QUANTRON dan Ballard Power Systems memperkenalkan trak bertenaga sel bahan api siap untuk penghantaran

  • Ballard, pemimpin pasaran sistem sel bahan api PEM, dan pakar pengangkutan penumpang dan kargo mampan Jerman, Quantron AG, telah membangunkan platform kenderaan komersial elektrik sel bahan api sifar pelepasan dalam perkongsian sejak September 2021
  • Trak berat duty QUANTRON QHM FCEV dan trak ringan QUANTRON QLI FCEV adalah contoh pertama kerjasama berbuah ini – kedua-duanya pemimpin kelas dalam julat dan pakej teknikal
  • QUANTRON QLI FCEV adalah penjual terbaik dan pemimpin teknologi dalam pasaran sel bahan api untuk kenderaan komersial ringan sehingga 7,5 tan
  • Lima pengangkut ringan bertenaga hidrogen telah diserahkan kepada pelanggan Eropah

AUGSBURG, Jerman, 1 Sept. 2023 — Perkongsian antara Ballard Power Systems, pemimpin global dalam teknologi sel bahan api, dan Quantron AG, pakar dalam pengangkutan penumpang dan kargo mampan, memasuki fasa seterusnya. Sejak pengumuman kerjasama strategik pada September 2021, kedua-dua syarikat telah melancarkan pembangunan terkemuka industri. Bersama-sama, syarikat-syarikat itu telah menghantar kenderaan elektrik sel bahan api pertama mereka, menggabungkan kepakaran kejuruteraan kenderaan QUANTRON dengan teknologi sel bahan api terkini Ballard.

Light-Transporter QUANTRON QLI FCEV

Teras perkongsian Kanada-Jerman adalah integrasi modul sel bahan api FCmoveTM berprestasi tinggi Ballard dalam kenderaan QUANTRON. Ini termasuk trak berat duty 44 tan QUANTRON QHM FCEV – Juara julat Eropah semasa dengan 54 KG H2 pada 700 bar – dan trak ringan QUANTRON QLI FCEV. Kedua-dua kenderaan pelepasan sifar menampilkan julat yang jauh lebih panjang dan masa pengisian semula yang singkat berbanding model elektrik bateri. Ciri yang patut diberi perhatian reka bentuk pintar QUANTRON adalah integrasi lengkap semua komponen sel bahan api ke dalam struktur rangka QUANTRON QHM FCEV dan QLI FCEV, yang bermakna tiada kompromi perlu dibuat dari segi panjang treler dan muatan berguna serta membolehkan struktur pembinaan badan piawaian seperti dalam rakan sejawat Diesel mereka.

QUANTRON QHM FCEV diperkenalkan buat pertama kali di Pameran Perdagangan Pengangkutan IAA 2022 dan disambut dengan respons penuh semangat. Media seperti Surat Khabar Jerman Der Tagesspiegel menyebut “David lebih pantas daripada Goliat” dalam perbandingan dengan pengeluar kenderaan mapan, menggambarkan pencapaian signifikan yang boleh dicapai melalui perkongsian strategik syarikat pakar dalam bidang masing-masing.

Tim Sautter, Ketua Pasukan Q-Light & Korporat PM: “Kami amat berbangga kerana telah mencapai tonggak penting ini bersama-sama dengan Ballard. Kerjasama antara pasukan kejuruteraan di Augsburg (Bavaria) dan Vancouver (Kanada) adalah luar biasa. Kami memendekkan keseluruhan proses dari kajian kebolehlaksanaan hingga penghantaran kepada 18 bulan, membawa QUANTRON QLI FCEV ke jalan raya dan ke tangan pelanggan dalam masa rekod. Ini membawa kepada produk unggul, di mana sistem sel bahan api dioptimumkan untuk kenderaan individu berdasarkan kes penggunaan pelanggan.”

Randy MacEwen, Ketua Pegawai Eksekutif, Ballard Power Systems: “Kami gembira melihat perkongsian dengan QUANTRON berkembang ke dalam segmen kenderaan ringan dan meningkatkan penggunaan sel bahan api ke dalam pasaran pengangkutan peringkat akhir yang penting. Menggabungkan kekuatan teknikal QUANTRON dan Ballard yang masing-masing serta kepakaran pasaran, pasukan kami komited untuk mempercepatkan penggunaan mobiliti hidrogen dalam sektor kargo dengan membawa enjin sel bahan api berprestasi tinggi ke pasaran.”

