Kes Covid-19 pertama di Korea Utara?

Seoul: Pihak berkuasa Korea Utara melaksanakan perintah berkurung di bandar sempadan Kaesong selepas mengesan kes pertama Covid-19 di negara berkenaan, lapor media negara itu.

Pemimpinnya, Kim Jong Un dikatakan mengadakan mesyuarat kecemasan biro politik negara itu pada Sabtu untuk melaksanakan ‘sistem kecemasan maksimum dan amaran kelas tertinggi’ untuk mengekang wabak berkenaan, kata agensi media rasmi KCNA.

Sekiranya benar, ia menjadi kes pertama Covid-19 di Korea Utara di mana infrastruktur kesihatannya dilihat tidak mencukupi untuk mengawal penularan wabak berkenaan.

KCNA berkata, individu yang dijangkiti itu pergi ke Korea Selatan tiga tahun lalu dan kembali semula pada 19 Julai lalu selepas ‘menyeberang secara haram’ kawasan sempadan yang memisahkan dua negara berkenaan.

Namun, tiada sebarang laporan di Korea Selatan yang memaklumkan ada individu yang meninggalkan negara itu menerusi antara kawalan sempadan paling ketat di dunia yang dikelilingi pos pengawal.

Pyongyang sebelum ini mendakwa tiada kes Covid-19 dilaporkan di negara itu disebalik penularan wabak yang sudah menjejaskan seluruh dunia dengan sempadan negara itu masih lagi ditutup.

Pesakit dikesan di Bandar Kaesong yang bersempadan dengan Korea Selatan dan kini diletakkan dibawah pengawasan kuarantin ketat termasuk kontak rapat, kata KCNA.

“Ini adalah situasi yang berbahaya dan untuk boleh menyebabkan kematian dan bencana,” kata media tempatan itu.

Kim dilaporkan berkata, virus berkenaan masih boleh masuk ke negara berkenaan dan para pegawainya sudah mengambil langkah menyeluruh untuk menutup bandar Kaesong pada Jumaat.

Negara yang memiliki senjata nuklear itu menutup sempadannya hujung Januari lalu selepas virus itu mula dikesan merebak di negara jirannya, China.