Tinjauan CAA menunjukkan peningkatan ibu bapa menyaksikan tingkah laku memandu berbahaya di zon sekolah

THORNHILL, ON, 5 Sept. 2023 /CNW/ – Kajian terkini yang dijalankan bagi pihak CAA South Central Ontario (CAA SCO) mendapati bahawa 82 peratus daripada ibu bapa di Ontario telah menyaksikan tingkah laku memandu berbahaya di kawasan sekolah – peningkatan empat peratus berbanding tahun lepas. Lebih separuh (55 peratus) menganggap jalan raya di sekitar sekolah anak mereka tidak selamat.
“Anak-anak kita layak untuk pergi dan pulang dari sekolah dengan selamat,” kata Tracy Marshall, pengurus hubungan komuniti di CAA SCO. “Apabila tahun persekolahan yang lain bermula, pemandu perlu bersedia untuk tempoh lalu lintas yang lebih tinggi di kawasan sekolah dan memandu dengan kewaspadaan tambahan.”
Menurut kajian itu, antara tingkah laku memandu berbahaya yang paling kerap disaksikan ibu bapa termasuk memecut, meletak kenderaan dua baris dan berhenti di kawasan yang tidak dikhaskan.
Daripada mereka yang dikaji, kereta kekal sebagai mod pengangkutan utama pergi dan pulang sekolah. Oleh sebab ini, lebih daripada 80 peratus ibu bapa melaporkan mengalami kesesakan di sekitar sekolah anak mereka. Malah, responden kajian percaya bahawa ibu bapa yang tergesa-gesa (38 peratus), kesesakan yang terlalu banyak (33 peratus) dan ibu bapa yang tidak mengikut prosedur menurunkan atau mengambil anak-anak menyumbang paling banyak kepada tingkah laku memandu berbahaya di kawasan sekolah.
Majoriti ibu bapa mengatakan lebih banyak boleh dilakukan untuk membantu pemandu perlahan di kawasan sekolah.
Sembilan puluh satu peratus daripada ibu bapa di Ontario menyokong pengurangan had laju di kawasan sekolah dengan 83 peratus mengatakan had laju perlu 30km/j atau lebih rendah.
Berkenaan Penguatkuasaan Kelajuan Automatik (ASE):

Tujuh puluh tujuh peratus – peningkatan 11 peratus berbanding tahun lepas – sangat menyokong penggunaannya di kawasan sekolah.
Lapan puluh satu peratus percaya kehadirannya akan menghalang memecut di sekitar sekolah.
Tujuh puluh lima peratus mengatakan bahawa ia perlu kekal kekal di kawasan sekolah.

Pemandu diingatkan untuk mengikuti peraturan jalan raya di kawasan sekolah, terutamanya berhampiran bas sekolah.
“Ia berbahaya dan menyalahi undang-undang untuk mendahului bas sekolah yang berhenti dengan lampu merah berkelip dan lengan henti terhulur,” kata Marshall.
Menurut kajian itu, 11 peratus daripada ibu bapa melaporkan pernah didakwa kerana gagal berhenti untuk bas sekolah.
“Bukan sahaja anda berisiko menghadapi denda sehingga $2,000 dan enam mata demerit untuk kesalahan pertama, tetapi anda juga meletakkan nyawa orang lain dalam bahaya,” tambah Marshall.
Bagaimana pemandu boleh membantu mengekalkan keselamatan kawasan sekolah.
Pemandu juga boleh menggunakan tip CAA berikut untuk memastikan mereka kekal selamat di kawasan sekolah:

Bantu kurangkan kesesakan lalu lintas dengan perjalanan aktif ke sekolah: Galakkan anak anda berjalan kaki atau beroda ke sekolah untuk meredakan kesesakan lalu lintas. Jika sekolah anda lebih jauh, CAA menggalakkan ibu bapa dan penjaga meletak kereta satu blok jauhnya dan berjalan kaki ke sekolah untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas dan menjadikan kawasan sekolah lebih selamat.
Perlahankan kelajuan: Ketahui had laju di kawasan sekolah kejiranan anda dan hormatinya. Pastikan anda memberi diri anda cukup masa untuk menurunkan anak-anak anda di sekolah untuk mengelakkan tergesa-gesa.
Pilih tempat yang selamat untuk menurunkan dan mengambil anak-anak anda dari sekolah: Ikuti peraturan sekolah anda dan elakkan meletak kereta dua baris atau berhenti di penyeberangan jalan, menurunkan atau mengambil anak-anak anda di seberang jalan, dan berhenti dalam lalu lintas bergerak apabila kanak-kanak bergegas keluar. Sebaliknya, gunakan kawasan menurunkan yang ditetapkan atau pertimbangkan tempat yang agak jauh dari sekolah yang mudah diakses dan selamat.
Buat kontak mata dengan pejalan kaki: Dengan kegembiraan kembali ke sekolah, jangka kanak-kanak mungkin tidak mudah melihat atau mendengar kenderaan anda yang bergerak, jadi pastikan membuat kontak mata dengan pejalan kaki yang menyeberang jalan.
Perhatikan Petugas Keselamatan Sekolah CAA: Apabila melalui perjalanan ke dan dari sekolah, perhatikan Petugas Keselamatan Sekolah CAA dalam rompi keselamatan hijau limau mereka, kerana mereka memainkan peranan penting dalam memastikan jalan raya selamat sebelum kanak-kanak menyeberang sendiri.

CAA menyokong keselamatan di kawasan sekolah melalui program CAA School Safety Patrol®, yang dibangunkan untuk melindungi dan mendidik kanak-kanak sekolah rendah tentang amalan menyeberang jalan yang selamat. Sumber Keselamatan Jalan Raya Ontario CAA adalah kit alat yang berharga dengan pelan pengajaran yang berguna untuk guru membantu mendidik pelajar tentang keselamatan jalan raya.
Untuk ketahui lebih lanjut, sila layari www.caasco.com/schoolzone.
Mengenai kajian itu.
Kajian, yang dikendalikan oleh CCG yang dijalankan oleh Dig Insights pada Mei 2023 menemubual 1,560 ibu bapa/penjaga Ontario berusia antara 18 dan 74 tahun dengan anak-anak yang menghadiri sekolah dari tadika hingga gred 8. Margin kesilapan bagi sampel saiz ini adalah tambahan atau tolak 2% pada tahap keyakinan 95%.
Mengenai CAA South Central Ontario
Sebagai pemimpin dan penyokong keselamatan jalan raya dan mobiliti, CAA South Central Ontario adalah kelab kereta tanpa keuntungan yang mewakili kepentingan lebih 2.5 juta Ahli. Selama lebih seabad, CAA telah bekerjasama dengan masyarakat, perkhidmatan polis dan kerajaan untuk membantu menjaga keselamatan pemandu dan keluarga mereka semasa melalui perjalanan di jalan raya kita.

SUMBER CAA South Central Ontario