Aurora Mobile Limited mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit suku kedua 2023

SHENZHEN, China, 31 Ogos 2023 – Aurora Mobile Limited (“Aurora Mobile” atau “Syarikat”) (NASDAQ: JG), penyedia perkhidmatan penglibatan pelanggan dan teknologi pemasaran terkemuka di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diauditnya bagi suku kedua berakhir 30 Jun 2023.

Keutamaan Kewangan Suku Kedua 2023

 • Hasil adalah RMB73.3 juta (AS$10.1 juta), penurunan 4% tahun ke tahun.
 • Kos hasil adalah RMB25.6 juta (AS$3.5 juta), peningkatan 13% tahun ke tahun.
 • Keuntungan kasar adalah RMB47.7 juta (AS$6.6 juta), penurunan 11% tahun ke tahun.
 • Jumlah perbelanjaan operasi adalah RMB64.1 juta (AS$8.8 juta), penurunan 27% tahun ke tahun.
 • Kerugian bersih adalah RMB23.7 juta (AS$3.3 juta), berbanding kerugian bersih RMB24.4 juta untuk suku yang sama tahun lepas.
 • Kerugian bersih yang boleh diagihkan kepada pemegang saham Aurora Mobile Limited adalah RMB23.0 juta (AS$3.2 juta), berbanding kerugian bersih yang boleh diagihkan kepada pemegang saham Aurora Mobile Limited sebanyak RMB23.4 juta untuk suku yang sama tahun lepas.
 • Kerugian bersih terlaras (bukan GAAP) adalah RMB8.9 juta (AS$1.2 juta), berbanding kerugian bersih terlaras RMB16.9 juta untuk suku yang sama tahun lepas.
 • EBITDA Terlaras (bukan GAAP) adalah negatif RMB4.6 juta (AS$0.6 juta), berbanding negatif RMB8.0 juta untuk suku yang sama tahun lepas.

Encik Weidong Luo, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Aurora Mobile, mengulas, “Selepas suku Q1 yang perlahan secara bermusim, kami berjaya mencapai beberapa keputusan yang baik secara berperingkat pada suku ini. Secara keseluruhan, kami melihat tanda-tanda pemulihan pada kebanyakan garis perniagaan antara suku. Walau bagaimanapun, ia belum kembali ke tahap setahun yang lalu.

Semasa Q2’2023, kami melakukan beberapa perkara dengan betul. Pertama, kami terus mengembangkan perniagaan Langganan kami dengan bantuan tawaran produk EngageLab di luar negara. Kedua, perniagaan Perkhidmatan Nilai Tambah kami mencatat pertumbuhan hasil yang memberangsangkan secara berperingkat. Ketiga, perniagaan Aplikasi Menegak kami mencatat pertumbuhan yang kukuh. Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, kami terus mengawal perbelanjaan kami di seluruh organisasi.

Izinkan saya berkongsi beberapa keputusan utama dengan anda:

 • Jumlah hasil meningkat sebanyak 12% suku ke suku
 • Keuntungan kasar meningkat suku ke suku kepada RMB47.7 juta
 • Perbelanjaan operasi terendah sejak IPO! Pada RMB64.1 juta
 • Hari pusing ganti AR pada 37 hari
 • Baki hasil tertunda melebihi RMB130 juta selama 6 suku berturut-turut

Hasil Perkhidmatan Pembangun menurun sebanyak 6% tahun ke tahun, terutamanya disebabkan oleh kelemahan yang dilihat dalam Perkhidmatan Nilai Tambah, diimbangi oleh pertumbuhan 6% dalam Perkhidmatan Langganan.

Walau bagaimanapun, hasil Perkhidmatan Pembangun meningkat dengan kukuh sebanyak 15% suku ke suku di mana kedua-dua Langganan dan Perkhidmatan Nilai Tambah telah mencatat pertumbuhan hasil berperingkat.

Hasil Perkhidmatan Langganan adalah RMB40.5 juta, meningkat 6% tahun ke tahun terutamanya didorong oleh peningkatan purata hasil per pengguna (“ARPU”). Begitu juga, kami mencatat pertumbuhan hasil 8% suku ke suku dengan pertumbuhan ARPU antara suku.

Hasil perkhidmatan nilai tambah adalah RMB11.5 juta, menurun 32% tahun ke tahun yang merupakan hasil daripada permintaan pengiklanan yang lemah. Walau bagaimanapun, kami berjaya mencatat pertumbuhan hasil berperingkat yang baik sebanyak 45% suku ke suku. Ini terutamanya disebabkan oleh keupayaan kami untuk menawan sebahagian besar perbelanjaan iklan e-dagang untuk festival membeli-belah dalam talian 6/18. Walau bagaimanapun, kami kekal berwaspada terhadap pertumbuhan hasil di pasaran pengiklanan dalam talian.

Produk EngageLab kami di luar negara, kami kini mempunyai pusat data di seluruh dunia yang memenuhi keperluan pelanggan di rantau dan benua yang berbeza. Pelaburan kami dalam inovasi teknologi dan membina infrastruktur global telah membuahkan hasil. Pada masa ini, kami mempunyai pelanggan global yang datang dari 12 negara dan rantau yang berbeza (termasuk Hong Kong dan Taiwan).

