AGBA Group kemas kini unjuran kewangan menunjukkan percepatan keuntungan dalam beberapa bulan

HONG KONG, 30 Ogos 2023 – AGBA Group Holding Limited (“AGBA”, “Kumpulan”) yang tersenarai di NASDAQ, gedung kewangan serba lengkap terkemuka di Hong Kong yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan yang paling luas di Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berteknologi tinggi, hari ini mengeluarkan kemas kini unjuran kewangan.

Unjuran kewangan yang disemak semula mengambil kira faktor luaran, seperti kelembapan global dan kesannya terhadap trajektori pertumbuhan Hong Kong, serta tindakan pengurusan strategik yang bertujuan mendorong pertumbuhan hasil dan meningkatkan kecekapan platform melalui pemotongan kos material yang besar.

Dengan landskap ekonomi global yang mencabar, pengurusan Kumpulan AGBA secara proaktif menilai semula unjuran kewangannya untuk memastikan ketahanan dan kebolehsuaian. Kumpulan menyedari keperluan untuk mengemudikan keadaan pasaran yang berubah dan telah menyesuaikan ramalan yang pada asalnya diterbitkan pada 14 April 2023 dengan sewajarnya.

Unjuran kewangan yang dikemas kini menggabungkan inisiatif pengurusan yang memberi tumpuan untuk memacu skala dan kecekapan, sambil terus membina kapasiti. Kumpulan AGBA berhasrat untuk meneruskan trajektori pertumbuhan hasil yang meningkat dengan memberi tumpuan kepada saluran pengedaran teras, memanfaatkan kekuatan, dan memanfaatkan peluang yang muncul. Pada masa yang sama, kumpulan telah melaksanakan pemotongan kos material untuk meningkatkan kecekapan platform dan memastikan keuntungan mampan.

Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan, AGBA Group Holding Limited berkata “Kami mengekalkan komitmen untuk memberi nilai kepada pemegang kepentingan kami, walaupun ketidaktentuan luaran.” Beliau menambah, “Melalui penjajaran strategik yang bertujuan untuk mengurangkan kesan kelembapan ekonomi semasa dan mengoptimumkan operasi kami, kami yakin untuk mencapai margin yang lebih baik dan mempercepatkan perjalanan kami ke arah mencapai titik impas.”

Hasil daripada kelembapan ekonomi semasa di rantau ini, kami telah menyemak semula unjuran kewangan kami tetapi kini menjangkakan kami akan menyampaikan kerugian yang lebih rendah untuk tahun kewangan 2023 berbanding ramalan sebelum ini. Inisiatif strategik yang diambil oleh pasukan pengurusan dijangka akan menghasilkan keputusan yang menggalakkan, membolehkan kumpulan mencapai keuntungan lebih awal daripada yang diramalkan sebelum ini.

Kumpulan AGBA kekal teguh dalam dedikasinya kepada inovasi, kepuasan pelanggan, dan pertumbuhan mampan. Dengan menyesuaikan dinamik pasaran dan melaksanakan langkah sasaran, kumpulan bersedia untuk mengatasi cabaran dan memberi nilai yang berkekalan kepada pelanggan, pemegang saham, dan pekerjanya.

Untuk kajian terperinci syarikat yang setanding dan pembentangan terkini, sila rujuk bahagian pendedahan terkini yang tersedia di laman web kami di www.agba.com/ir

# # #

Kenyataan Pelabuhan Selamat

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Sekuriti Persendirian Litigasi 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan berkenaan rancangan, objektif, matlamat, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi masa depan, dan andaian asas dan perkara lain selain daripada kenyataan fakta sejarah. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin,” “akan,” “berhasrat,” “sepatutnya,” “percaya,” “menjangka,” “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidaktentuan yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada jangkaan Syarikat yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidaktentuan dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan dalam teknologi; keadaan ekonomi; hasil apa-apa prosiding undang-undang yang mungkin dimulakan terhadap kami berikutan penyempurnaan gabungan perniagaan; jangkaan berkenaan strategi dan prestasi kewangan masa depan kami, termasuk rancangan perniagaan masa depan atau objektif kami, prestasi prospektif dan peluang serta pesaing, hasil, harga produk, perbelanjaan operasi, tren pasaran, kecairan, aliran tunai dan penggunaan tunai, perbelanjaan modal, dan keupayaan kami untuk melabur dalam inisiatif pertumbuhan dan mengejar peluang pemerolehan; reputasi dan jenama; kesan persaingan dan harga; peraturan kerajaan; turun naik dalam keadaan ekonomi dan perniagaan am di Hong Kong dan pasaran antarabangsa yang rancang untuk kami layani dan andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC, tempoh dan keterukan wabak koronavirus baru-baru ini, termasuk kesannya di seluruh perniagaan dan operasi kami. Atas sebab-sebab ini, antara lain, para pelabur dinasihatkan supaya tidak bergantung sepenuhnya pada mana-mana kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini. Faktor tambahan dibincangkan dalam pengemukaan Syarikat dengan SEC, yang boleh disemak di www.sec.gov. Syarikat tidak mengambil kewajipan untuk menyemak semula kenyataan prospektif ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh di sini.

Mengenai Kumpulan AGBA:
Ditubuhkan pada tahun 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) merupakan gedung kewangan serba lengkap terkemuka berasaskan di Hong Kong yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan paling luas di Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berteknologi tinggi, membolehkan pelanggan melepaskan pilihan yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan dibahagikan kepada empat perniagaan unggul pasaran: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Penjagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech.

Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila layari www.agba.com

Media dan Hubungan Pelabur:

Media:
Kate Siu
media@agba.com
+852 3601 3699
Hubungan Pelabur :
Bethany Lai
ir@agba.com
+852 5529 4500
Saluran Media Sosial:
agbagroup
LinkedIn | Twitter | Instagram | Facebook |