Gencatan senjata diisytiharkan di kem pelarian Palestin terbesar Lubnan selepas beberapa hari pertempuran sengit

Gencatan senjata segera dan berkekalan diisytiharkan Isnin selepas seorang jeneral Lebanon yang kanan bertemu dengan pegawai-pegawai daripada puak Palestin yang bersaing, berikutan beberapa hari pertempuran di kem pelarian Palestin terbesar Lebanon, yang mengorbankan beberapa orang dan mencederakan puluhan orang.

Ia merupakan yang terbaru dalam siri gencatan senjata yang hanya bertahan selama beberapa jam sebelum pertempuran meletus semula. Tidak jelas sama ada gencatan senjata ini akan bertahan dan sama ada kumpulan saingan akan mematuhinya.

Pengumuman itu dibuat di Beirut oleh Pengarah Keselamatan Am.

Tembakan dan letupan didengar sepanjang hari di dalam kem pelarian Ein el-Hilweh, meragut nyawa seorang. Peluru dan selonggok yang sesat mengenai kawasan perumahan di bandar ketiga terbesar negara itu.

Pertempuran yang meletus Khamis lepas selepas hampir sebulan tenang di kem pelarian Ein el-Hilweh berhampiran bandar pelabuhan Sidon antara kumpulan Fatah Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan kumpulan Islam militan telah mengorbankan enam orang dan mencederakan lebih daripada 50 orang menurut pegawai perubatan dan media negara.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, UNRWA, berkongsi jumlahnya sendiri pada hari Ahad dengan mengatakan empat orang terbunuh dan 60 orang cedera.

Pertempuran meletus apabila Fatah dan puak militan bersekutu lain di kem itu bercadang untuk menumpaskan suspek yang dituduh membunuh jeneral tentera Fatah, Abu Ashraf al Armoushi, di kem pada akhir Julai.

Salah seorang lelaki yang disyaki terlibat dalam pembunuhan Armoushi, Izzedine Abu Dawoud, cedera parah Isnin di dalam kem dan dilarikan ke hospital di mana doktor mengumumkannya sebagai “klinikal mati,” menurut pegawai keselamatan Lebanon. Para pegawai bercakap tanpa nama mengikut peraturan.

Peluru sesat mengenai bangunan majlis perbandaran Sidon merosakkan tingkap tanpa mencederakan sesiapa, menurut Agensi Berita Kebangsaan yang dikendalikan negara.

Universiti Awam Lubnan ditutup dan Tentera Lubnan menutup lebuh raya utama yang menghubungkan Beirut dengan selatan Lubnan berhampiran kem itu dan lalu lintas diarahkan ke lebuh raya pantai disebabkan pertempuran itu.

“Bandar ini menderita. Penduduk awam di kem itu menderita,” kata ahli parlimen yang mewakili Sidon Abdul-Rahman Bizri dalam temu bual dengan The Associated Press. Dia menambah bahawa pertempuran mungkin akan berterusan untuk beberapa hari akan datang tanpa “pemenang atau penewas yang jelas… kerana imbangan kuasa dalam kem itu sangat sukar dan genting.”

Tentera Lebanon berkata Ahad malam bahawa lima askar cedera selepas tiga selonggok mengenai pos pemeriksaan tentera yang mengelilingi kem itu, dengan seorang dalam keadaan kritikal.

“Kami tidak akan berdiam diri dengan apa yang berlaku di Ein el-Hilweh,” amaran Mejar Jeneral Elias al-Baysari ketua Pengarah Keselamatan Am dalam temu bual dengan akhbar tempatan yang diterbitkan Isnin. “Keadaan di kem itu tidak tertahankan,” katanya.

Al-Baysari kemudian Isnin menjadi tuan rumah mesyuarat di pejabatnya di Beirut yang dihadiri oleh pegawai-pegawai daripada beberapa puak Palestin untuk membincangkan kemungkinan gencatan senjata baru. Selepas mesyuarat itu tamat, gencatan senjata diisytiharkan serta seruan untuk menyerahkan suspek dalam pembunuhan Armoushi kepada pihak berkuasa Lebanon. Pernyataan oleh Pengarah Keselamatan Am tidak memberikan butiran lanjut.

Dua daripada kumpulan yang bertempur Ahad berkata mereka akan mematuhi gencatan senjata, walaupun Fatah secara rasmi tidak menjawab dakwaan itu. Tidak jelas sama ada keputusan dicapai semasa mesyuarat itu.

Ein el-Hilweh – rumah kepada lebih kurang 55,000 orang menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – terkenal dengan ketidaktentuannya, dan keganasan bukanlah tidak biasa di kem itu. Ia ditubuhkan pada tahun 1948 untuk menempatkan rakyat Palestin yang diusir apabila Israel ditubuhkan.

UNRWA berkata ratusan keluarga yang diusir dari kem itu telah mendapat perlindungan di masjid, sekolah dan bangunan majlis perbandaran Sidon yang berdekatan.

Awal musim panas ini, pertempuran jalanan di Ein el-Hilweh antara Fatah dan ahli kumpulan ekstremis Jund al-Sham dan Shabab al-Muslim berlangsung selama beberapa hari, mengorbankan 13 orang dan mencederakan puluhan orang, dan berakhir selepas gencatan senjata goyah dipasang pada 3 Ogos. Pertempuran itu juga memaksa ratusan melarikan diri dari rumah mereka.

Lubnan adalah rumah kepada puluhan ribu pelarian Palestin dan keturunan mereka. Ramai tinggal di 12 kem pelarian yang tersebar di negara Mediterranean yang kecil itu.