Saham Jatuh Sebelum Pembukaan Pasaran Ekoran Kekhawatiran Inflasi dan Kadar Faedah

Ketika hari perdagangan semakin hampir, September S&P 500 futures (ESU23) telah menurun sebanyak -0.58%, manakala September Nasdaq 100 E-Mini futures (NQU23) turun -0.88%. Penurunan ini mengikuti sesi di mana indeks penanda aras utama AS ditutup lebih rendah, didorong oleh pertumbuhan yang tidak dijangka dalam petunjuk aktiviti perkhidmatan AS yang sangat penting. Perkembangan ini telah meniup spekulasi bahawa Rizab Persekutuan mungkin perlu mengekalkan kadar faedah yang lebih tinggi untuk tempoh yang panjang.

Semasa sesi perdagangan Rabu, S&P 500, Nasdaq 100, dan Dow Jones Industrial Average mencapai paras terendah 1 minggu dan 1-1/2 minggu masing-masing. Apple Inc (NASDAQ:AAPL) menghadapi kemunduran yang ketara, dengan sahamnya merosot lebih daripada -3%, menjadikannya salah satu penurun teratas pada Nasdaq 100. Penurunan ini datang selepas laporan dari The Wall Street Journal mendedahkan bahawa China telah mengarahkan agensi kerajaan untuk berhenti menggunakan iPhone Apple dan peranti elektronik asing lain untuk tujuan kerja.

Lockheed Martin Corporation (NYSE:LMT) juga mengalami penurunan tajam melebihi -4% disebabkan oleh semakan semula ke bawah tinjauan penghantaran jet F-35 dan kelewatan penghantaran jet Technology Refresh 3 yang dikemas kini. Di samping itu, Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) menyaksikan penurunan lebih daripada -1% selepas HSBC memulakan liputan saham dengan penarafan Hold. Pada nota yang lebih positif, AeroVironment Inc (NASDAQ:AVAV) melonjak sebanyak lebih daripada +20% berikutan keluaran keputusan Q1 yang memberangsangkan dan semakan semula pendapatan FY24 ke atas.

Data ekonomi dari Rabu mendedahkan bahawa indeks perkhidmatan ISM AS meningkat secara mengejut ke paras tertinggi 6 bulan 54.5 pada Ogos, melampaui jangkaan 52.5. Imbangan Perdagangan AS untuk Julai juga menunjukkan kekuatan pada -$65.00B, lebih baik daripada jangkaan -$68.00B. Walau bagaimanapun, PMI komposit Ogos S&P Global AS sedikit kurang daripada jangkaan pada 50.2, berbanding unjuran 50.4.

Quincy Krosby, ketua strategi global di LPL Financial, mengulas situasi tersebut, menyatakan, Laporan Sektor Perkhidmatan ISM menekankan daya tahan bahagian terbesar ekonomi. Sayangnya, komponen harga-dibayar telah beralih secara tidak menggalakkan, menyerupai peningkatan kos yang diperhatikan dalam laporan pembuatan, dan telah meningkat dengan ketara. Perkembangan ini pasti membimbangkan bagi Rizab Persekutuan yang bergantung kepada data.

Presiden Boston Fed Susan Collins menekankan keperluan kesabaran dalam kalangan pembuat dasar ketika mereka menganalisis data ekonomi untuk menentukan langkah seterusnya mereka. Dia menyatakan bahawa jika peningkatan data inflasi terbukti sementara, “pengetatan selanjutnya mungkin dibenarkan.” Pada masa ini, kontrak berjangka kadar AS menunjukkan kebarangkalian 7.0% peningkatan kadar 25 mata asas pada mesyuarat dasar monetari September yang akan datang dan kebarangkalian 43.4% kenaikan kadar 25 mata asas pada November.

Dalam berita lain, laporan Beige Book Rizab Persekutuan, yang dikeluarkan pada hari Rabu, menunjukkan aktiviti ekonomi yang sederhana pada Julai dan Ogos, dengan pertumbuhan pekerjaan yang terbendung di seluruh Amerika Syarikat dan pertumbuhan harga yang melambat di kebanyakan daerah.

Hari ini, perhatian pasaran tertumpu pada data Tuntutan Pengangguran Awal AS, dengan ahli ekonomi meramalkan angka 234K, berbanding 228K minggu lalu. Pelabur juga mengawasi data Kos Buruh Unit AS, dijangka +1.6% suku ke suku untuk suku kedua, serta data Produktiviti Bukan Ladang AS, diunjurkan berdiri pada +3.7% suku ke suku untuk tempoh yang sama. Di samping itu, data inventori Minyak Mentah AS berada di radar, dengan ahli ekonomi menganggarkan -2.064M, berbanding -10.584M minggu lalu.

Peserta pasaran sangat menantikan ucapan dari Presiden New York Fed John Williams dan Presiden Atlanta Fed Raphael Bostic. Dalam pasaran bon, kadar 10 tahun Amerika Syarikat kini berada pada 4.281%, turun -0.28%.

