Banduan bunuh penjenayah pedofil, akui seronok lakukannya

London: Seorang banduan didapati bersalah, hari ini, bagi pertuduhan membunuh Richard Huckle, penjenayah pedofil warga Britain yang mencabul beratus kanak-kanak .

Mirror UK melaporkan, Hakim Mahkamah Hull Crown, Alistair MacDonald QC mengambil masa sejam sebelum menjatuhkan hukuman terhadap Paul Fitzgerald, 30.

Keputusan itu dibuat selepas empat hari kes berkenaan dibicarakan.

Ketika perbicaraan bermula minggu lalu, Alistair mengatakan serangan pada 2019 itu dilakukan untuk merendahkan Huckle yang disifatkan Fitzgerald sebagai penjenayah pedofil paling teruk.

Huckle adalah pesalah pedofil yang sebelum ini mencuri perhatian media antarabangsa dan sudah diadili di United Kingdom (UK) kerana penderaan seksual dilakukan terhadap kanak-kanak.

Ketika membunuh Huckle, Fitzgerald menjerut leher lelaki itu dengan kabel elektrik, memasukkan pen ke otaknya dan objek tumpul ke anggota badan yang lain.

Alistair dalam penghakimannya menjelaskan Fitzgerald memberitahu doktor bahawa dia menyerang Huckle secara seksual, walaupun tidak tertarik dengannya.

Fitzgerald mendakwa mahu Huckle merasai kesengsaraan dihadapi oleh kesemua mangsa.

Menurut Fitzgerald, Huckle melakukan keganasan lebih daripada sekadar memperkosa mangsanya iaitu dengan memasukkan objek ke dalam alat sulit mangsa.

Mahkamah diberitahu, Fitzgerald membawa sejumlah objek ke sel Huckle di penjara Full Sutton East Yorks termasuk senjata dibuat olehnya seperti sikat dengan skru dan barangan untuk mengikat tangan dan kaki mangsa.

“Ini adalah serangan yang dirancang dengan cermat dan Huckle dijadikan sebagai sasaran untuk mengaibkan dan merendahkannya.

“Defendan memberitahu kakitangan penjara yang dia puas dan akan terus membunuh banduan lain kerana seronok melakukannya.

“Fitzgerald bagaimanapun menafikan keadaan kesihatannya yang mengalami gangguan personaliti, psikopati dan kecelaruan jantina mempengaruhi tindakannya,” kata Alistair.

Fitzgerald berkata, masalah dihadapi menyebabkannya gagal mengawal diri dan melihat individu lain sebagai manusia biasa.

“Saya tidak menghargai, peduli atau berasa buruk kerana menyakiti individu lain. Malah, saya tidak menyesal atas apa yang pernah dilakukan,” katanya.

Huckle yang dihukum penjara kerana mencabul lebih 200 kanak-kanak di luar negara ditemui mati di penjara Full Sutton, East Yorks pada 13 Oktober tahun lalu.

Huckle ditikam hingga mati dengan pisau buatan sendiri.

Lelaki itu mengaku bersalah atas 71 tuduhan mencabul lebih 200 kanak-kanak di Malaysia dan Kemboja ketika menjadi guru bahasa Inggeris.

Aktiviti Huckle dikesan selepas dia memuat naik tindakan itu di Internet dan ditahan ketika pulang ke Britain pada 2014.

Huckle juga menjual video lucah kanak-kanak di ‘dark web’ untuk mendapatkan mata wang Bitcoins dan turut membuat laman sesawang cara-cara untuk mencabul mangsa.