Ibu bapa di bandar hanya 45 minit di luar Dublin bergabung untuk menguatkuasakan larangan telefon pintar untuk kanak-kanak sehingga mereka tamat sekolah rendah

Ibu bapa di sebuah bandar hanya 45 minit di luar Dublin telah bersatu untuk menguatkuasakan larangan telefon pintar untuk kanak-kanak sehingga mereka menamatkan sekolah rendah.

“Ia hanya keputusan mengejutkan peningkatan kebimbangan, kemurungan dan segala-galanya yang kami perhatikan … kerana mempunyai telefon bimbit, terutama dalam kalangan kanak-kanak,” kata Justyna Flynn, seorang ahli psikologi klinikal dan penduduk Greystones dengan tiga orang anak di sekolah, kepada “Fox & Friends” pada hari Selasa. “Sokongan yang diterima bandar ini luar biasa.”

Persatuan ibu bapa di lapan buah sekolah di seluruh bandar Greystones di County Wicklow memutuskan pada awal musim panas ini untuk menyekat akses telefon pintar untuk anak-anak mereka ekoran kebimbangan terhadap peningkatan kebimbangan dan pendedahan berpotensi kepada bahan dewasa, lapor The Guardian.

Perjanjian yang dimasuki secara bersama oleh semua kumpulan dalam satu peragaan kesatuan yang jarang dilihat di antara begitu banyak kumpulan, akan melihat kanak-kanak dilarang daripada telefon di rumah, di sekolah dan di tempat lain sehingga mereka mencapai sekolah menengah.

Sekolah-sekolah telah melarang atau menyekat penggunaan peranti di kawasan mereka, tetapi ibu bapa memutuskan untuk mengambil langkah seterusnya.

“Saya rasa akses yang ada pada kanak-kanak ke internet, atau internet mempunyai akses kepada anak-anak kita – kita tidak tahu apa yang berlaku di sana,” jelas Flynn, dengan berkata dia berharap sekatan itu dilanjutkan hingga ke sekolah menengah juga.

“Otak [kanak-kanak] tidak berkembang … penggunaan telefon mereka dikaitkan dengan kebimbangan, kemurungan, obesiti, gangguan tidur dan banyak lagi masalah kesihatan,” tambahnya.

Laporan yang dikeluarkan awal tahun ini daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendapati bahawa telefon pintar adalah “mengalihkan perhatian pelajar daripada pembelajaran dan meningkatkan risiko terhadap privasi mereka pada masa yang sama,” lapor BBC.

Tambahan pula, laporan itu mendapati bahawa pelajar menunjukkan prestasi akademik yang lebih baik sebaik sahaja telefon pintar dikeluarkan daripada sekolah-sekolah. Telefon pintar menyediakan “gangguan, perosakan, buli dan penyalahgunaan dan boleh memudaratkan pembelajaran,” menurut Jabatan Pendidikan British, yang mencadangkan agar guru “mempertimbangkan untuk menyekat atau melarang telefon bimbit untuk mengurangkan risiko ini.”

Manos Antoninis, penulis Laporan Pemantauan Pendidikan Global 2023, menegaskan bahawa “hanya teknologi yang menyokong pembelajaran mempunyai tempat di sekolah.” Dia mencadangkan agar ibu bapa tidak “melindungi sepenuhnya” anak-anak mereka daripada teknologi, tetapi bahawa perbincangan mengenai jenis teknologi dalam persekitaran pembelajaran perlu berlaku.

Menteri Kesihatan Ireland, Stephen Donnelly, yang tinggal berhampiran Greystones, menyokong dasar ini dan telah menyeru pelaksanaan di seluruh negara.

Dalam op-ed yang diterbitkan dalam The Irish Times, Donnelly berhujah bahawa negara ini mesti “melihat beberapa bentuk pendekatan ini secara kebangsaan dari segi melindungi kesihatan mental golongan muda.” Dia mengutip perbincangan dengan pelajar, guru, saintis komputer dan pakar kesihatan mental dalam menyokong dasar ini.

Donnelly mendakwa bahawa perbualan itu membuatnya sedar akan “beberapa tema umum,” seperti kandungan “merosakkan” yang boleh diakses oleh kanak-kanak dan remaja dari telefon pintar mereka, seperti pornografi dan “kandungan melampau,” tetapi juga kebimbangan psikologi yang teruk yang berasal daripada kandungan yang berkaitan dengan gangguan pemakanan, dismorfia badan dan idea bunuh diri.

Dia mencatat bahawa telefon pintar mempunyai kesan positif juga, dengan membenarkan pelajar untuk menyelaraskan aktiviti dan kekal berhubung walaupun apabila mereka pulang ke rumah pada hari itu, tetapi walaupun dia mengakui bahawa “tanpa keraguan terdapat positif,” dia melihatnya sebagai serupa dengan mengawal selia media penyiaran dan cetak.

“Kita mengawal selia makanan dan minuman serta ubat-ubatan. Kita mempunyai perlindungan kanak-kanak yang luas di tempat dalam begitu banyak bidang masyarakat kita. Kita kini mula melakukannya dalam ruang digital,” kata Donnelly.

“Isu-isu yang saya bangkitkan di sini dialami di seluruh dunia,” tambahnya. “Ireland boleh, dan mestilah, menjadi pemimpin dunia dalam memastikan bahawa kanak-kanak dan remaja tidak disasarkan dan tidak terjejas oleh interaksi mereka dengan dunia digital.”

Majlis Daerah Greystones tidak membalas permintaan Digital untuk komen menjelang waktu penerbitan.