Tuya Smart dan Amazon Web Services Bekerjasama untuk Menubuhkan Makmal Keselamatan IoT

Tuya Smart dan Amazon Web Services Bekerjasama untuk Menubuhkan Makmal Keselamatan IoT

NEW YORK, 4 Sept. 2023Tuya Smart (NYSE: TUYA, HKEX: 2391), penyedia perkhidmatan pembangunan IoT global, mengumumkan di persidangan re:Inforce China untuk secara bersama menubuhkan “Makmal Keselamatan Kerjasama” dengan Amazon Web Services (AWS), awan paling komprehensif dan paling banyak digunakan di dunia. Inisiatif ini bertujuan untuk memperkukuh keselamatan, keupayaan pematuhan, dan inovasi teknologi dalam industri IoT, menetapkan penanda aras baharu untuk piawaian keselamatan dan pematuhan di seluruh sektor.

Kerjasama ini akan memberi tumpuan terutamanya kepada memajukan teknologi keselamatan dalam empat domain utama: pengkomputeran privasi, Matter PKI (Infrastruktur Kunci Awam), DevSecOps, dan pematuhan data antarabangsa.

Joy Liu, Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat Tuya Smart, berkata, “Sejak hari pertama penubuhannya, Tuya telah menganggap keselamatan dan pematuhan sebagai teras strategi kami dan sentiasa bertekad dalam pembinaan dan pelaburan jangka panjang dalam keselamatan. Kerjasama rapat kami dengan AWS selama hampir sepuluh tahun telah menghasilkan integrasi mendalam produk keselamatan awan kami. Melalui kerjasama ini, kami akan memperdalam lagi kerjasama kami dengan AWS dan bekerja sama untuk menyumbang lebih banyak kepada pembangunan keselamatan industri IoT.”

Setakat 30 Jun 2023, Platform Pembangunan IoT Tuya telah mengumpul lebih 846,000 pembangun berdaftar dari lebih 200 negara dan rantau. Komitmen Tuya Smart yang tidak berbelah bagi untuk memupuk platform pembangun IoT terbuka dan neutral, dan membina senario aplikasi saling berhubung yang lebih kaya dan selamat, telah mendorong penglibatan aktif selama bertahun-tahun dalam keselamatan IoT. Komitmen ini ditonjolkan dengan penubuhan piawaian keselamatan dan pematuhan hak milik. Tuya juga mengekalkan kerjasama rapat dengan badan-badan pemiawaian industri, mengambil bahagian secara aktif dalam perumusan penanda aras industri penting.

Pada masa yang sama, Tuya juga secara aktif mempromosikan pengetahuan dan penyebaran piawaian keselamatan. Pada tahun 2018, syarikat ini mengeluarkan “Kertas Putih Keselamatan Tuya Smart”. Di samping itu, berkat penekanannya terhadap, dan amalan, keselamatan maklumat, dalam “Kertas Putih Keselamatan IoT Global 2022” yang dikeluarkan bersama oleh Pusat Penyelidikan Tadbir Urus Siber (RCGCG) dan ioXt Alliance (Perikatan Internet of Secure Things) pada tahun 2022, Tuya Smart dipilih sebagai salah satu daripada perusahaan dengan amalan keselamatan terbaik dalam industri.

Tuya secara proaktif meneroka keselamatan dan pematuhan, berkhidmat sebagai model peranan untuk industri. Strategi keselamatan maklumat yang telus dan terbuka syarikat meningkatkan penglibatan rakan kongsi dan pakar, secara kolektif memperkukuh piawaian industri. Ketika mereka bentuk produk, Tuya menguraikan spesifikasi keselamatan ke dalam tindakan konkrit, memastikan integrasi langkah-langkah keselamatan di sepanjang kitaran hayat pembangunan produk dan penyelesaian. Konsep seperti Penyediaan Kepercayaan Sifar, pemantauan berterusan, mitigasi kelemahan, naik taraf melalui udara, dan penyelesaian privasi berfokus pengguna secara kolektif menyumbang kepada peningkatan keselamatan dan kebolehpercayaan produk.

Memandangkan lonjakan senario aplikasi dan bilangan peranti dalam sektor IoT, kebimbangan keselamatan telah menjadi semakin rumit. Sebagai respons, “Makmal Keselamatan Kerjasama,” usaha bersama antara Tuya Smart dan AWS, memanfaatkan kekuatan kedua-dua belah pihak untuk memperkukuh kerjasama dan eksplorasi dalam domain IoT. Usaha kolektif ini berusaha untuk memberikan penyelesaian industri-luas. Pada masa hadapan, Tuya bersedia untuk meneroka integrasi kecerdasan buatan (AI) generatif ke dalam amalan keselamatan IoT, menawarkan keselamatan maklumat holistik kepada pelanggan dan pengguna akhir serta mendorong industri IoT ke arah pertumbuhan yang selamat dan mampan.

SUMBER Tuya Smart