Guru tunjuk kartun Nabi Muhammad dipenggal leher

Paris: Penyerang yang memenggal leher guru di luar sebuah sekolah di bandar ini melaungkan ‘Allahu Akbar’ ketika cuba ditahan polis semalam.

Lelaki yang identitinya belum dikenal pasti itu kemudiannya ditembak polis ketika cuba ditahan dan maut akibat tembakan.

Pelaku berkenaan dikatakan menyerang guru guru terbabit yang didakwa memaparkan kartun merujuk sebagai Nabi Muhammad.

Serangan itu dilaporkan berlaku di kawasan barat daya 30 kilometer dari bandar ini pada 5 petang waktu tempatan berhampiran sekolah tempat guru terbabit mengajar di Conflas Saint-Honorine.

Kawasan kejadian ditutup dan unit pengesan bom turut dihantar ke lokasi kerana penyerang terbabit dilihat memakai jaket dipercayai mengandungi bahan letupan.

Polis berkata, mangsa adalah guru Sejarah yang dilaporkan memaparkan kartun dikatakan wajah Nabi Muhammad untuk dibincangkan di dalam kelas ketika mengajar kebebasan mengeluarkan pendapat.

Sementara itu, seorang ibu bapa murid di sekolah itu mendakwa guru terbabit mungkin menimbulkan kontroversi dengan meminta murid beragama Islam meninggalkan kelas sebelum menunjukkan kartun.

“Menurut anak saya, dia sangat baik dan ramah,” kata ibu bapa, Nordine Chaouadi.

“Guru itu hanya berkata kepada murid beragama Islam – Tinggalkan kelas, saya tidak mahu ia menyakitkan perasaan anda”. Itulah yang diberitahu oleh anak saya,” katanya.

Pendakwa anti-keganasan Perancis berkata, mereka menyifatkan serangan itu sebagai ‘pembunuhan yang berkaitan dengan organisasi pengganas’.

Presiden Perancis Emmanuel Macron menyifatkan insiden menimpa guru terbabit sebagai serangan pengganas Islam.