AS menghantar amunisi uranium teruras ke Ukraine ‘berita buruk,’ menurut jurucakap Rusia

AS mengumumkan ia menghantar peluru anti kereta kebal berasaskan uranium terkuras ke Ukraine, mengikuti langkah Britain dengan menghantar peluru kontroversi untuk membantu Kyiv menerobos barisan Rusia dalam serangan balas yang meletihkan.

Peluru 120 mm itu akan digunakan untuk melengkapi 31 kereta kebal M1A1 Abrams yang AS merancang untuk menghantar ke Ukraine pada musim luruh.

Peluru perisai sedemikian telah dibangunkan oleh AS semasa Perang Dingin untuk memusnahkan kereta kebal Soviet, termasuk kereta kebal T-72 yang sama yang kini dihadapi Ukraine dalam serangan balasnya.

Uranium terkuras adalah produk sampingan proses pengayaan uranium yang diperlukan untuk mewujudkan senjata nuklear. Peluru itu mengekalkan beberapa sifat radioaktif, tetapi ia tidak boleh menjana tindak balas nuklear seperti senjata nuklear, kata pakar nuklear dan penyelidik dasar RAND Edward Geist.

Apabila Britain mengumumkan pada Mac bahawa ia menghantar peluru uranium terkuras ke Ukraine, Rusia secara palsu mendakwa bahawa peluru itu mempunyai komponen nuklear dan memberi amaran bahawa penggunaannya akan membuka pintu kepada peningkatan seterusnya. Pada masa lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin telah mencadangkan bahawa perang itu boleh merebak ke penggunaan senjata nuklear.

Lihat peluru amunisi uranium terkuras:

Apakah Uranium Terkuras?

Uranium terkuras adalah produk sampingan proses untuk mewujudkan uranium diperkaya yang lebih jarang, digunakan dalam bahan api nuklear dan senjata. Walaupun jauh kurang berkuasa daripada uranium diperkaya dan tidak mampu menjana tindak balas nuklear, uranium terkuras sangat padat – lebih padat daripada plumbum – kualiti yang menjadikannya sangat menarik sebagai projektil.

“Ia begitu padat dan mempunyai momentum yang begitu banyak sehingga ia terus menembusi perisai – dan ia memanaskannya sehingga terbakar,” kata Geist.

Apabila ditembak, peluru uranium terkuras menjadi “pada dasarnya anak panah logam eksotik yang ditembak pada kelajuan yang luar biasa tinggi,” kata penganalisis pertahanan kanan RAND Scott Boston.

Pada 1970-an, Tentera Darat AS mula membuat peluru perisai dari uranium terkuras dan sejak itu telah menambahkannya ke perisai kereta kebal komposit untuk mengukuhkannya. Ia juga telah menambah uranium terkuras ke peluru yang ditembakkan oleh pesawat serangan dekat udara Angkatan Udara AS, dikenali sebagai pembunuh kereta kebal. Tentera AS masih membangunkan peluru uranium terkuras, terutamanya peluru perisai M829A4 untuk kereta kebal utama M1A2 Abrams, kata Boston.

Apa yang Telah Dikatakan Rusia?

Pada Mac, Putin memberi amaran bahawa Moscow akan “bertindak balas sewajarnya, memandangkan Barat kolektif mula menggunakan senjata dengan ‘komponen nuklear’.” Dan Menteri Luar Sergey Lavrov berkata peluru itu “langkah ke arah mempercepatkan peningkatan”.

Putin menyusul beberapa hari kemudian dengan mengatakan Rusia akan bertindak balas terhadap langkah Britain dengan meletakkan senjata nuklear taktikal di negara jiran Belarus. Putin dan presiden Belarus berkata pada Julai bahawa Rusia telah menghantar sebahagian senjata itu.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata bahawa keputusan AS untuk membekalkan peluru uranium terkuras kepada Ukraine adalah “berita sangat buruk”. Dia mendakwa penggunaannya oleh AS di bekas Yugoslavia telah membawa kepada “peningkatan mendadak” kanser dan penyakit lain dan memberi kesan kepada generasi seterusnya yang tinggal di kawasan-kawasan itu.

