VODAFONE DAN PROJEK KUIPER AMAZON UNTUK MEMPERLUASKAN SAMBUNGAN DI AFRIKA DAN EROPA

88 VODAFONE DAN PROJECT KUIPER AMAZON UNTUK MEMPERLUASKAN SAMBUNGAN DI AFRIKA DAN EROPA
  • Vodafone dan Vodacom merancang untuk menggunakan rangkaian satelit orbit bumi rendah (LEO) Project Kuiper untuk memperluaskan jangkauan rangkaian 4G/5G mereka.
  • Syarikat-syarikat merancang untuk mengambil bahagian dalam ujian beta perkhidmatan Project Kuiper pada 2024.

LONDON, 5 Sept. 2023 – Vodafone dan Project Kuiper, inisiatif komunikasi satelit orbit bumi rendah (LEO) Amazon, hari ini mengumumkan kerjasama strategik di mana Vodafone dan Vodacom merancang untuk menggunakan rangkaian Project Kuiper untuk memperluaskan jangkauan perkhidmatan 4G/5G kepada lebih ramai pelanggan mereka di Eropah dan Afrika.


Margherita Della Valle, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Vodafone, dan Dave Limp, Naib Presiden Kanan Amazon untuk Peranti dan Perkhidmatan. Antena terminal pelanggan yang ditonjolkan digunakan untuk menghantar dan menerima data ke dan dari satelit Project Kuiper.

Vodafone dan Vodacom merancang untuk menggunakan rangkaian satelit jalur lebar berkelajuan tinggi dan latensi rendah Project Kuiper untuk membawa manfaat sambungan konektiviti 4G/5G ke kawasan yang mungkin sukar dan sangat mahal untuk dilayani melalui penyelesaian gentian atau gelombang mikro tradisional. Project Kuiper akan menyambungkan antena selular yang tersebar secara geografi kembali ke rangkaian teras telekom syarikat-syarikat tersebut. Ini bermakna Vodafone dan Vodacom akan dapat menawarkan perkhidmatan 4G/5G di lebih banyak lokasi tanpa memerlukan masa dan perbelanjaan untuk membina sambungan gentian atau wayarles tetap kembali ke rangkaian teras.

Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, Amazon merancang untuk bermitra dengan Vodafone untuk melancarkan perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi Project Kuiper kepada komuniti yang tidak berkhidmat dan tidak mencukupi di seluruh dunia. Syarikat-syarikat ini juga sedang meneroka tawaran khusus perusahaan tambahan untuk memberi perniagaan penyelesaian konektiviti global yang komprehensif, seperti perkhidmatan sandaran untuk peristiwa yang tidak dijangka dan memanjangkan konektiviti ke infrastruktur terpencil.

Margherita Della Valle, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Vodafone, berkata: “Kerja Vodafone dengan Project Kuiper akan menyediakan konektiviti mudah alih kepada banyak daripada anggaran 40% populasi global tanpa akses internet, menyokong komuniti terpencil, sekolah dan perniagaan mereka, perkhidmatan kecemasan, dan bantuan bencana. Sambungan ini akan dilengkapi lagi melalui kerja kami sendiri pada perkhidmatan satelit terus ke telefon pintar.”

“Amazon membina Project Kuiper untuk menyediakan jalur lebar pantas dan mampu kepada berpuluh-puluh juta pelanggan di komuniti yang tidak berkhidmat dan tidak mencukupi, dan rangkaian fleksibel kami bermakna kami boleh menyambung tempat yang secara tradisinya sukar dicapai,” kata Dave Limp, naib presiden kanan Amazon untuk peranti dan perkhidmatan. “Bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan antarabangsa terkemuka seperti Vodafone membolehkan kami membuat impak yang lebih besar dengan lebih cepat dalam menutup jurang digital di Eropah dan Afrika. Bersama-sama kami akan meneroka bagaimana kami dapat membantu pelanggan kami mendapatkan nilai terbaik daripada sambungan yang diperluas, terutamanya dalam bidang seperti jalur lebar kediaman, pertanian, pendidikan, penjagaan kesihatan, pengangkutan, dan perkhidmatan kewangan.”

“Di Vodacom, tujuan kami adalah untuk menyambung untuk masa depan yang lebih baik, dan kami bekerja setiap hari untuk membawa lebih ramai orang di Afrika dalam talian,” kata Shameel Joosub, CEO Kumpulan Vodacom. “Bekerjasama dengan Project Kuiper memberi kami laluan baru yang menarik untuk meningkatkan usaha kami, dengan menggunakan konstelasi satelit Amazon untuk dengan cepat mencapai lebih ramai pelanggan di seluruh benua Afrika.”

Vodafone, Vodacom dan Project Kuiper akan mula melaksanakan perkhidmatan di Afrika dan Eropah apabila satelit pengeluaran Amazon mula beroperasi. Amazon sedang mempersiapkan untuk menguji dua satelit prototaip dalam beberapa bulan akan datang sebelum mula melancarkan satelit pengeluaran pada 2024. Amazon menjangkakan akan mula menguji perkhidmatan Project Kuiper dengan beberapa pelanggan terpilih menjelang akhir 2024, dan Vodafone serta Vodacom merancang untuk mengambil bahagian dalam pengujian itu melalui kerjasama ini.

Untuk ketahui lebih lanjut tentang perkongsian dengan Project Kuiper, e-mel kuiper-interest@amazon.com.

Foto – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/3b2cb8b3-vodafone_group_plc.jpg

SUMBER Vodafone Group PLC