Ramalan Pendapatan Suku Keempat Broadcom Tidak Memenuhi Jangkaan

Broadcom

Broadcom (NASDAQ:AVGO) telah menyediakan ramalan pendapatan suku keempat yang sedikit kurang daripada jangkaan Wall Street. Ramalan ini dikaitkan dengan kebimbangan terhadap perbelanjaan perusahaan yang kurang memberangsangkan dan persaingan sengit dalam sektor cip rangkaian yang berpotensi menenggelamkan kelebihan yang timbul daripada peningkatan permintaan untuk produk berkaitan kecerdasan buatan. Akibatnya, saham syarikat itu menyaksikan penurunan sebanyak 3.4% dalam dagangan lanjutan.

Kemurungan dalam permintaan perusahaan, digabungkan dengan pemulihan pasaran elektronik pengguna yang lebih perlahan daripada yang dijangkakan, terutamanya dalam telefon pintar, telah memberi kesan buruk kepada perniagaan semikonduktor Broadcom. Industri perisian yang lebih luas bergelut dengan bajet IT yang berkurangan di kalangan perusahaan di Amerika Syarikat dan Eropah, memberi kesan kepada portfolio perisian Broadcom juga.

Walaupun memperkenalkan produk rangkaian baharu yang disesuaikan untuk beban kerja AI, Broadcom menghadapi persaingan yang semakin meningkat daripada alternatif kepada cip ethernet, seperti yang ditawarkan oleh Nvidia (NASDAQ:NVDA) dan InfiniBand, serta daripada syarikat-syarikat seperti Marvell Technology (NASDAQ:MRVL). Persaingan yang semakin meningkat ini menimbulkan cabaran kepada prospek pertumbuhan Broadcom.

Gambaran yang kurang optimis oleh Broadcom boleh dikaitkan dengan pendedahannya kepada pelayan pengkomputeran tradisional, di mana permintaan semakin lemah disebabkan pelayan AI yang “memakan” segmen ini, menurut Kinngai Chan, seorang penganalisis di Summit Insights Group. Chan juga menyatakan bahawa permintaan dalam pasaran rangkaian storan dan akses jalur lebar kekal tidak konsisten.

Untuk suku semasa, Broadcom menjangkakan pendapatan mencapai lebih kurang $9.27 bilion, sedikit di bawah jangkaan purata analis sebanyak $9.28 bilion, seperti yang dilaporkan oleh data Refinitiv. Pada suku ketiga, syarikat itu melaporkan pendapatan sebanyak $8.88 bilion, sedikit melebihi jangkaan analis sebanyak $8.86 bilion. Tidak termasuk perkara luar biasa, Broadcom mencatatkan pendapatan sebanyak $10.54 setiap saham untuk suku berakhir pada 30 Julai, yang melampaui anggaran $10.42.