Saham Dell Mencapai Tahap Tinggi Baharu Berikutan Laporan Positif

Dell-Stock

Saham Dell Technologies Inc. (NYSE:DELL) menyaksikan lonjakan luar biasa, melambungkannya ke rekod tertinggi sepanjang masa, dengan peningkatan yang luar biasa sebanyak 22.2% pada hari Jumaat. Rally ini didorong oleh penyemakan semula unjuran kewangan penuh tahun syarikat itu, sebahagian besarnya disebabkan oleh integrasi kecerdasan buatan (AI) ke dalam tawarannya dan kebangkitan semula permintaan perkakasan komputer selepas kemelesetan yang berpanjangan.

Harga saham melonjak ke $68.75, akhirnya mencapai puncak $70.28 semasa sesi perdagangan, dengan jumlah dagangan melebihi 5.4 kali purata pergerakan 10 hari. Prestasi saham Dell sejak awal tahun sehingga kini tidak kurang mengagumkan, dengan keuntungan melebihi 70%.

Penganalis JPMorgan Samik Chatterjee mengulas perkembangan ini dengan menyatakan, “Keputusan dan panduan mengesahkan tren pesanan yang semakin baik dalam segmen enterprise yang lebih luas.” Chatterjee juga menunjukkan bahawa kejayaan Dell konsisten dengan tren positif yang sama yang diperhatikan dalam syarikat-syarikat seperti Kumpulan CDW, Cisco Systems, dan Hewlett Packard Enterprises.

Keputusan suku kedua Dell melampaui anggaran penganalisis, dengan hasil dan perolehan setiap saham (EPS) melebihi jangkaan. Secara khusus, hasil daripada pelayan dan rangkaian mengalami peningkatan 11% daripada suku pertama, mencapai $4.27 bilion. Pertumbuhan ini didorong oleh permintaan yang meningkat untuk pelayan yang dioptimumkan AI, segmen yang Dell telah aktif memanfaatkannya.

Walaupun Chatterjee JPMorgan tidak melihat AI sebagai satu-satunya pendorong kejayaan Dell, beliau mengakui peranannya dalam meningkatkan visibiliti pemulihan syarikat itu. Dell menekankan bahawa sebanyak 20% daripada pesanan AI, dari segi hasil, datang daripada pelayan berasaskan AI.

Sebagai respons kepada laporan yang memuaskan, sekurang-kurangnya sepuluh penganalisis menaikkan harga sasaran mereka untuk saham Dell. Memimpin jalan ialah institusi seperti Credit Suisse dan Evercore ISI, kedua-duanya menekankan kedudukan strategik Dell untuk menuai manfaat revolusi AI. Menurut data Refinitiv, harga sasaran median melonjak daripada $56 pada 1 Ogos ke $68 pada hari Jumaat.

Antara unjuran yang lebih optimis, Wells Fargo menaikkan sasarannya ke $75 daripada $65, manakala Citigroup meningkatkan sasarannya ke $70 daripada $60. JPMorgan juga menyemak semula harga sasaran ke atas ke $68 daripada $61, sekali lagi menekankan keyakinan yang semakin meningkat dalam potensi Dell untuk berkembang dalam landskap yang didorong oleh AI.