Kim Jong Un Korea Utara tiba di Rusia sebelum pertemuan dengan Vladimir Putin

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un dilaporkan tiba di Rusia pada hari Selasa sebelum pertemuan yang dijangka dengan Presiden Vladimir Putin, kata pegawai.

Kedua-dua pemimpin, dikelilingi oleh pegawai tentera tertinggi mereka, akan berunding tentang kemungkinan perjanjian senjata untuk membantu membekalkan semula tentera Moscow yang keletihan akibat perang di Ukraine. Korea Utara mungkin mempunyai puluhan juta peluru meriam dan roket yang boleh memberi dorongan kepada tentera Rusia, kata penganalisis.

Berita Rasmi Korea Tengah Korea Utara sebelum ini mengatakan Kim menaiki keretapi peribadinya pada hari Ahad petang ke arah Rusia, ditemani ahli tidak dikenali parti pemerintah, kerajaan dan tentera negara itu.

Jeon Ha Gyu, jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan, berkata tentera Korea Selatan mengesahkan kereta api itu melintas ke Rusia pada awal pagi Selasa.

Pegawai Korea Selatan tidak dapat mengenal pasti delegasi Kim, walaupun kemungkinan besar termasuk menteri luar negerinya, Choe Sun Hui, dan dua pegawai tentera tertinggi – Marsyal Tentera Rakyat Korea Ri Pyong Chol dan Pak Jong Chon.

Pegawai lain yang dikenal pasti dalam foto media negara Korea Utara termasuk Pak Thae Song, pengerusi jawatankuasa sains dan teknologi angkasa Korea Utara, dan Laksamana Tentera Laut Kim Myong Sik, yang kedua-duanya telah menjadi sebahagian daripada usaha Korea Utara untuk memperoleh satelit perisikan dan kapal selam peluru berpandu berkeupayaan nuklear.

Pakar telah berkata Korea Utara memerlukan bantuan luar untuk mencapai teknologi ini, walaupun tidak jelas sama ada Rusia bersedia berkongsi.

Kim Jong Un juga dikatakan membawa Jo Chun Ryong, pegawai parti pemerintah yang bertanggungjawab untuk dasar munisi yang turut menyertai diktator dalam lawatan baru-baru ini ke kilang yang menghasilkan peluru meriam dan peluru berpandu, menurut Kementerian Penyatuan Korea Selatan, yang menganalisis foto Korea Utara.

Putin terakhir kali dilihat di bandar timur Rusia Vladivostok, di mana beliau menghadiri forum antarabangsa pada hari Isnin, menurut agensi berita Rusia TASS. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Putin dan Kim akan bertemu selepas forum Vladivostok, yang berakhir pada hari Rabu, tetapi tidak menentukan bila atau di mana.

Pegawai AS memantau pertemuan antarabangsa antara negara yang dikenakan sekatan berat dan telah berikrar sekatan tambahan, sekiranya pertemuan itu menghasilkan perjanjian senjata yang melanggar resolusi keselamatan antarabangsa.

“Perbincangan senjata antara Rusia dan DPRK dijangka akan diteruskan semasa lawatan Kim Jong Un ke Rusia,” kata jurucakap Rumah Putih Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson, merujuk nama rasmi Korea Utara. “Kami mendesak DPRK untuk mematuhi komitmen awam yang dibuat Pyongyang untuk tidak membekalkan atau menjual senjata kepada Rusia.”

Jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller menambah: “Sebarang pemindahan senjata dari Korea Utara ke Rusia akan melanggar beberapa resolusi Majlis Keselamatan PBB,” dan AS “tidak akan teragak-agak untuk mengenakan sekatan baru.”

Pertemuan pertama Putin dengan Kim pada 2019 diadakan di Vladivostok. Bandar itu kira-kira 425 batu ke utara Pyongyang.