Kultus penyihir Skotlandia mengadakan ritual mengganggu, mencoba mengunci anak dalam microwave: jaksa

Hampir sedozen orang sedang dibicarakan di Scotland kerana didakwa secara seksual menyalahgunakan kanak-kanak dan juga dilaporkan melibatkan kanak-kanak dalam “sihir”.

Tujuh lelaki dan empat wanita menghadapi sejumlah 32 tuduhan selepas didakwa memaksa kanak-kanak menyertai seans, termasuk menggunakan papan Ouija untuk “memanggil roh dan syaitan”, dan dilaporkan merakamkan diri mereka menyalahgunakan kanak-kanak secara seksual, menurut Sky News. Sekurang-kurangnya tiga orang gadis dan seorang budak lelaki didakwa menjadi mangsa kumpulan itu antara 2010 dan 2020.

Suspek dikenal pasti sebagai: Iain Owens, 45; Elaine Lannery, 39; Lesley Williams, 41; Paul Brannan, 41; Marianne Gallagher, 38; Scott Forbes, 50; Barry Watson, 47; Mark Carr, 50; Richard Gachagan, 45; Leona Laing, 51; dan John Clark, 47. Mereka semua menafikan tuduhan terhadap mereka.

Mangsa kanak-kanak yang didakwa dalam kes ini dilaporkan dipaksa menghadiri kelas sihir, di mana mereka akan menunjukkan tongkat sihir dan mengucap mantera yang membuat mereka percaya mereka “bermetamorfosis menjadi haiwan,” menurut Sky News.

“Saya tidak suka apabila semua ahli sihir menunjukkan tongkat sihir mereka kepada saya,” kata seorang gadis tentang ritual itu, menurut BBC.

Seorang kanak-kanak didakwa dipaksa masuk ke dalam ketuhar gelombang mikro, peti sejuk dan almari dalam percubaan bunuh, lapor BBC, dan didakwa disuruh “bertindak seperti anjing” dan makan makanan haiwan peliharaan. Suspek didakwa mengejar kanak-kanak itu sambil memakai topeng syaitan.

Lima daripada 11 orang yang dibicarakan dituduh cuba membunuh dengan memerangkap kanak-kanak itu di dalam almari.

Kesemua suspek didakwa kerana menyalahgunakan dan membunuh beberapa ekor anjing, dan dilaporkan memaksa dua orang kanak-kanak menyertai mereka untuk menikam anjing-anjing itu.

Pendakwa berkata bahawa kanak-kanak itu juga telah diperkosa pada masa yang berlainan dan para suspek didakwa “bertepuk tangan, bersorak dan memberi galakan secara lisan” terhadap jenayah itu, dan kadang-kadang merekam serangan itu, menurut Sky News.

Kumpulan itu juga dituduh atas kesalahan dadah, termasuk memiliki diamorfina dan kokaina, dan didakwa memerintahkan kanak-kanak untuk mengangkut dadah.

Perbicaraan sedang berlangsung di Mahkamah Tinggi Glasgow.

Perbicaraan di Scotland yang melibatkan tuduhan ahli sihir bermula berabad-abad lalu, dengan anggaran 3,000 hingga 4,000 orang dieksekusi dan disiksa atas tuduhan sihir pada lewat abad ke-16 hingga ke-17, menurut Muzium Negara Scotland.