Pesakit Hepatitis B Kronik Pertama Dirawat dengan ISA104 dalam Kajian Fasa 1 Pertama pada Manusia

Kajian oleh Erasmus MC menandakan tonggak pembangunan klinikal pertama untuk rawatan imunoterapi ISA104 jangkitan hepatitis B kronik

OEGSTGEEST, Belanda, 31 Ogos 2023 — ISA Pharmaceuticals B.V., sebuah syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang membangunkan imunoterapi untuk merawat kanser dan penyakit berjangkit serius, dengan sukacitanya mengumumkan bahawa pesakit pertama telah diberi dos dalam kajian HEB-PEP. Kajian fasa 1 pertama pada manusia (FIH) ini menyiasat penggunaan ISA104, satu rawatan baharu yang bertujuan untuk mencapai penyembuhan berfungsi pada pesakit Hepatitis B Kronik. Pemberian dos berlaku di Unit Hati Pusat Perubatan Erasmus di Rotterdam, penaja kajian penambahan dos ini.

Kajian HEB-PEP akan menyiasat keselamatan, ketoleranan dan keberkesanan dos ISA104 yang berbeza pada pesakit HBV kronik berbanding plasebo. Butiran kajian boleh didapati di clinicaltrials.gov di bawah pengenalpasti NCT05841095. Kajian ini dijalankan dengan kerjasama penyelidik jabatan Gastroenterologi & Hepatologi Pusat Perubatan Erasmus di Rotterdam, Belanda dan dibiayai sebahagiannya oleh Geran PPP yang disediakan oleh Health~Holland, Top Sektor Sains Hayat & Kesihatan, untuk merangsang kerjasama awam-swasta.

Hepatitis B ialah jangkitan hati serius dan ancaman kesihatan global yang disebabkan oleh perkembangan jangkitan kronik dalam sebahagian pesakit yang tidak dapat menghapuskan virus dan menjadi pembawa. Ia meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap kanser hati, kegagalan hati, dan/atau sirosis di mana tiada rawatan penyembuhan berkesan yang ada. Dua bilion orang di seluruh dunia telah dijangkiti virus hepatitis B, dengan kira-kira 1.5 juta orang dijangkiti baharu setiap tahun. Kira-kira 300 juta orang menghidapi kesan kronik penyakit ini.

Bekerjasama dengan Erasmus MC dan menggunakan teknologi Peptida Sintetik Panjang (SLP®) ISA, ISA telah membangunkan imunoterapi ISA104. ISA104 direka untuk mewujudkan tindak balas imun yang kuat dan spesifik terhadap HBV, dengan tujuan untuk menyembuhkan pesakit yang dijangkiti secara kronik secara berfungsi. ISA sebelum ini telah menunjukkan keberkesanan imunoterapi SLP pada pesakit yang dijangkiti secara kronik dengan jenis virus papiloma manusia 16 (HPV16).

Leon Hooftman, Ketua Pegawai Perubatan ISA Pharmaceuticals berkata: “Kami gembira dapat mengumumkan bahawa pesakit pertama telah didaftarkan dengan ISA104 dalam kajian klinikal HEB-PEP, menandakan tonggak penting dalam misi kami untuk membangunkan rawatan yang berkesan untuk pesakit dengan jangkitan virus hepatitis B kronik, beban kesihatan global yang besar dan punca kanser hati yang ditetapkan. Kajian ini akan memberikan maklumat penting mengenai keselamatan dan keberkesanan potensi ISA104, ketika kami terus memajukan program klinikal kami dengan fokus untuk meningkatkan hasil pesakit.”

Dr. Sonja Buschow dan Dr. Dave Sprengers, Penyelidik Utama kajian dari Jabatan Gastroenterologi & Hepatologi Erasmus MC, mengulas: “Kami teruja dengan kemajuan yang kami buat dalam percubaan manusia pertama ini dan tidak sabar untuk mengetahui potensi impak yang terapi berasaskan ISA104 dapat memberikan kepada pesakit yang menghidap jangkitan virus hepatitis B kronik. Kajian ini akan membolehkan kami menentukan bagaimana isu-isu keselamatan dan tindak balas imun pada pesakit yang menerima ISA104 berkaitan dengan yang berlaku secara kebetulan dan untuk memahami dengan lebih mendalam terapi baru yang menjanjikan ini, tindak balas imun terarah HBV dan penanda biologi HBV yang baharu”

ISA104 adalah program saluran terkini ISA yang memasuki perkembangan klinikal, selepas program utamanya ISA101b yang berada dalam perkembangan klinikal akhir untuk merawat kanser yang disebabkan oleh HPV16.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami di info@isa-pharma.com. Untuk maklumat lanjut, sila layari kami di isa-pharma.com.

Mengenai ISA Pharmaceuticals

ISA Pharmaceuticals adalah syarikat imunoterapi yang membangunkan rawatan untuk pelbagai jenis kanser dan penyakit berjangkit. ISA mempunyai teknologi terbaik dalam kelas untuk merangsang dan mengaktifkan sistem imun manusia, khususnya sel T, untuk melawan sel yang sakit atau dijangkiti. Aset utamanya ISA101b berada dalam peringkat ujian klinikal akhir untuk kanser yang disebabkan oleh jenis virus papiloma manusia 16 (HPV16) dalam kerjasama dengan syarikat bioteknologi Regeneron. Aset lain berada dalam peringkat praklinikal dan termasuk imunoterapi untuk merawat pesakit yang menghidap kanser yang melebihi ungkapan PRAME, hepatitis B kronik atau jangkitan SARS-CoV2. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.isa-pharma.com.

Mengenai Erasmus MC dan Jabatan Gastroenterologi & Hepatologinya

Erasmus MC adalah Pusat Perubatan Universiti terbesar di Belanda. Matlamat utama kami adalah populasi yang sihat. Hampir 13,000 pekerja mendedikasikan diri mereka setiap hari untuk memberikan penjagaan yang luar biasa, memudahkan pendidikan kelas dunia dan melakukan penyelidikan perintis. Di dalam Erasmus MC, jabatan Gastroenterologi & Hepatologi menempatkan salah satu pusat hati terkemuka Eropah yang dilawati oleh lebih 1,200 pesakit baharu setiap tahun dan mempunyai unit transplant hati terbesar negara. Jabatan ini melakukan penyelidikan translasi dan klinikal inovatif dan dikenali di peringkat antarabangsa atas pengalamannya dalam bidang hepatitis virus. Menjadi jelas lebih baik dan memimpin jalan dalam bidang penjagaan kompleks, inovatif dan akut dengan bekerjasama dengan yang lain: ini adalah aspirasi utama di Erasmus MC.

SUMBER ISA Pharmaceuticals B.V.