Yum China Merasmikan Pusat Logistik Rantaian Sejuk Tenaga 100% Boleh Diperbaharui Pertama di China

Yum China Melancarkan Pusat Logistik Rantaian Sejuk Tenaga 100% Boleh Diperbaharui di China

SHANGHAI, 1 September 2023 — Yum China Holdings, Inc. (NYSE: YUMC dan HKEX: 9987, “Yum China” atau “Syarikat”) telah mendedahkan satu pencapaian penting dalam usaha untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GHG). Mulai Julai 2023, pusat logistik milik syarikatnya di Nanning, wilayah Guangxi, sepenuhnya dikuasakan oleh tenaga boleh diperbaharui.

Berdasarkan penilaian pasaran Syarikat, pusat logistik Nanning Yum China dikenal pasti sebagai pusat logistik rantaian sejuk pertama di China yang beroperasi sepenuhnya menggunakan kuasa karbon neutral. Pencapaian ini selaras dengan objektif Syarikat untuk mencapai pelepasan GHG nilai rantaian bersih sifar menjelang 2050. Selanjutnya, peralihan ke operasi tenaga hijau ini dicapai tanpa meningkatkan kos utiliti, yang seterusnya mengukuhkan kedudukan kepimpinan Yum China dalam pengurangan pelepasan GHG dalam industri restoran di China.

“Pelancaran pusat logistik kami yang sepenuhnya menggunakan tenaga hijau di Nanning menandakan satu tonggak penting dalam perjalanan kelestarian Yum China,” kata Joey Wat, CEO Yum China. “Ia merupakan satu pencapaian bermakna yang menekankan tanggungjawab kami kepada planet ini dan memperlihatkan apa yang mungkin untuk masa depan industri kami.”

Tonggak ini melengkapi usaha peralihan tenaga boleh diperbaharui Yum China yang sedang berjalan di restoran-restoran dan kemudahan sokongannya. Menjelang akhir 2023, Yum China dianggarkan mempunyai jumlah penggunaan tenaga hijau tahunan sebanyak kira-kira 10 juta kWh, merangkumi pusat-pusat logistik dan restoran di bawah kawalan operasi Syarikat. Kira-kira 70 buah kedai di Zhejiang, Anhui dan Shanxi dijangka akan menyelesaikan peralihan penuh ke tenaga hijau pada suku keempat 2023. Dengan menggunakan pelbagai model perdagangan tenaga hijau, Yum China mempercepatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui di seluruh restorannya di seluruh negara.

Untuk memenuhi permintaan tenaga boleh diperbaharui yang semakin meningkat pada tahun-tahun mendatang, Yum China merancang untuk menjana kuasanya sendiri daripada fotovolta solar teragih (DPV) sambil menambah dengan pembelian tenaga hijau. Menjelang 2025, semua pusat logistik Yum China yang baru dibina dijangka menggunakan tenaga solar yang dijana daripada DPV bumbung. Rancangan sedang dijalankan untuk memasang DPV di pusat logistik Nanning (Guangxi) dan pusat logistik Nanxiang (Shanghai) yang akan datang. Apabila keupayaan penjanaan tenaga hijau dalaman meningkat, Yum China mengukuhkan kapasiti penyimpanan tenaganya untuk mengoptimumkan penggunaan. Syarikat juga telah memacu transformasi karbon rendah di seluruh rantaian nilainya melalui pelancaran Perikatan Pembelian Tenaga Fotovolta Solar Teragih dan Tenaga Hijau Maya dengan 40 pembekal utama pada Mei 2023.

Usaha-usaha ini secara kolektif menggambarkan pendekatan teguh Yum China untuk meneroka dan melabur dalam peluang tenaga boleh diperbaharui yang mampu milik, boleh dipercayai dan boleh diskalakan untuk menyokong peralihan karbon rendah yang berterusan.

Kenyataan Prospektif

Siaran akhbar ini mengandungi “kenyataan prospektif” di bawah Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933 dan Seksyen 21E Akta Pertukaran Sekuriti 1934. Kenyataan prospektif secara umumnya boleh dikenal pasti melalui fakta bahawa kenyataan tersebut tidak berkaitan secara ketat dengan fakta sejarah atau semasa dan dengan penggunaan perkataan prospektif seperti “menjangkakan,” “jangkaan,” “percaya,” “menjangka,” “boleh,” “berhasrat,” “kepercayaan,” “merancang,” “anggaran,” “sasaran,” “ramal,” “mungkin,” “akan,” “sepatutnya,” “unjuran” dan “pandangan ke hadapan” atau terminologi yang serupa. Kenyataan ini berdasarkan anggaran dan andaian semasa yang dibuat oleh kami berdasarkan pengalaman dan persepsi kecenderungan sejarah, keadaan semasa dan perkembangan dijangka pada masa hadapan, serta faktor lain yang kami percaya wajar dan munasabah dalam keadaan tersebut, tetapi tidak ada jaminan bahawa anggaran dan andaian tersebut akan terbukti betul. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi dan secara semula jadi tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui yang sukar diramalkan dan boleh menyebabkan keputusan atau peristiwa sebenar kami berbeza dengan apa yang ditunjukkan oleh kenyataan tersebut. Kami tidak dapat menjamin bahawa sebarang jangkaan, anggaran atau andaian kami akan tercapai. Kenyataan prospektif yang dimasukkan dalam siaran akhbar ini hanya dibuat pada tarikh siaran akhbar ini, dan kami menafikan sebarang kewajipan untuk mengemas kini secara awam sebarang kenyataan prospektif untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas itu, kecuali diperlukan oleh undang-undang. Semua kenyataan prospektif perlu dinilai dengan memahami ketidakpastian semula jadinya. Anda perlu merujuk pengemukaan kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (termasuk maklumat yang dinyatakan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dan “Perbincangan dan Analisis oleh Pengurusan mengenai Keadaan Kewangan dan Keputusan Operasi” dalam Laporan Tahunan kami pada Borang 10-K dan Laporan Suku Tahunan kami pada Borang 10-Q) untuk butiran tambahan mengenai faktor yang boleh memberi kesan kepada keputusan kewangan dan lain-lain.

Mengenai Yum China Holdings, Inc.

Yum China merupakan syarikat restoran terbesar di China dengan misi untuk menjadikan setiap kehidupan indah rasanya. Syarikat mempunyai lebih daripada 400,000 pekerja dan mengendalikan lebih daripada 13,000 restoran di bawah enam jenama di 1,900 bandar di China. KFC dan Pizza Hut ialah jenama terkemuka masing-masing dalam ruang restoran perkhidmatan pantas dan kasual makan di China. Taco Bell menawarkan makanan Mexico yang inovatif. Yum China juga telah bermitra dengan Lavazza untuk membangunkan konsep kopi Lavazza di China. Little Sheep dan Huang Ji Huang mengkhusus dalam masakan Cina. Yum China mempunyai rantaian bekalan digital kelas dunia, yang merangkumi rangkaian pusat logistik di seluruh negara dan sistem pengurusan rantaian bekalan dalaman. Keupayaan digital dan program kesetiaan yang kukuh membolehkan Syarikat mencapai pelanggan dengan lebih cepat dan melayani mereka dengan lebih baik. Yum China ialah syarikat Fortune 500 dengan visi untuk menjadi perintis paling inovatif di dunia dalam industri restoran. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://ir.yumchina.com.

SUMBER Yum China Holdings, Inc.