Di peringkat antarabangsa, kontrak berjangka Euro Stoxx 50 telah pulih sebanyak +0.09%, pulih daripada kerugian awal yang didorong oleh data Jerman yang lemah. Pasaran didorong lebih tinggi oleh keuntungan dalam saham utiliti dan pembinaan. Data terkini Eurostat menunjukkan pertumbuhan ekonomi Zon Euro yang kecil pada suku kedua, tidak mencapai unjuran awal disebabkan penggunaan domestik yang terhenti dan eksport yang melemah. Di samping itu, pengeluaran perindustrian Jerman menurun pada bulan Julai, menandakan perlambatan dalam ekonomi terbesar Eropah.

Data ekonomi dari pelbagai wilayah termasuk Indeks Harga Rumah Halifax UK, Pengeluaran Perindustrian Jerman, KDNK Zon Euro, dan data Perubahan Pekerjaan Zon Euro. Indeks Harga Rumah Halifax UK Ogos dilaporkan -1.9% m/m dan -4.6% y/y, di bawah jangkaan. Pengeluaran Perindustrian Jerman Julai mencatat -0.8% m/m, juga lebih lemah daripada yang dijangkakan. Perubahan Pekerjaan Zon Euro tiba pada +0.2% suku ke suku dan +1.3% y/y pada suku kedua, sedikit di bawah unjuran. KDNK Zon Euro dilaporkan +0.1% suku ke suku dan +0.5% y/y untuk suku kedua, tidak mencapai jangkaan.

Pasaran saham Asia ditutup merah, dengan Indeks Komposit Shanghai China (SHCOMP) turun -1.13% dan Indeks Nikkei 225 Jepun (NIK) turun -0.75%. Indeks Komposit Shanghai China menurun selepas data perdagangan mendedahkan kelemahan ekonomi yang berterusan, manakala ketegangan Sino-AS yang disegarkan semula juga memberi kesan kepada sentimen. Data kastam menunjukkan bahawa import dan eksport China mengecut lebih perlahan daripada yang dijangkakan pada Ogos tetapi kekal berhampiran paras terendah sejarah disebabkan permintaan domestik dan luar negara yang lesu. Saham semikonduktor menyaksikan penurunan, dengan pembuat cip utama China, Semiconductor Manufacturing International Corp, merosot lebih daripada -7%. Pemaju hartanah daratan yang didagangkan di Hong Kong juga mengalami kerugian.

Sebagai tindak balas terhadap cabaran ini, empat bank negara utama di China mengumumkan rancangan untuk menurunkan kadar faedah pinjaman hipotek sedia ada untuk pinjaman rumah pertama, menurunkannya ke paras yang berkenaan pada masa pembelian rumah. Para penganalisis UBS memerhatikan walaupun data melebihi jangkaan, keperluan untuk langkah-langkah rangsangan tambahan untuk merangsang pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan keyakinan pasaran kekal ada.

Imbangan Perdagangan China Ogos dilaporkan pada $68.36B, di bawah jangkaan $73.90B. Eksport China Ogos menunjukkan penurunan -8.8% y/y, manakala Import mengecut pada -7.3% y/y. Indeks Nikkei 225 Jepun ditutup lebih rendah hari ini, mengakhiri kemenangan lapan hari berturut-turut. Kenaikan hasil AS dan kebimbangan terhadap perlambatan ekonomi China memberi kesan kepada sentimen pelabur. Ahli Lembaga Bank of Japan Junko Nakagawa menunjukkan bahawa mengekalkan pelonggaran monetari adalah wajar buat masa ini, terutamanya kerana sasaran inflasi masih belum dicapai. Dalam berita korporat, pembuat peralatan ujian cip komputer Advantest jatuh lebih daripada -6% sebagai tindak balas kepada penurunan pelanggan Nvidia semalam. Di samping itu, NTN Corp mengalami penurunan lebih daripada -5% selepas mengeluarkan bon boleh tukar tanpa kupon. Nikkei Volatility, yang mencerminkan volatiliti tersirat pilihan Nikkei 225, ditutup naik +4.38% pada 17.89.

Penggerak Pra-Pasaran Saham AS
Dalam dagangan pra-pasaran, Apple Inc (AAPL) menyaksikan penurunan melebihi -2% berikutan laporan bahawa China merancang untuk melanjutkan larangan iPhone Apple kepada agensi disokong kerajaan dan perusahaan milik negara.

Di sisi positif, WestRock Co (NYSE:WRK) melonjak lebih daripada +8% dalam dagangan pra-pasaran disebabkan laporan yang menunjukkan perbincangan tentang kemungkinan penggabungan dengan Smurfit Kappa Eropah.

GameStop Corp (NYSE:GME) mengalami peningkatan yang ketara sebanyak lebih daripada +6% dalam dagangan pra-pasaran selepas melaporkan