Pertahanan Flu untuk Mereka yang Paling Memerlukannya: Persatuan Paru-Paru Menyeru Rakyat Amerika Berisiko Tinggi untuk Divaksinasi

CHICAGO, 5 Sept. 2023 — Tahun lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menganggarkan terdapat antara 27 – 54 juta kes jangkitan influenza (flu) dan antara 19,000 hingga 58,000 kematian akibat flu. Flu adalah penyakit pernafasan yang serius dan sangat berjangkit yang boleh menjejaskan sesiapa sahaja; walau bagaimanapun, masyarakat tertentu berisiko tinggi. Kempen berterusan Persatuan Paru-Paru Amerika, “Bersatu Melawan Flu,” bertujuan untuk mendidik orang dewasa yang berisiko tinggi menghidap penyakit flu yang teruk tentang penyakit ini dengan matlamat meningkatkan kadar vaksinasi.

Pada musim flu yang lalu, 9 daripada 10 orang dewasa yang dimasukkan ke hospital akibat flu mempunyai sekurang-kurangnya satu penyakit perubatan yang menjadi asas. Pada musim flu 2022-23, 37% daripada hospitalisasi berkaitan flu adalah dalam kalangan orang dewasa dengan penyakit paru-paru kronik1, dan 19.4% daripada hospitalisasi berkaitan flu adalah dalam kalangan orang dewasa berusia 18-491. Di samping itu, kumpulan etnik dan kaum tertentu mungkin berisiko tinggi untuk dijangkiti flu dan menghidap penyakit yang serius. Berbanding dengan rakyat Amerika kulit putih, kadar hospitalisasi flu yang dilaraskan mengikut umur hampir dua kali ganda lebih tinggi dalam kalangan rakyat Amerika kulit hitam, 1.3 kali ganda lebih tinggi dalam kalangan orang AI/AN, dan 1.2 kali ganda lebih tinggi dalam kalangan orang Hispanic atau Latino.

______________________________

1 FluSurv-NET: Rangkaian Penyeliaan Hospitalisasi Influenza, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Hospitalisasi Influenza Disahkan Makmal (cdc.gov). Dicapai pada 8/9/23

Musim puncak flu biasanya berlaku dari Disember hingga Mac. Suntikan flu disyorkan setiap tahun pada bulan September atau Oktober untuk semua yang berusia enam bulan ke atas tetapi vaksinasi lewat masih memberi manfaat selagi flu terus beredar. Suntikan flu perlu menjadi sebahagian rutin penjagaan kesihatan setiap orang. Sejak 50+ tahun, ratusan juta rakyat Amerika telah menerima suntikan flu dengan selamat.

Melalui kempen “Bersatu Melawan Flu”, Persatuan Paru-Paru Amerika telah bekerjasama dengan Sanofi untuk mendidik rakyat Amerika tentang flu dan langkah-langkah yang boleh mereka ambil untuk melindungi diri daripada penyakit flu yang teruk. Ketahui lebih lanjut di Lung.org/prevent-flu atau hubungi Talian Bantuan Paru-Paru di 1-800-LUNGUSA.

Mengenai Persatuan Paru-Paru Amerika

Persatuan Paru-Paru Amerika adalah organisasi utama yang bekerja untuk menyelamatkan nyawa dengan memperbaiki kesihatan paru-paru dan mencegah penyakit paru-paru melalui pendidikan, advokasi dan penyelidikan. Kerja Persatuan Paru-Paru Amerika memberi tumpuan kepada empat imperatif strategik: untuk menewaskan kanser paru-paru; untuk mempertahankan udara bersih untuk semua; untuk memperbaiki kualiti hidup mereka yang menghidap penyakit paru-paru dan keluarga mereka; dan untuk mewujudkan masa depan tanpa tembakau. Untuk maklumat lanjut mengenai Persatuan Paru-Paru Amerika, yang mempunyai penarafan 4 bintang dari Charity Navigator dan menjadi Ahli Peringkat Platinum GuideStar, hubungi 1-800-LUNGUSA (1-800-586-4872) atau layari: Lung.org. Untuk menyokong kerja Persatuan Paru-Paru Amerika, cari acara tempatan di Lung.org/events.

Persatuan Paru-Paru Amerika • 55 W. Wacker Drive, Suite 1150 • Chicago, IL 60601
1331 Pennsylvania Ave. NW, Ste. 1425 North • Washington, D.C. 20004
1-800-LUNGUSA (1-800-586-4872) Lung.org

HUBUNGI: Jill Dale | Persatuan Paru-Paru Amerika
P: 312-940-7001 C:720-438-8289E: Jill.Dale@Lung.org

SUMBER Persatuan Paru-Paru Amerika