Projek Perintis Hidrogen Hijau Fotovolta 10,000 Tan China Pertama Kini Siap Sepenuhnya Dibina dan Mulakan Pengeluaran

Oil and Gas 60 Megapixl Think4photop 1 Projek Perintis Hidrogen Hijau Fotovolta 10,000-tan China Pertama Kini Siap Sepenuhnya Dibina dan Mulakan Pengeluaran

Projek Perintis Hidrogen Hijau Kuqa Sinopec Xinjiang akan menghasilkan output hidrogen hijau tahunan sebanyak 20,000 tan

KUQA, China, 31 Ogos 2023 /CNW/ — China Petroleum & Chemical Corporation (HKG: 0386, “Sinopec”) menyiapkan pembinaan Projek Perintis Hidrogen Hijau Kuqa Sinopec Xinjiang (”Projek”), projek pengeluaran hidrogen hijau fotovolta terbesar China baru-baru ini. Ia mulakan operasi untuk menghasilkan hidrogen hijau tahunan sebanyak 20,000 tan pada kapasiti penuh, satu lompatan besar dalam aplikasi perindustrian berskala hidrogen hijau China.

Hidrogen hijau yang dihasilkan oleh Projek akan membekalkan kepada Sinopec Tahe Petrochemical untuk menggantikan gas asli dan tenaga fosil sedia ada yang digunakan dalam pengeluaran hidrogen, merealisasikan pembangunan rendah karbon pemprosesan minyak moden dan penggandingan hidrogen hijau.

Projek ini adalah China pertama kali menggunakan penjanaan kuasa fotovolta secara besar-besaran untuk menghasilkan hidrogen hijau secara langsung. Menggunakan sumber solar yang banyak di Xinjiang, Projek mempunyai loji hidrogen air elektrolisis dengan kapasiti tahunan 20,000 tan, tangki penyimpanan hidrogen sfera dengan kapasiti penyimpanan hidrogen 210,000 meter padu piawai, dan saluran penghantaran hidrogen dengan kapasiti 28,000 meter padu piawai sejam. Projek, sebagai aplikasi berskala hidrogen hijau pemurnian pertama, dijangka dapat mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak kira-kira 485,000 tan setahun. Sinopec telah menangani beberapa kekangan, termasuk pengeluaran hidrogen fleksibel di bawah senario turun naik kuasa tenaga baharu, dan mencapai penyetempatan peralatan dan bahan teras utama.

Dengan tumpuan kepada pengangkutan hidrogen dan pemurnian hidrogen hijau, Sinopec mempercepatkan pembangunan hidrogen dengan penubuhan lebih daripada 100 stesen minyak hidrogen, memiliki dan mengendalikan bilangan stesen minyak hidrogen terbanyak di dunia setakat ini.

Dalam bidang pemurnian hidrogen hijau, Sinopec telah menggiatkan pembangunan tenaga angin dan fotovolta secara berpusat, merangka projek-projek mega yang mengintegrasikan penjanaan tenaga boleh diperbaharui, pengeluaran hidrogen, penyimpanan, dan penggunaan.

Selain daripada Projek ini, projek hidrogen hijau Sinopec di Ordos, yang akan menghasilkan 30,000 tan setahun, pembinaannya bermula pada Februari 2023, manakala projek Ulanqab kini dalam peringkat perancangan. Menuju matlamat “dual-carbon”, Sinopec komited untuk mengurangkan pelepasan karbon dan terus menyokong serta menggalakkan pembangunan hijau dan rendah karbon.

SUMBER SINOPEC