Paus sesat mati akhirnya

Montreal: Anak ikan paus jenis humpback pertama yang dilihat menyusuri sungai utama Kanada dan menarik perhatian penduduk bandar ini, ditemui mati semalam.

Bangkai mamalia itu ditemui jurupandu kapal komersial di Varennes dalam wilayah Quebec, kira-kira 20 kilometer dari timur Montreal.

Menurut Marie-Eve Muller dari Rangkaian Kecemasan Mamalia Marin (RQUMM), ia kemudian ditunda Jabatan Perikanan Kanada ke Sorel, 80 kilometer dari timur Montreal, yang kemudian diangkat ke pesisir dengan bantuan kren.

“Kemungkinan besar ia adalah paus sama yang dilihat berhampiran Montreal beberapa hari lalu,” katanya kepada AFP.

Paus itu ditemui berenang di Sungai Saint Lawrence sejak minggu lalu, kelihatan sihat daripada jauh dan saintis mengharapkan ia berenang semula ke muara dan Teluk Saint Lawrence yang 400 kilometer jauhnya.

Bedah siasat ke atasnya yang dianggarkan berusia dua ke tiga tahun dilakukan RQUM bersama persekutuan perikanan dan veterinar University of Montreal bagi menentukan punca kematian.

Sebelum ini, media tempatan memetik pakar yang mengandaikan mamalia itu dilanggar kapal kargo atau tersesat ke perairan cetek.

Ikan paus Humpback hidup berhampiran perairan Artik dan Antartika dengan ikan dewasa mampu membesar sehingga 17 meter dan berat sehingga 40 tan.