Izinkan saya berkongsi beberapa metrik yang mengkagumkan di sini. Dalam Q2’2023, nilai kontrak luar negara adalah pada 21% daripada jumlah nilai kontrak. Angka ini telah meningkat 3 kali antara suku menunjukkan momentum yang hebat. Di samping itu, kami juga telah melihat pertumbuhan permintaan e-mel dan SMS luar negara yang hebat. Dalam Q2’2023, jumlah permintaan e-mel luar negara adalah sebanyak 3.3 bilion mewakili 4.2 kali jumlah permintaan e-mel dalam negara kami. Jumlah permintaan e-mel dan SMS luar negara telah mencatat pertumbuhan 19% dan 90% antara suku masing-masing. Aktiviti perniagaan EngageLab kami secara beransur-ansur menjadi semakin penting untuk sumbangan transaksi dan nilai kontrak. Oleh itu, saya sangat yakin akan kemajuan strategi pengembangan perniagaan luar negara yang telah kami mulakan setahun yang lalu. Saya percaya kami akan menuai manfaat usaha luar negara ini dalam masa terdekat.”

Encik Shan-Nen Bong, Ketua Pegawai Kewangan Aurora Mobile, menambah, “Pada suku ini, Aplikasi Menegak mencatat pertumbuhan hasil pada kedua-dua asas tahun-ke-tahun dan suku-ke-suku.

Untuk Pengurusan Risiko Kewangan, hasilnya meningkat tahun ke tahun dan suku ke suku. Ia memberi kesan positif disebabkan oleh pertumbuhan ARPU antara tempoh tersebut. Dalam Q2’2023, kami telah melihat penggunaan atau pembelian perkhidmatan kami oleh pelanggan meningkat, sekali gus menaikkan ARPU. Selain daripada pelanggan meningkatkan penggunaan mereka, kami berjaya menandatangani lebih banyak pelanggan. Bagi Perisikan Pasaran, hasilnya kekal stabil tahun ke tahun dan suku ke suku.

Ke atas perbelanjaan operasi. Dalam Q2’2023, kami sekali lagi mencatat rekod suku perbelanjaan operasi terendah pada RMB64.1 juta. Untuk perbandingan tahun ke tahun, perbelanjaan operasi menurun sebanyak 27% di mana ketiga-tiga kategori perbelanjaan operasi (iaitu perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, perbelanjaan jualan dan pemasaran, dan perbelanjaan pentadbiran am) mencatat pengurangan.

Inilah sebabnya mengapa kami dapat mencatat peningkatan EBITDA Terlaras 42% tahun ke tahun apabila hasil susut 4% tahun ke tahun. Kami berusaha untuk terus memantau dan mengawal perbelanjaan operasi kami sekarang dan pada masa hadapan. Hasilnya daripada fokus kami untuk memacu perbelanjaan operasi pada tahap optimum, EBITDA Terlaras meningkat dengan ketara sebanyak 42% tahun ke tahun kepada negatif RMB4.6 juta.

Kami terus mengekalkan tahap hari pusing ganti AR yang sihat pada 37 hari. Ini merupakan peningkatan besar daripada setahun yang lalu di mana hari pusing ganti AR adalah pada 46 hari. Dan kami juga memendekkan hari pusing ganti AR suku ke suku.

Jumlah Hasil Tertunda, yang mewakili wang tunai yang dikumpul terlebih dahulu daripada pelanggan untuk prestasi kontrak pada masa depan, terus berada pada baki tinggi RMB137.3 juta. Ini adalah suku ke-6 berturut-turut di mana baki hasil tertunda kami telah melebihi RMB130 juta.”

Keputusan Kewangan Suku Kedua 2023

Hasil adalah RMB73.3 juta (AS$10.1 juta), penurunan 4% daripada RMB76.1 juta pada suku yang sama tahun lepas, terutamanya disebabkan oleh penurunan 6% dalam hasil daripada Perkhidmatan Pembangun dan diimbangi oleh pertumbuhan 2% dalam hasil daripada Aplikasi Menegak.

Kos hasil adalah RMB25.6 juta (AS$3.5 juta), peningkatan 13% daripada RMB22.7 juta pada suku yang sama tahun lepas. Peningkatan itu terutamanya disebabkan oleh peningkatan RMB2.8 juta dalam kos perkhidmatan teknikal, peningkatan RMB2.6 juta dalam kos mesej pendek dan peningkatan RMB0.6 juta dalam kos awan. Kesan ini sebahagiannya diimbangi oleh penurunan RMB4.0 juta dalam kos media.

Keuntungan kasar adalah RMB47.7 juta (AS$6.6 juta), penurunan 11% daripada RMB53.5 juta pada suku yang sama tahun lepas.

Jumlah perbelanjaan operasi adalah RMB64.1 juta (AS$8.8 juta), penurunan 27% daripada RMB87.7 juta pada suku yang sama tahun lepas. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh pengurangan dalam perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, perbelanjaan jualan dan pemasaran, dan perbelanjaan pentadbiran am.

Kerugian operasi adalah RMB16.4 juta (AS$2.3 juta) berbanding kerugian operasi RMB34.2 juta pada suku yang sama tahun lepas.

Kerugian bersih adalah RMB23.7 juta (AS$3.3 juta), berbanding kerugian bersih RMB24.4 juta pada suku yang sama tahun lepas.

Kerugian bersih yang boleh diagihkan kepada pemegang saham Aurora Mobile Limited adalah RMB23.0 juta (AS$3.2 juta), berbanding kerugian bersih yang boleh diagihkan kepada pemegang saham Aurora Mobile Limited sebanyak RMB23.4 juta pada suku yang sama tahun lepas.

Kerugian asas dan cair per saham adalah RMB0.021 (AS$0.003), berbanding kerugian asas dan cair per saham RMB0.022 pada suku yang sama tahun lepas.