Pilihan Raya AS: Rakyat Malaysia tumpang berdebar

PILIHAN Raya Presiden Amerika Syarikat (AS) menjadi sohor kini di Twitter dengan ramai rakyat Malaysia mengikuti persaingan sengit antara calon presiden Republikan Donald Trump dan calon Parti Demokrat Joe Biden.

Ramai di antara mereka menggunakan Twitter bagi menyatakan kesungguhan untuk mengetahui keputusan pilihan raya, yang berlangsung dalam situasi Covid-19, dengan kuasa besar itu menjadi negara paling teruk terjejas setakat ini.

# Election2020, # USAElections2020 dan # Vote2020 adalah antara tanda pagar paling popular di Twitter berkenaan dengan pilihan raya.

Hakimi Hamizi berkongsi: Tolong beritahu bahawa saya bukan satu-satunya yang berdebar dengan # USAElections2020 walaupun saya bukan rakyat Amerika, ” ciapnya di bawah Twitter @theamazingkimi.

Seorang pengguna Twitter lain @akashboparai berkongsi: “Mengapa saya merasa gementar untuk Amerika Syarikat? Apapun undi #USA Elections2020.

Sementara itu, pengguna Twitter @niquole berkongsi: Saya tidak pernah merasa sangat teruja dengan pilihan raya sebelum ini, bahkan di negara saya sendiri! Rakyat Amerika, gelombang Merah atau Biru kali ini.

“Saya bukan rakyat Amerika, tetapi selalu mengikuti kemas kini mengenai # Pilihan Raya2020,” tweet @IzulAzrii, manakala @tineswary berkata: Saya agak teruja dengan keputusan Pilihan Raya AS.

Dengan catatan 35 juta pengundian awal dan 65 juta undian pos disebabkan Covid-19, lebih sejuta rakyat Amerika mengundi awal tahun ini, sementara lebih 50 juta lagi mengundi secara langsung pada hari pilihan raya.

Menurut Pusat Penyelidikan Covid-19 Johns Hopkins University, lebih 9.3 juta ujian positif untuk penyakit itu telah didaftarkan di Amerika Syarikat, tertinggi daripada negara-negara lain di dunia.

AS juga mencatat jumlah kematian Covid-19 tertinggi di dunia, kerana lebih daripada 231,700 orang telah meninggal dunia akibat komplikasi penyakit ini.