Ujian pertama untuk trak hibrid bertenaga solar Scania yang baru

SÖDERTÄLJE, Sweden, 31 Ogos 2023Sebuah trak hibrid unik dengan treler berpanel solar sedang diuji di jalan raya umum, hasil daripada kerjasama penyelidikan dua tahun yang melibatkan Scania, Uppsala University, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express, dan Dalakraft. Tenaga solar mengurangkan kos operasi dan pelepasan setempat secara ketara kerana tenaga dihasilkan sendiri trak itu.

“Tujuan Scania adalah untuk memacu peralihan ke arah sistem pengangkutan mampan. Panel solar belum pernah digunakan untuk menjana tenaga ke powertrain trak seperti yang kami lakukan dalam kerjasama ini. Sumber tenaga semula jadi ini boleh mengurangkan pelepasan secara ketara dalam sektor pengangkutan. Adalah hebat untuk berada di barisan hadapan dalam pembangunan trak generasi seterusnya,” kata Stas Krupenia, Ketua Pejabat Penyelidikan di Scania.

Trak itu digunakan dalam projek penyelidikan untuk mengkaji tenaga solar yang dihasilkan, dan sejauh mana pelepasan karbon berkurangan melalui panel solar. Para penyelidik membangunkan panel solar baru yang cekap dan ringan untuk trak. Mereka juga mengkaji bagaimana trak boleh berinteraksi dengan grid kuasa, dan membawa model baru tentang apa yang akan berlaku jika beberapa trak seperti ini disambungkan ke grid kuasa.

“Ini adalah projek yang menarik di mana akademia dan industri bersama-sama cuba mengurangkan kesan iklim daripada pengangkutan trak. Keputusan daripada trak unik ini akan sangat menarik,” kata Erik Johansson, Pengurus Projek dan Profesor kimia fizikal di Uppsala University.

Jarak pemanduan 5,000 kilometer tambahan setiap tahun.

Treler 18 meter trak itu hampir seluruhnya diliputi panel solar, setara dengan sebuah rumah yang dilengkapi dengan panel yang sama kuat. Tenaga solar memberi trak hibrid jarak pemanduan tambahan sehingga 5,000 kilometer setahun di Sweden. Di negara seperti Spain, dengan lebih banyak jam matahari, kenderaan itu boleh menggandakan jumlah tenaga solar dan dengan itu jarak pemanduan berbanding keadaan Sweden.

Projek ini juga merangkumi penyelidikan ke atas sel solar tandem baru yang ringan, berasaskan gabungan sel solar Midsummer dan sel solar perovskit baru. Ini membolehkan kecekapan yang lebih tinggi dalam pengubahan cahaya matahari kepada elektrik. Penyelesaian sedemikian boleh menggandakan penjanaan tenaga solar, berbanding tenaga semasa yang dihasilkan oleh panel.

“Penyelidikan kami terhadap sel solar cekap dan ringan akan sangat penting, terutama apabila digunakan pada trak masa depan,” Johansson meneruskan.

“Panel filem nipis sangat sesuai untuk kenderaan komersial.”

“Panel solar kami sangat sesuai untuk aplikasi yang menjadikan kenderaan komersial mampan. Kami melihat potensi besar untuk mengurangkan pelepasan daripada kenderaan berat dengan pengelektrikan. Elektrik yang dihasilkan oleh panel solar akan menjimatkan bahan api dan pelepasan karbon. Kami mahu menjadi rakan kongsi yang boleh diharap, dan ini memungkinkan oleh projek pelopor ini,” kata Erik Olsson, Ketua Pembangunan Korporat, Midsummer.

Daniel Sandh, CEO Eksjö Maskin & Truck, bersetuju: “Bahan api pada masa ini merupakan kos yang semakin meningkat bagi syarikat pengangkutan, dan apa sahaja yang dapat kami sumbang untuk mengurangkan kos ini akan memberi manfaat kepada masyarakat dalam jangka panjang.”

Salah satu bahagian projek itu adalah untuk menilai kesan pengecasan ke atas grid elektrik dan sama ada ia akan mungkin untuk menjual lebihan. Kemungkinan pengecasan dua hala tidak sepenuhnya mudah dan perundangan tidak jelas.

“Kami fikir kami akan dapat membeli lebihan trak, malangnya itu tidak mungkin pada masa ini. Tetapi sel solar menjadi sebahagian daripada bekalan tenaga trak adalah fantastik. Sebagai syarikat perdagangan elektrik, kami melihat bahawa semua sumber tenaga boleh diperbaharui diperlukan untuk menangani peralihan tenaga,” kata Sverker Ericsson, Jurutera Perdagangan Elektrik di Dalakraft.

Hibrid plug-in 560 kuasa kuda dengan 100 meter persegi panel solar.

Trak itu kini akan diuji dengan beroperasi di jalan raya awam oleh syarikat pengangkutan Ernsts Express AB. “Keseluruhan industri menghadapi cabaran besar secara umum, dan dengan bahan api secara khusus. Pengelektrikan dari elektrik boleh diperbaharui adalah masa depan. Ia menjadikan projek ini lebih hebat bagi syarikat pengangkutan hijau untuk menjadi sebahagiannya,” kata Lars Evertsson, CEO Ernsts Express.

Trak bertenaga solar telah dibangunkan dalam projek penyelidikan sebahagiannya dibiayai oleh agensi inovasi kerajaan Vinnova, untuk membangunkan trak berimpak iklim rendah berkat tenaga solar. Trak itu adalah hibrid plug-in 560 kuasa kuda. Pada treler 18 meter, kawasan 100 meter persegi diliputi oleh panel solar nipis, ringan dan fleksibel dengan kecekapan maksimum 13,2 kWp (kilowatt puncak). Panel solar dianggarkan memberikan 8,000 kilowatt jam (kWh) setahun apabila beroperasi di Sweden. Bateri mempunyai jumlah kapasiti 300 kWh, dengan 100 kWh pada trak dan 200 kWh pada treler.

Tonton video ini untuk ketahui lebih lanjut tentang projek pelopor ini.

HUBUNGI:
Erik Bratthall, Pengurus Perhubungan Awam dan Media Korporat, Scania
Telefon: +46 76-724 45 27
E-mel: erik.bratthall@scania.com

Erik Johansson, Profesor dan Pengurus Projek, Uppsala University
Telefon: +46 70-223 31 46
E-mel: erik.johansson@kemi.uu.se

Sverker Ericsson, Jurutera Perdagangan Elektrik di Dalakraft
Telefon: +46 248 48 80 48
E-mel: sverker.ericsson@dalakraft.se

Daniel Sandh, CEO Eksjö Maskin & Truck
Telefon: +46 381–66 20 09
E-mel: daniel.sandh@motab.se

Lars Evertsson CEO Ernsts Express
Telefon: +46 70-325 12 74
E-mel: lars.evertsson@ernstsexpress.se

Erik Olsson, Ketua Pembangunan Korporat, Midsummer
Telefon: +46 70 545 91 08
E-mel: erik.olsson@midsummer.se

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

https://news.cision.com/scania/i/solar-powered-hybrid-scania-truck,c3210835

solar-powered-hybrid-scania-truck

https://news.cision.com/scania/i/22183-006,c3210837

22183-006