UNIVERSAL MUSIC GROUP DAN DEEZER AKAN MELANCARKAN MODEL STREAMING MUZIK BERFOKUS ARTIST YANG KOMPREHENSIF PERTAMA

Deezer akan melaksanakan model penstriman berpusatkan artis untuk memberi ganjaran yang lebih baik kepada artis dan muzik, sambil meningkatkan pengalaman peminat.
SANTA MONICA, Calif. dan PARIS, 6 Sept. 2023 — Universal Music Group (UMG), pemimpin dunia dalam hiburan berasaskan muzik, dan Deezer, salah satu platform penstriman muzik bebas terbesar, hari ini mengumumkan pelancaran model penstriman berpusatkan artis, direka untuk memberi ganjaran yang lebih baik kepada artis, dan muzik yang paling bernilai bagi peminat. Deezer akan melancarkan model di Perancis, Q4 2023 dengan pasaran tambahan akan menyusul.

Kedua-dua syarikat itu membangunkan model ekonomi baru itu bersama-sama sebagai sebahagian daripada kerjasama mereka yang diumumkan sebelum ini, dengan menggunakan analisis data mendalam masing-masing untuk membangunkan model ekonomi yang lebih mencerminkan nilai sebenar hubungan artis-peminat.
Kerjasama untuk melancarkan model berpusatkan artis didorong oleh pengiktirafan syarikat bahawa model penstriman muzik semasa perlu difikirkan semula. Walaupun penstriman telah menjadi kemajuan teknologi yang paling signifikan dalam muzik sejak bertahun-tahun, banjir muat naik tanpa penglibatan bermakna, termasuk kandungan bunyi bukan artis, telah memerlukan penilaian semula pendekatan yang diambil oleh platform, label, dan artis untuk menggalakkan ekosistem muzik yang subur.
Berdasarkan analisis data mendalam Deezer, penambahbaikan utama berikut disepadukan ke dalam model berpusatkan artis yang baru:

Memberi tumpuan kepada artis – Deezer akan memberikan dorongan berganda kepada apa yang mereka takrifkan sebagai “artis profesional” – mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 strim sebulan oleh sekurang-kurangnya 500 pendengar unik – untuk memberi ganjaran yang lebih adil kepada mereka atas kualiti dan penglibatan yang mereka bawa ke platform dan peminat;
Memberi ganjaran kepada kandungan yang menarik – menetapkan dorongan berganda tambahan untuk lagu yang peminat libatkan secara aktif, mengurangkan pengaruh pengaturcaraan algoritma;
Menyahwangkan kandungan bunyi bukan artis – Deezer merancang untuk menggantikan kandungan bunyi bukan artis dengan kandungan sendiri dalam ruang muzik berfungsi, dan ini tidak akan dimasukkan dalam kolam royalti; dan
Menangani penipuan – meneruskan pemacuan sistem pengesanan penipuan proprietari yang dikemas kini, dan lebih ketat, menghapuskan insentif untuk pelaku jahat, dan melindungi royalti strim untuk artis.

Selain itu, saiz katalog yang tersedia di platform digital telah melonjak dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Katalog Deezer sendiri telah berkembang daripada 90 kepada lebih daripada 200 juta kandungan dalam tempoh dua tahun sahaja. Sebagai sebahagian daripada model berpusatkan artis, Deezer bercadang untuk mengguna pakai dasar penyedia yang lebih ketat untuk memastikan kualiti dan pengalaman pengguna yang lebih baik. Ini termasuk langkah-langkah untuk menghadkan kandungan bunyi bukan artis.
“Ini adalah perubahan paling ambisius terhadap model ekonomi sejak penciptaan penstriman muzik dan perubahan yang akan menyokong penciptaan kandungan berkualiti tinggi pada tahun-tahun akan datang,” kata Jeronimo Folgueira, Ketua Pegawai Eksekutif Deezer. “Di Deezer kami sentiasa meletakkan muzik di tempat pertama, menyediakan pengalaman berkualiti tinggi untuk peminat dan menyokong keadilan dalam industri. Kami kini menerima pakai perubahan yang diperlukan, untuk mencerminkan nilai setiap kandungan dengan lebih baik dan menghapuskan semua insentif yang salah, untuk melindungi dan menyokong artis. Tiada industri lain di mana semua kandungan dinilai sama, dan ia sepatutnya jelas kepada semua orang bahawa bunyi hujan atau mesin basuh tidak seberharga lagu daripada artis kegemaran anda yang distrim dalam HiFi.”
“Matlamat model berpusatkan artis adalah untuk memitigasi dinamik yang berisiko tenggelamkan muzik dalam lautan bunyi dan untuk memastikan kami menyokong dan memberi ganjaran kepada artis di semua peringkat kerjaya sama ada mereka mempunyai 1,000 peminat atau 100 ribu atau 100 juta. Dengan pendekatan pelbagai faset ini, muzik oleh artis yang menarik dan melibatkan peminat akan menerima pemberat yang lebih mengiktiraf nilainya, dan penipuan dan permainan sistem, yang hanya bertujuan untuk menafikan artis pampasan yang sewajarnya, akan ditangani secara agresif,” kata Michael Nash, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Digital UMG.
Beliau meneruskan, “Menerima pakai objektif yang dikongsi bersama yang kami sorotkan pada permulaan bab ini dalam perkongsian kami, bersama-sama kita akan mengekalkan pendekatan fleksibel dan adaptif. Memandangkan lanskap muzik yang sentiasa berubah dengan pesat terus menjalani transformasi yang pantas, UMG dan Deezer akan menangani kesan perubahan ini dengan teliti apabila kami menggabungkan wawasan baru dari analisis data, dan menala model ini dengan betul, seperti yang sesuai.”
Olivier Nusse, Ketua Pegawai Eksekutif Universal Music Perancis, berkata, “Selepas libat diri secara mendalam dengan Deezer sepanjang 2023, kami sangat berbangga dapat menjadi perintis di Perancis dalam pelancaran model Artis Berpusat yang sangat dinantikan. Inisiatif komprehensif ini akan memberi nilai yang jauh lebih berkesan terhadap penglibatan peminat dan strim aktif muzik yang dicipta oleh artis.”
Nota kepada editor:
Sorotan daripada Kerja Awal
Tiada kejutan: peminat mendengar muzik oleh artis yang mereka cintai

