Stokin beralih kepada langganan musim perayaan ini untuk pembeli UK, menurut kajian Recurly

30 7 Stockings shift toward subscriptions this holiday season for UK shoppers, according to Recurly research

Tinjauan baru menunjukkan pengguna UK bersedia memberi hadiah langganan Krismas ini walaupun tekanan ekonomi

LONDON, 19 Sept. 2023 — Kotak makanan & minuman serta perkhidmatan striming video diramalkan menjadi hadiah popular musim perayaan ini apabila pengguna mencari langganan untuk memanjangkan hadiah mereka di tengah krisis kos sara hidup.

Recurly logo

Satu tinjauan baru yang dikeluarkan hari ini oleh Recurly, platform pengurusan langganan dan bil terkemuka, mendapati tujuh daripada sepuluh orang di UK berkata ekonomi akan mengubah cara mereka mendekati pemberian hadiah Krismas ini. 39% akan membelanjakan kurang tahun ini, sementara lebih daripada suku (26%) hanya akan memilih lebih sedikit orang untuk memberi hadiah.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa tempoh ekonomi semasa berpotensi membawa pengguna mempertimbangkan untuk memberi hadiah langganan kerana ia adalah hadiah yang terus memberi, melangkaui tempoh perayaan.

38% daripada 1,000 pengguna UK yang disoal selidik berkata mereka berminat untuk memberi hadiah langganan Krismas ini, dengan purata seseorang sanggup membelanjakan maksimum £75 untuk hadiah yang betul. 24% orang telah menerima langganan sebagai hadiah sebelum ini.

Pakej makanan & minuman, seperti Beer52, Candy Club, dan Naked Wines, adalah pilihan langganan paling popular untuk diterima sebagai hadiah untuk hampir sepertiga (32%) responden. Langganan kesihatan & kecergasan (26%) juga semakin popular sebagai hadiah, diikuti oleh hiburan secara langsung (23%) dan perkhidmatan striming video (23%).

UK sedang menjadi sebuah negara para pelanggan super, dengan anggaran 44 juta langganan baru ditambah dalam tempoh setahun yang lalu.*

Tingkap peluang untuk perniagaan bersiap sedia untuk musim perayaan semakin menutup dengan cepat, dan penyedia perkhidmatan perlu memastikan mereka menyediakan nilai yang baik untuk hadiah langganan kepada pengguna, memanjangkan usaha perolehan mereka jauh selepas musim perayaan berakhir,Oscar Wall, Pengurus Besar EMEA di Recurly, berkata.

Langganan juga bukan hanya untuk Krismas, kerana 63% akan mempertimbangkan untuk meneruskan perkhidmatan mereka selepas tempoh hadiah tamat. Perkhidmatan yang dianggap mampu milik (22%), eksklusif (19%) dan menyeronokkan (17%) paling mungkin diteruskan – beberapa sehingga tujuh bulan tambahan selepas tamat tempoh.

Krismas kali ini mungkin kelihatan berbeza apabila pengguna mengawal perbelanjaan mereka, tetapi kegembiraan memberi hadiah bermakna orang masih mahu mencari hadiah yang betul untuk orang yang betul,” kata Wall.

Langganan sempurna dalam keupayaan mereka untuk menawarkan pengalaman baru serta menjadi alternatif yang baik untuk orang yang ingin membelanjakan kurang Krismas ini. Terdapat selera yang jelas untuk langganan daripada pemberi dan penerima hadiah, dan pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan diharapkan bermakna kita tidak akan membuka stokin Krismas ini.”

*Angka ’44 juta langganan ditambah dalam tempoh 12 bulan yang lalu’ dikira dengan mengambil perwakilan kebangsaan pengguna UK dengan dua atau lebih langganan (lebih kurang 55 juta) dikalikan dengan peningkatan bersih langganan yang ditambah dalam setahun yang lalu (0.8) – Kajian Keadaan Langganan 2023: Apa yang diingini pengguna

Anda boleh akses laporan penuh di sini

Nota Editor:

Penemuan berasaskan tinjauan internet yang dijalankan oleh Censuswide dan Recurly, Ogos 2023. Saiz sampel termasuk 1,000 responden di US dan UK, 18+ tahun atau lebih, yang berniat untuk sama ada memberi atau menerima hadiah semasa musim perayaan akan datang.

Mengenai Recurly:
Beribu-ribu syarikat inovatif merentas media digital, striming, penerbitan, SaaS, pendidikan, barangan pengguna, dan industri perkhidmatan profesional bergantung kepada Recurly untuk membuka pertumbuhan transformasi menggunakan langganan. Platform Recurly yang lengkap sepenuhnya menyingkirkan kerumitan pengebilan langganan berskala dengan membolehkan pasukan mengurus dan mengoptimumkan kitaran hayat pelanggan mereka dengan mudah. Syarikat kategori seperti Sling, Twitch, BarkBox, FabFitFun, Paramount, Lucid, dan Sprout Social telah memilih Recurly untuk menguruskan bilion dolar dalam pendapatan berulang, melindungi bil dan pengurusan pendapatan berulang mereka pada masa hadapan, dan mendapatkan semula bilion dolar kerugian pendapatan akibat kemerosotan. Ditubuhkan pada 2009, Recurly berpusat di San Francisco, dengan pejabat di Boulder dan London. Untuk maklumat lanjut, layari https://recurly.com.

Untuk pertanyaan media:
Alex Humphries-French
recurly@propellergroup.com

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2213894/Recurly_logo.jpg

CisionLihat kandungan asal untuk memuat turun multimedia:https://www.prnewswire.co.uk/news-releases/stockings-shift-toward-subscriptions-this-holiday-season-for-uk-shoppers-according-to-recurly-research-301931007.html