Hidrogen sebagai sumber tenaga bersih telah menjadi semakin penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya dalam sektor kenderaan komersial. Untuk sebab ini, Ballard menjadi salah satu ahli pengasas Clean Transportation Alliance, dilancarkan oleh QUANTRON, bertujuan untuk mewujudkan penyelesaian pengangkutan pelepasan sifar dengan tumpuan khusus kepada rantaian nilai hidrogen. Ballard akan terus memainkan peranan penting dalam perikatan, mendorong penggunaan sistem sel bahan api dalam penyelesaian pengangkutan generasi seterusnya.

Seorang pelanggan Eropah telah menerima penghantaran lima unit pertama dengan satu unit telah mencapai 15,000 km dalam operasi harian dalam percubaan dengan pelanggan.

Michael Perschke, Ketua Pegawai Eksekutif Quantron AG: “Kami berasa sangat bangga dengan pencapaian kami, setelah membangunkan kenderaan FCEV yang siap pasaran secara bersama. Kedua-dua Ballard dan QUANTRON menguasai ini dalam masa rekod. Ini bukan sahaja yang pertama ke pasaran dalam segmen kenderaan ringan 7.5 tan FCEV, tetapi kami mengambil kepimpinan dalam pasaran teknologi sel bahan api. Kami mempunyai talian pesanan dan tawaran sehingga 100 unit.”

Anda boleh menemui imej resolusi tinggi dan rendah di sini: Siaran akhbar dari Quantron AG (https://www.quantron.net/en/q-news/press-releases/)

Mengenai Quantron AG

Quantron AG adalah penyedia platform dan pakar untuk mobiliti mampan untuk orang dan barangan; terutamanya untuk trak, bas dan van dengan sistem pacuan elektrik penuh dan teknologi sel bahan api H2. Sebagai syarikat pintar berpusingan daripada Haller GmbH yang ternama, syarikat Jerman dari Augsburg di Bavaria menggabungkan lebih 140 tahun pengalaman kenderaan komersial dengan kepakaran e-mobiliti terkini dan memposisikan dirinya secara global sebagai rakan kongsi kepada OEM sedia ada.

Dengan Quantron-as-a-Service Ecosystem (QaaS), QUANTRON menawarkan konsep keseluruhan yang merangkumi semua aspek rantaian nilai mobiliti: QUANTRON INSIDE termasuk pelbagai kenderaan baru dan penukaran untuk kenderaan sedia ada dan terpakai dari diesel kepada bateri dan kuasa elektrik hidrogen menggunakan teknologi QUANTRON INSIDE yang sangat inovatif. QUANTRON CUSTOMER SOLUTIONS memastikan penyelesaian selepas jualan digital dan fizikal dengan rangkaian 700 rakan perkhidmatan di seluruh Eropah, serta tawaran perkhidmatan untuk penyelenggaraan, pembaikan dan alat ganti, telematik dan penyelesaian dalam awan untuk diagnostik jauh dan pengurusan armada. Pelanggan menerima penyelesaian individu: tawaran sewaan, pembiayaan dan pajakan serta kursus latihan dan bengkel di QUANTRON Academy. Pada masa hadapan, QUANTRON ENERGY & POWER STATION akan merealisasikan pengeluaran hidrogen hijau dan elektrik sebagai platform. Untuk tujuan ini, Quantron AG telah bergabung dengan rakan kongsi global yang kukuh. Perikatan Pengangkutan Bersih ini juga membentuk blok bangunan penting untuk bekalan kenderaan dengan infrastruktur pengecasan hijau dan pengisian H2 yang diperlukan.

QUANTRON mewakili nilai-nilai teras Boleh dipercayai, Bersemangat, Berani. Pasukan pakar pemacu inovasi untuk e-mobiliti memberi sumbangan penting kepada pengangkutan penumpang dan kargo yang mampan dan mesra alam. Anda boleh menemui maklumat lanjut di www.quantron.net

Lawati Quantron AG di saluran media sosialnya di Facebook, LinkedIn, YouTube