Persatuan Paru-paru Amerika Menyediakan Panduan untuk Sekolah-sekolah untuk Menyimpan Ubat Asma yang Menyelamatkan Nyawa

CHICAGO, 30 Ogos 2023 — Bulan ini, berjuta-juta kanak-kanak kembali ke bilik darjah untuk tahun persekolahan 2023-2024. Walaupun ini adalah masa yang menyeronokkan bagi kanak-kanak, ibu bapa dan sekolah, ia juga boleh bermakna pencetus dan cabaran pengurusan baru bagi kanak-kanak yang hidup dengan asma. Untuk membantu pentadbir dan kakitangan sekolah memberi penjagaan kepada pelajar dengan asma pada tahun persekolahan ini, Persatuan Paru-paru Amerika mengumumkan kursus dalam talian baru yang percuma, Stock Asthma Medication: Implementation Guidance for Schools.


American Lung Association logo (PRNewsfoto/American Lung Association)

“Apabila kanak-kanak dengan asma menghadiri sekolah, keselamatan dan pengurusan asma mereka menjadi tanggungjawab bersama keluarga, penjaga kesihatan mereka dan kakitangan sekolah. Walaupun kesemua 50 negeri dan Daerah Columbia telah meluluskan undang-undang yang membenarkan pelajar membawa dan menggunakan inhaler di sekolah, ada kanak-kanak yang tidak dapat mengakses ubat penyelamat nyawa ini semasa waktu sekolah,” kata Barbara Kaplan MPH, pengarah program asma kebangsaan bagi Persatuan Paru-paru Amerika. “Kursus baru ini akan membantu sekolah mencegah kecemasan asma yang mengancam nyawa dengan melaksanakan protokol perlindungan dan mempersiapkan kakitangan untuk bertindak balas terhadap seseorang yang mengalami kesukaran bernafas.”

Stock Asthma Medication: Implementation Guidance for Schools adalah kursus interaktif dalam talian percuma selama satu jam yang direka untuk kakitangan sekolah yang ditetapkan (berlesen dan tidak berlesen) yang mentadbir stok ubat asma cepat tindak dan pihak berkepentingan yang ingin memahami dan melaksanakan undang-undang, dasar atau program yang berkaitan. Kursus ini dibahagikan kepada empat modul yang membincangkan elemen penting daripada memahami keperluan dasar berkaitan asma di sekolah hingga melaksanakan program stok ubat asma yang kukuh.

Kursus ini akan mengajar peserta untuk:

  • Kenal pasti manfaat melaksanakan dasar stok ubat asma cepat tindak di sekolah.
  • Membangun dan menyemak semula dasar stok ubat asma untuk melindungi pelajar dengan asma.
  • Mengenali dan bertindak balas terhadap seseorang yang mengalami kesukaran bernafas.
  • Mentadbir stok ubat asma cepat tindak.
  • Mendokumen dan melaporkan penggunaan stok ubat asma.
  • Melaksanakan program yang berjaya dengan mendapatkan arahan berterusan, ubat asma cepat tindak dan bekalan lain sambil menangani kebimbangan pembiayaan, membina kesedaran dan menjalankan penilaian.

Persatuan Paru-paru juga menganjurkan webinar untuk memaklumkan orang ramai tentang penyelesaian yang mungkin untuk mengatasi halangan biasa dalam melaksanakan program stok ubat asma di sekolah pada 20 September jam 3 petang CT. Webinar ini adalah percuma dan terbuka kepada orang ramai. Mereka yang berminat boleh ketahui lebih lanjut dan mendaftar di sini.

Mengenai Persatuan Paru-paru Amerika
Persatuan Paru-paru Amerika adalah organisasi terkemuka yang bekerja untuk menyelamatkan nyawa dengan memperbaiki kesihatan paru-paru dan mencegah penyakit paru-paru melalui pendidikan, advokasi dan penyelidikan. Kerja Persatuan Paru-paru Amerika memberi tumpuan kepada empat imperatif strategik: untuk menewaskan kanser paru-paru; untuk mempertahankan udara bersih untuk semua; untuk memperbaiki kualiti hidup mereka yang menghidap penyakit paru-paru dan keluarga mereka; dan untuk mewujudkan masa depan tanpa tembakau. Untuk maklumat lanjut mengenai Persatuan Paru-paru Amerika, yang mempunyai penarafan 4 bintang daripada Charity Navigator dan menjadi Ahli Peringkat Platinum GuideStar, hubungi 1-800-LUNGUSA (1-800-586-4872) atau layari: Lung.org. Untuk menyokong kerja Persatuan Paru-paru Amerika, cari acara tempatan di Lung.org/events.

American Lung Association • 55 W. Wacker Drive, Suite 1150 • Chicago, IL 60601
1331 Pennsylvania Ave. NW, Ste. 1425 North • Washington, D.C. 20004
1-800-LUNGUSA (1-800-586-4872) Lung.org

SUMBER American Lung Association