“Situasi yang sama pasti akan menanti wilayah Ukraine di mana ia akan digunakan,” kata Peskov dalam sidang media. “Tanggungjawab untuk itu akan terletak sepenuhnya pada kepimpinan AS.”

Tentera AS telah mengkaji kesan uranium terkuras ke atas tentera AS dalam Perang Teluk dan setakat ini telah mengatakan ia tidak menemui risiko kanser atau penyakit lain yang lebih tinggi dalam kalangan anggota perkhidmatan yang terdedah kepadanya. Ia telah berkata akan terus memantau mereka yang terdedah.

Pengumuman AS mengenai menghantar peluru anti kereta kebal uranium terkuras ke Ukraine dibuat pada hari Rabu lewat semasa lawatan Setiausaha Negara Antony Blinken ke Kyiv.

Pentagon telah mempertahankan penggunaan peluru itu. Tentera AS “telah memperoleh, menyimpan, dan menggunakan peluru uranium terkuras selama beberapa dekad, oleh kerana ini adalah unsur lama beberapa peluru konvensional,” kata jurucakap Tentera Laut Kor Marin Lt. Col. Garron Garn dalam kenyataan pada Mac sebagai respons kepada pertanyaan dari The Associated Press.

Peluru itu telah “menyelamatkan nyawa banyak anggota perkhidmatan dalam pertempuran,” kata Garn, sambil menambah bahawa “negara-negara lain juga lama memiliki peluru uranium terkuras, termasuk Rusia.”

Garn tidak akan membincangkan sama ada kereta kebal M1A1 yang sedang disiapkan untuk Ukraine akan mengandungi pengubahsuaian perisai uranium terkuras, dengan mengatakan operasi keselamatan.

Bukan Bom Tetapi Masih Berisiko

Walaupun peluru uranium terkuras tidak dianggap sebagai senjata nuklear, pelepasan tahap radiasi yang rendah telah mendorong badan pengawas nuklear PBB mendesak berhati-hati dalam pengendalian dan memberi amaran tentang bahaya pendedahan yang mungkin.

Penanganan peluru sedemikian “perlu dikurangkan dan pakaian pelindung (sarung tangan) perlu dipakai,” IAEA menasihati, sambil menambah bahawa “kempen maklumat awam mungkin diperlukan untuk memastikan orang mengelakkan mengendalikan projektil.

“Ini perlu menjadi sebahagian daripada sebarang penilaian risiko dan langkah berjaga-jaga sedemikian perlu bergantung pada skop dan bilangan peluru yang digunakan di suatu kawasan.”

IAEA mencatat bahawa uranium terkuras terutamanya bahan kimia toksik, berbanding bahaya radiasi. Zarah dalam aerosol boleh disedut atau ditelan, dan walaupun kebanyakannya akan diekskresikan semula, beberapa boleh memasuki aliran darah dan menyebabkan kerosakan buah pinggang.

“Kepekatan tinggi dalam buah pinggang boleh menyebabkan kerosakan dan, dalam kes melampau, kegagalan buah pinggang,” kata IAEA.

Radioaktiviti tahap rendah peluru uranium terkuras “adalah masalah, bukan ciri” peluru itu, kata Geist, dan jika tentera AS boleh menemui bahan lain dengan ketumpatan yang sama tetapi tanpa radioaktiviti ia mungkin akan menggunakan itu sebaliknya.

Peluru uranium terkuras, serta perisai dipertingkatkan uranium terkuras, digunakan oleh kereta kebal AS dalam Perang Teluk 1991 menentang kereta kebal T-72 Iraq dan sekali lagi dalam pencerobohan Iraq pada 2003, serta di Serbia dan di Kosovo.

Tentera AS telah mempersoalkan sama ada sebahagian daripada penyakit yang mereka hadapi sekarang disebabkan oleh menyedut atau terdedah kepada serpihan selepas peluru ditembak atau kereta kebal mereka diserang, merosakkan perisai dipertingkatkan uranium.

Dalam siaran media sosial di Telegram, jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova mengecam keputusan AS untuk memberi Ukraine peluru itu, menulis, “Apakah ini: pembohongan atau kebodohan?” Dia berkata peningkatan kanser telah dilihat di tempat di mana peluru dengan uranium terkuras digunakan.