RIV Capital Lapor Kewangan Bagi Suku Tahun Berakhir 30 Jun 2023

Modal yang baik untuk melaksanakan peluang pasaran New York yang besar dan memasuki geografi baru dengan $90.7 juta tunai pada akhir tempoh

Kemudahan pengembangan Chestertown sedang meningkat dengan produk dijangka mencapai pasaran borong New York pada suku keempat tahun kalendar 2023

Pembinaan kemudahan utama Buffalo berterusan, dengan operasi penanaman dan pengeluaran dijangka bermula pada pertengahan 2024

TORONTO, 28 Ogos 2023 /CNW/ – RIV Capital Inc. (“RIV Capital” atau “Syarikat“) (CSE: RIV) (OTC: CNPOF), sebuah firma pemerolehan dan pelaburan yang memberi tumpuan kepada membina platform pelbagai negeri terkemuka dengan salah satu portfolio jenama terkuat di pasaran strategik AS utama, hari ini mengeluarkan keputusan kewangannya bagi tiga bulan berakhir 30 Jun 2023 (“CQ2 2023”). Disebabkan perubahan dalam tahun kewangan Syarikat daripada 31 Mac ke 31 Disember, tahun kewangan semasa Syarikat akan terdiri daripada tiga suku tahunan untuk jumlah sembilan bulan, bermula pada 1 April 2023, dan berakhir pada 31 Disember 2023. Semua maklumat kewangan dalam siaran akhbar ini dilaporkan dalam dolar AS melainkan dinyatakan sebaliknya.


RIV Capital Logo (CNW Group/RIV Capital Inc.)

Ulasan Pengurusan

“Dengan kemajuan berterusan kami ke atas pembangunan kemudahan utama Buffalo kami, serta penambahbaikan operasi yang telah kami selesaikan di Chestertown, kami telah meningkatkan pesat strategi teras kami untuk memperdalam operasi kami di dalam New York sebelum kemasukan yang dijangka ke pasaran dewasa-guna,” kata Mike Totzke, COO dan CEO interim RIV Capital. “Kami terus mengoptimumkan saluran borong kami, dan kami menjangkakan produk yang ditanam dan dihasilkan di kemudahan pengembangan akan memasuki pasaran menjelang akhir tahun. Di Buffalo, kami telah menerima kelulusan kawal selia untuk kemudahan dan menjangkakan pembinaan akan selesai pada suku ketiga 2024.”

“Perpaipan inovasi kami semakin berkembang kerana kami ingin memperkenalkan beberapa bentuk faktor baru kepada pesakit dan pengguna pada suku tahun akan datang. Adalah hasrat kami untuk kekal kompetitif dalam pasaran New York yang sedang berkembang melalui pembedaan berterusan pakej produk kami bersama-sama dengan kualiti luar biasa, tawaran yang luas, dan harga yang menarik.”

“Walaupun pelancaran pasaran di New York tidak selancar yang kami harapkan, kami digalakkan oleh perkembangan baru-baru ini, termasuk tindakan penguatkuasaan yang dipertingkatkan untuk memerangi pasaran haram dan pergerakan berterusan ke arah pembukaan cadangan pasaran penggunaan dewasa negeri itu. Ia masih kepercayaan kukuh kami bahawa New York sedang dalam perjalanan menjadi salah satu pasaran penggunaan dewasa yang paling menarik dan penting di negara ini, dan kami berharap dapat membuat tanda yang ketara apabila ia dibuka.”

Eddie Lucarelli, CFO RIV Capital, menambah, “Fokus teras perniagaan terus menjadi pelaburan modal yang bijaksana di New York, di mana kami menjangkakan manfaat daripada kelebihan permulaan dalam pasaran borong dan bertujuan untuk menubuhkan kedudukan kami sebagai operator terkemuka di negeri itu. Kedudukan kecairan kami kekal kukuh, dan kami menjangkakan melaksanakan peluang tambahan untuk memperluaskan lagi jejak geografi kami dengan matlamat teras mendorong nilai pemegang saham yang mampan.”