Analisis data Deezer menunjukkan bahawa peminat kebanyakannya menggunakan muzik dari artis yang mereka cintai dan menunjukkan minat yang sedikit terhadap muzik dari hobis dan muzik berfungsi.
Kandungan berlebihan merosakkan pengalaman peminat dan menghalang penemuan artis.
Sebagai contoh, 97% daripada semua pemuat naik di platform Deezer menjana hanya 2% daripada jumlah strim. Manakala hanya 2% daripada semua pemuat naik—artis yang menarik pangkalan peminat yang konsisten—mempunyai lebih daripada 1,000 pendengar unik bulanan.

Ganjar artis yang menarik dan mengekalkan langganan

Dalam mereka bentuk peruntukan hasil yang lebih adil, Deezer berusaha untuk memberi insentif yang lebih besar kepada artis yang mendorong penglibatan berharga di platform:

Dorongan berganda akan diberikan kepada semua artis yang mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 strim sebulan oleh sekurang-kurangnya 500 pendengar unik.

Data Deezer menunjukkan bahawa artis ini boleh datang dari spektrum yang luas—dari DIY hingga indie hingga label utama. Dengan memeriksa tingkah laku pengguna sebaik sahaja mereka melanggan Deezer, dan kemudian melihat tingkah laku pengguna yang sama dalam bulan pertama selepas menyertai, kesimpulan boleh dibuat mengenai artis mana yang mendorong mereka melanggan dan artis mana yang terus melibatkan mereka di platform.

Data menunjukkan bahawa artis yang didengar oleh pelanggan baharu dalam bulan pertama mereka mungkin mendorong sehingga 25% hingga 30% strim pengguna dalam dua tahun pertama aktiviti mereka di perkhidmatan itu.
Untuk memberi ganjaran kepada artis yang peminat libatkan, Deezer akan meningkatkan nilai strim mereka yang mendorong penglibatan di platform.

Menangani penipuan, permainan sistem dan pengaruh yang tidak wajar

Dengan terus menambah baik langkah-langkah pencegahan untuk mencegah penipuan, permainan sistem dan pengaruh yang tidak wajar, hasil dalam kolam artis berkemungkinan meningkat. Data Deezer menunjukkan bahawa ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara termasuk:

Melaksanakan sepenuhnya dan membangunkan lagi sistem pengesanan penipuan hak milik Deezer untuk mengoptimumkan penyingkiran strim yang dimanipulasi.
Algoritma terbaik dalam kelas Deezer mengenal pasti kira-kira 7% strim sebagai penipuan pada 2022: algoritma ini menggunakan pembelajaran mesin pada peringkat pengguna untuk mengenal pasti penipuan kewangan (akaun palsu, penipuan pembayaran), dan kemungkinan tingkah laku permainan sistem.

Mengeluarkan kandungan “bunyi” daripada kolam royalti

Strim yang ditandakan sebagai “bunyi” mewakili kira-kira 2% strim di platform.
Hasrat Deezer adalah untuk menggantikan kandungan bunyi bukan artis di platform dengan kandungan sendiri dalam ruang muzik berfungsi, yang tidak akan diambil kira dalam