Kerajaan kanan Meloni meluluskan langkah keras terhadap jenayah remaja selepas gelombang rogol, jenayah remaja

Kerajaan sayap kanan Perdana Menteri Giorgia Meloni pada hari Khamis meluluskan dekri untuk menumpaskan jenayah remaja, membenarkan kanak-kanak berusia enam tahun ditangkap, berikutan gelombang jenayah “geng bayi” profil tinggi yang mendominasi tajuk berita pada musim panas ini.

Dekri itu diluluskan oleh Kabinet seminggu selepas Meloni melawat suburb Naples yang penuh dengan jenayah, di mana dua orang gadis kononnya diperkosa berulang kali oleh belia tempatan. Semasa lawatan itu, Meloni berjanji untuk memperbaiki keselamatan di bandar Caivano dan untuk memulihara kompleks sukan terbiar dan usang di mana beberapa pemerkosaan didakwa berlaku.

Dekri itu termasuk pembiayaan untuk pemulihan serta peruntukan untuk melantik pesuruhjaya keselamatan khas untuk Caivano, suburb Naples yang dipenuhi dengan pengedar dadah dan jenayah terancang.

Kerajaan Meloni, yang mula berkuasa tahun lalu, telah berusaha untuk menunjukkan bahawa ia tegas terhadap jenayah, dengan membuat salah satu tindakan pertamanya di pejabat dengan dekri untuk mengharamkan parti rave.