Kemas Kini Peraturan New York

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pengawal selia New York telah mula secara aktif bekerja untuk mengurangkan keluasan dan skop operasi haram di negeri ini. Syarikat memuji pegawai negeri atas langkah yang diperlukan ini untuk menggantikan pasaran haram New York, yang telah mengakibatkan keadaan yang tidak selamat untuk pesakit dan pengguna dan tekanan pasaran yang tidak menggalakkan ke atas operator kanabis sah.

Syarikat terus bekerjasama dan berdialog aktif dengan kumpulan pemegang kepentingan lain serta Lembaga Kawalan Kanabis New York dan Pejabat Pengurusan Kanabis (OCM) dan berharap dapat bekerjasama dengan pihak-pihak ini apabila pelancaran pasaran berterusan. Syarikat masih menjangkakan bahawa ia berada di landasan yang betul untuk memasuki pasaran borong penggunaan dewasa (“AU”) pada suku keempat tahun kalendar 2023 (“CQ4 2023”), dengan kedai runcit peruncit pertama dijangka dibuka menjelang 1 Januari 2024, diikuti oleh dua kedai runcit peruncit tambahan yang dijangka dibuka pada atau sekitar 1 Julai 2024.

Kemajuan secara beransur-ansur dibuat di New York, dan walaupun halangan undang-undang tertentu telah timbul mengenai draf peraturan yang disemak semula yang dicadangkan, RIV Capital kekal komited untuk memupuk pembangunan pasaran kanabis yang berjaya, selamat dan saksama yang akan memberi khidmat terbaik kepada pesakit dan pengguna.

Kemas Kini Strategik dan Operasi

Kemudahan Chestertown
Pengembangan kemudahan Chestertown, New York kini beroperasi, dan Syarikat sedang meningkatkan penggunaan bilik rumah hijau baharu. Dengan penyelesaian projek ini, Syarikat berada di landasan yang baik untuk mula memperkenalkan produk yang ditanam dan dikilangkan di Chestertown kepada pesakit perubatan dalam tempoh 3 bulan akan datang, sebelum kemasukan Syarikat yang dirancang ke dalam pasaran borong AU pada CQ4 2023.

Kemudahan Utama Buffalo
Pembinaan berterusan di kemudahan berbendera dalaman Syarikat berikutan penerimaan kelulusan OCM untuk tapak tersebut. Kemudahan penanaman dan pembuatan baharu di Buffalo akan memberi tumpuan kepada pengeluaran bunga bermutu tinggi dan akan mengembangkan keupayaan penanaman dan pembuatan Syarikat di negeri secara ketara. Penyiapan pembinaan dan pentauliahan kemudahan dijangka berlaku menjelang CQ3 2024. Syarikat akan memerlukan kelulusan OCM tambahan sebelum memulakan operasi komersial.

Jawatankuasa Pertumbuhan Strategik
Seperti yang diumumkan sebelum ini, Jawatankuasa Pertumbuhan Strategik (“SGC”) telah memulakan proses usaha wajar yang luas untuk mengenal pasti subset kecil rakan kongsi yang paling sesuai untuk transaksi M&A yang berpotensi. SGC terus melakukan kerjanya dan telah memajukan perbincangan dengan senarai kecil rakan kongsi yang dipercayai akan mempertingkatkan matlamat strategik Syarikat untuk memperluaskan jejak geografinya dan membuka nilai aset New York-nya.

Pemasaran dan Pembangunan Produk
Setakat 30 Jun 2023, produk Etain berada di 34 daripada 38, atau hampir 90%, kedai runcit perubatan di seluruh negeri. Etain terus mengoptimumkan saluran borongnya untuk kemasukan yang dijangka ke pasaran AU kemudian tahun ini.

Syarikat kini membuat penambahbaikan operasi dan menggunakan teknologi baharu untuk mempelbagaikan tawarannya dalam menjangkakan pelancaran beberapa produk baharu dan inovatif merentasi pelbagai faktor bentuk. Baru-baru ini, Etain memperkenalkan tawaran saiz bunga baharu, 7g Smalls, yang tersedia dalam pelbagai strain.