SOMA GOLD LAPORKAN KEPUTUSAN KEWANGAN SUKU KEDUA 2023

Mining 16 PhotoWorld 2 SOMA GOLD REPORTS 2ND QUARTER 2023 FINANCIAL RESULTS
 • Peningkatan sebanyak 18% dan 30% dalam jualan emas berbanding Suku Kedua 2022 dan Separuh Pertama 2022 masing-masing (8,943 auns dan 15,391 auns).

 • Pendapatan Bersih untuk Separuh Pertama 2023 sebanyak $4.8 juta daripada hasil $39.0 juta.

 • EBITDA Terlaras(1) sebanyak $10.3 juta dan $17.0 juta masing-masing pada Suku Kedua 2023 dan Separuh Pertama 2023, berbanding $7.48 juta dan $11.15 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2022.

 • Jumlah kos tunai setiap auns emas yang dijual pada Suku Kedua 2023 ialah AS$907(1) dan AS$901 untuk Separuh Kedua 2023.

VANCOUVER, BC, 29 Ogos 2023 /CNW/ – Soma Gold Corp. (TSXV: SOMA) (WKN: A2P4DU) (OTC: SMAGF) (“Syarikat” atau “Soma“) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Penyata Kewangan Suku Kedua Syarikat dan MD&A telah difailkan di SEDAR dan boleh didapati di pautan berikut: https://bit.ly/47TOs8u.

Tinjauan Operasi – Separuh Pertama 2023

 • Jumlah pengeluaran sebanyak 15,391 auns emas terutamanya daripada Lombong Cordero dan Operasi Pengisaran el Bagre.
 • Operasi Codero mempunyai pengeluaran emas boleh guna pada Kos Tunai AS$907 dan AISC AS$1,050 setiap auns.
 • Pendapatan daripada operasi perlombongan sebanyak $16.4 juta.
 • EBITDA sebanyak $15.9 juta1 dan EBITDA terlaras sebanyak $17.05 juta1.
 • Pendapatan bersih sebanyak $4.84 juta atau $0.053 sesaham.
 • EBITDA Terlaras sesaham sebanyak $0.19.

Tinjauan Tahun 2023

 • Memperluas eksplorasi pakej harta yang diperluas di sepanjang sesar Otu untuk terus membina Jumlah Sumber dan mengenal pasti lombong seterusnya di harta Antioquia, melanjutkan “Jangka Hayat Lombong”.
 • Teruskan proses penormalan penambang kecil yang bekerja di konsesi Syarikat untuk menghasilkan 10% daripada auns yang dihasilkan daripada penambang kecil ini.
 • Tentukan sama ada untuk memulakan semula Kilang el Limon di mana ia berada atau memindahkan kilang itu ke Kompleks Emas El Bagre. Keputusan ini akan didorong oleh gabungan kos modal awal dan kos operasi jangka panjang.
 • Kaji semula tambahan strategik kepada pakej konsesi Syarikat, menyasarkan trend yang dikenal pasti oleh program eksplorasi.
 • Gerudi deposit Cordero pada kedalaman dengan penggerudian bawah tanah baharu yang dibeli oleh Syarikat untuk mengesahkan deposit itu terus pada kedalaman, meningkatkan sumber Cordero.
 • Berdasarkan pengeluaran Separuh Pertama dan tinjauan Separuh Kedua (lihat jadual di bawah), operasi el Bagre dijangka menghasilkan antara 35,000 hingga 36,000 auns pada AISC antara $1,050 hingga $1,100 setiap auns sepanjang 2023.
 • Gerudi Lombong Aurora untuk membentuk pelan perlombongan yang akan membawa lombong yang dilesenkan sepenuhnya itu ke dalam pengeluaran pada 2024.

Javier Cordova, Presiden dan CEO Soma, menyatakan, “Pasukan kami telah menyampaikan suku kedua yang kukuh, dan kami terus berprestasi selaras dengan pelan dan panduan 2023 kami. Kami menjangkakan penamat yang kukuh untuk tahun ini kerana kami terus meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi objektif pertumbuhan agresif kami untuk tahun ini. Pelan kami untuk memperluaskan kapasiti pengisaran dengan memulakan semula Kilang el Limon akan meletakkan kami untuk memenuhi pelan pertumbuhan untuk 2024 dan seterusnya.”

Tiga dan Enam Bulan Berakhir 30 Jun 2023 dan 2022 – Sorotan Kewangan dan Operasi

Three and Six Months Ended June 30, 2023 and 2022 - Financial and Operating Highlights (CNW Group/Soma Gold Corp.)

MENGENAI SOMA GOLD

Soma Gold Corp. (TSXV: SOMA) adalah syarikat perlombongan yang memberi tumpuan kepada pengeluaran dan eksplorasi emas. Syarikat memiliki dua harta perlombongan bersebelahan di Antioquia, Colombia dengan jumlah kapasiti pengisaran 675 tpd. (Dilesenkan untuk 1,400 tpd). Kilang El Bagre kini beroperasi dan menghasilkan. Dana dalaman yang dijana digunakan untuk membiayai program eksplorasi serantau.

Syarikat juga memiliki harta eksplorasi berhampiran Tucuma, Para State, Brazil yang kini di bawah pilihan kepada Ero Copper Corp.

Bagi pihak Lembaga Pengarah

“Javier Cordova Unda”
Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden

TSX Venture Exchange dan Penyedia Perkhidmatan Peraturannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar TSX Venture Exchange) tidak bertanggungjawab atas kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.

(1)

Siaran akhbar ini merujuk kepada beberapa ukuran kewangan tertentu, seperti EBITDA, EBITDA Terlaras, purata harga sebenar setiap auns emas yang dijual, dan jumlah kos tunai setiap auns emas yang dijual yang bukan ukuran yang diiktiraf di bawah IFRS dan tidak mempunyai makna yang distandardkan yang ditetapkan oleh IFRS. Ukuran ini mungkin berbeza daripada yang dibuat oleh syarikat lain dan oleh itu mungkin tidak boleh dibandingkan secara langsung dengan ukuran seperti yang dilaporkan oleh syarikat lain. Ukuran ini diperoleh daripada penyata kewangan Syarikat kerana Syarikat percaya bahawa ia bermanfaat dalam memahami hasil Syarikat. Untuk penjelasan lengkap mengenai ukuran ini, sila rujuk kepada pendedahan Prestasi Ukuran Bukan IFRS yang dimasukkan dalam MD&A Syarikat bagi Tiga dan Enam Bulan Berakhir 30 Jun 2023 dan 2022 yang boleh diakses di www.sedar.com.

Semua pernyataan, analisis dan maklumat lain yang terkandung dalam siaran akhbar ini mengenai peristiwa atau hasil masa depan yang dijangka merupakan pernyataan pandangan ke hadapan. Pernyataan pandangan ke hadapan sering, tetapi tidak selalu, dikenal pasti dengan penggunaan perkataan seperti “mencari”, “menjangka”, “percaya”, “merancang”, “anggarkan”, “jangka” dan “berniat untuk