang dihadapi manusia semasa pandemik dan refleksi terhadap peradaban, Bienale ini meneroka lanskap masa depan kraftangan di luar penciptaan objek untuk kegunaan manusia.

Para pakar dan pelawat telah menyatakan bahawa “setiap pameran, termasuk pameran utama, menceritakan kisah yang tepat dan berkurasi.” Bienale tahun ini dinilai sebagai “peluang untuk mengalami sejarah 24 tahun yang dibina Cheongju dalam genre kraftangan, dan melampaui batasan sendiri.”

Bienale bersedia menjadi perjalanan meneroka lanskap kraftangan melalui “objek” yang berevolusi selaras dengan Bumi dan kehidupan. Bermula dari refleksi sama ada kraftangan telah mengukuhkan antropocentrisme dan menyumbang kepada pengeksploitasian sumber asli, Bienale ini membentangkan semangat kraftangan baru berdasarkan “Biophilia”. Secara khusus, hakikat bahawa 80% daripada artis yang menyertai pameran utama membentangkan karya baru memberi gambaran status Cheongju Craft Biennale.

Tema dibentangkan melalui lima naratif:

#1. Biophilia di luar Humanisme
#2. Meme & Konteks Budaya
#3. Hibrid & Kraftangan Baru
#4. Daur Semula & Ketepatan Ekologi
#5. Rangkaian Biophilia & Masa Depan

Pengarah Seni Kang Jaeyoung menyatakan keyakinan, “Dari kraftangan digital yang menyambut anda ketika memasuki bangunan utama Kilang Budaya Cheongju, hingga karya tekstil berskala besar yang menawan pandangan anda, dan karya kraftangan bunyi imersif yang anda temui pada akhirnya – setiap karya dalam pameran utama adalah karya perwakilan dan disyorkan.” Beliau menambah, “Tanpa mengira tradisi atau moden, Timur atau Barat, artis domestik atau antarabangsa, para artis ini telah menunjukkan pemahaman sempurna tentang tema tahun ini dan mempamerkan lanskap kreatif yang sesuai. Saya berharap anda akan memberi perhatian kepada mesej mencabar yang disampaikan para artis ini bersama-sama kraftangan abad ke-21.”

Sebagai acara pasca-pandemik pertama, Bienale ini bercita-cita untuk lebih terbuka daripada sebelumnya. Semua orang, tanpa mengira umur, boleh menjadi protagonis Bienale: Dari “Kraftangan Summit,” platform wacana antara cendekiawan kraftangan domestik dan antarabangsa, dan “Bengkel Kraftangan Antarabangsa” yang diketuai oleh 13 artis dan pasukan dari tujuh negara, hingga “Bienale Kanak-kanak,” di mana “Kanak-kanak Bienale,” yang membesar menyaksikan bienale kraftangan, mengalami kraftangan dalam ruang yang menyerupai adegan dongeng. Dengan penambahan “Festival Eoma-Eoma,” gimik pameran, persembahan, pasar, bengkel, dan konsert bual bicara yang tiada henti, Cheongju Craft Biennale 2023 berjanji untuk menjadikan 120,000 meter persegi luas Kilang Budaya Cheongju terasa kecil dan tempoh 45 harinya kelihatan singkat.

“Cheongju Craft Biennale sudah menjadi acara budaya K perwakilan,” kata Encik Lee Beom-Seok, Datuk Bandar Cheongju dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Cheongju Craft Biennale. Beliau menjemput semua orang untuk “mengalami nilai, skalabiliti tak terhingga, dan inspirasi ‘kraftangan’, yang sentiasa bersama kita sejak zaman purba, melalui pusat budaya K, Cheongju Craft Biennale.”

Cheongju Craft Biennale 2023, yang merangkumi Pameran Utama, Pameran Negara Diundang (Sepanyol), Pertandingan Kraftangan Antarabangsa, dan Bienale Terbuka (Bienale Kanak-kanak, Festival Eoma-Eoma), boleh dinikmati di Kilang Budaya Cheongju, Cheongju, di Republik Korea sehingga 15 Oktober.

SUMBER Jawatankuasa Penganjur Cheongju Craft Biennale(Korea Selatan)