Covid-19: Jumlah kemurungan meningkat 2 kali ganda

JUMLAH orang dewasa yang mengalami kemurungan hampir dua kali ganda direkodkan ketika pandemik Covid-19 di Britain.

Data Pejabat Statistik Nasional menunjukkan hampir satu daripada lima orang dewasa (19.2 peratus) cenderung mengalami beberapa bentuk kemurungan pada Jun.

Ia meningkat sekitar satu daripada 10 (9.7 peratus) antara Julai tahun lalu dan Mac 2020 sebelum pelaksanaan perintah berkurung di seluruh negara.

Majoriti 84 peratus yang melaporkan kemurungan mengatakan tekanan dan kegelisahan yang mempengaruhi kesejahteraan mereka dan 42 peratus mengatakan hubungan mereka terjejas.

Pengkaji mendapati mereka yang paling terjejas oleh kemurungan pada Jun adalah orang dewasa yang lebih muda berusia antara 16 hingga 39 tahun, wanita, mereka yang tidak dapat menampung perbelanjaan tidak dijangka dan orang kurang upaya (OKU).

Kajian itu juga membuktikan satu daripada lapan orang dewasa mengalami simptom kemurungan sederhana hingga teruk ketika pandemik.

Kumpulan itu mengatakan 62 peratus kekerapan kesepian berulang dibandingkan dengan 15 peratus yang tidak mempunyai gejala kemurungan ringan.

Penyelidikan ONS meneliti data daripada 3,500 dewasa warga Britain yang sama sebelum dan ketika wabak.

Seorang profesor psikiatri di King’s College London, Sir Simon Wessely menggambarkan penemuan itu sebagai sangat membimbangkan.

“Apa yang jelas peningkatan dua kali ganda akibat pandemik sama seperti laporan lain.

“Melalui dapatan ini juga mendapati ramai golongan muda kemurungan berbanding tua. Kita dapat menjangkakan keadaan akan menjadi lebih buruk. Ini sangat membimbangkan.

“Kita tidak boleh menerima ini sebagai norma baharu,” katanya.

Seorang profesor psikologi klinikal dan pemulihan di King’s College London, Dame Til Wykes memberi amaran mengenai ‘krisis kesihatan mental’ yang menjulang selepas wabak itu berlalu.

“Kajian ini memberitahu sekali lagi, kita mungkin berdepan krisis kesihatan mental selepas wabak ini.

“Kesan penjarakan fizikal dan pengasingan bagi sesetengah orang mempengaruhi kesejahteraan emosi mereka.

“Kita semua dapat memahami menghadapi keadaan yang sukar seperti tekanan kewangan dan pengangguran, serta ketakutan yang disebabkan oleh keadaan kesihatan, cenderung memberi tekanan pada semua.

“Kami tidak tahu bila wabak ini akan berakhir tetapi berita mengenai pekerjaan nampaknya akan memberi tekanan lebih banyak pada populasi yang sudah tertekan.

“Angka kemurungan kemudian cenderung jauh lebih buruk.

“Kami kemudian akan membicarakan peningkatan yang belum pernah terjadi sebelumnya bagi mereka yang memerlukan bantuan.

“Kita memerlukan pelaburan dalam perkhidmatan sokongan dan rawatan kesihatan mental sekarang untuk memastikan ini dapat ditangani dan bukannya dibiarkan meningkat dan memburuk. Kami tidak boleh menunggu lebih lama lagi,” katanya.

Dr Billy Boland, ketua Fakulti Dewasa Umum di Royal College of Psychiatrists, mengatakan perkhidmatan kesihatan mental di United Kingdom akan menghadapi ‘tsunami rujukan’ dalam beberapa bulan mendatang.

“Pengasingan, penderitaan dan kewangan terjejas antara beberapa sebab mengapa kesihatan mental negara merosot sejak awal wabak ini.

“Kerajaan harus mempercepat pelaburan untuk perkhidmatan kesihatan mental jika kita ingin merawat lebih ramai kemurungan dan penyakit mental yang lain,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19