Saham Alphabet Terus Menawarkan Nilai, Terutama untuk Penjual Put

Walaupun terdapat gejolak baru-baru ini dalam sektor teknologi, saham Alphabet (NASDAQ:GOOG) telah menunjukkan daya tahan. Pada awal perdagangan pada 8 September, saham GOOG berada pada $136.92, dan penilaian metriknya kekal pada harga yang menarik. Ini meletakkannya sebagai pilihan yang menarik untuk penjual singkat yang ingin mendapat keuntungan daripada put di luar wang.
Sebuah artikel Barchart sebelum ini bertajuk “Saham Alphabet Kekal Stabil, Menarik Minat Pelabur Nilai, dan Pedagang Put Jangka Pendek” membincangkan mengapa saham GOOG merupakan pilihan yang mampu pada $130.67. Poin-poin tersebut terus kekal benar, menjadikan saham GOOG prospek yang menarik untuk pelabur nilai.
Sebagai contoh, saham GOOG kini didagangkan pada hanya 24 kali pendapatan ke hadapan untuk 2023 dan 20 kali untuk 2024, kedua-duanya di bawah purata berbilang sejarah 25 kali, menurut Morningstar.
Tambahan pula, analis secara umumnya optimis tentang saham GOOG, dengan kebanyakan menetapkan sasaran harga yang lebih tinggi, seperti dilaporkan oleh Yahoo! Finance.
Menjual Put di Luar Wang
Dalam artikel terdahulu, saya mengesyorkan menjual put di luar wang pada harga strike $126, yang akan tamat pada 15 September. Memandangkan tempoh masa tiga minggu, premium $1.82 yang diterima untuk menjual put ini terbukti merupakan pelaburan yang berbaloi.
Strategi ini telah berjaya, kerana put tersebut kini didagangkan pada hanya 7 sen, menunjukkan keuntungan yang besar. Oleh itu, adalah bijak untuk mempertimbangkan melanjutkan perdagangan ini dan menjual set put baru dengan tempoh tamat tiga minggu.
Sebagai contoh, memeriksa rantaian pilihan tamat tempoh 29 September mendedahkan premium $1.21 untuk put $132. Ini memberi pulangan segera 0.917% ($1.21/$132.00) kepada penjual singkat.
Melanjutkan Permainan Jual Put Singkat
Walau bagaimanapun, sesetengah pelabur mungkin merasakan harga strike $132.00 terlalu hampir dengan harga pasaran semasa, lalu mengakibatkan risiko yang lebih tinggi. Dalam kes sedemikian, memilih harga strike $130, yang hampir 5% di luar wang, menawarkan perlindungan penurunan yang lebih baik.
Premium untuk harga strike $130 adalah 83 sen, memberikan pulangan padu 0.638% dan pengurusan risiko yang dipertingkatkan. Tambahan pula, jika dagangan ini diulang setiap tiga minggu pada harga yang sama, pulangan tahunan adalah 7.66%. Angka ini jauh melebihi pulangan dividen sedia ada, yang kekal pada sifar memandangkan Alphabet tidak membayar dividen. Akibatnya, untuk pemegang saham yang memegang saham GOOG, menjual put OTM menjadi saluran yang lumayan untuk menjana pendapatan tambahan.
Kesimpulannya, saham GOOG terus menunjukkan dirinya sebagai pilihan yang menarik untuk pelabur, dan menjual put di luar wang kekal sebagai strategi yang berdaya maju, melengkapi pemilikan saham.