Laporan: Badan Tenaga Atom Antarabangsa PBB berkata ‘tiada kemajuan’ dalam memantau program nuklear Iran

Laporan sulit Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) menilai bahawa usaha antarabangsa untuk memantau program nuklear Iran “tidak membuat sebarang kemajuan” walaupun ada janji daripada Tehran.

Pengarah Agung IAEA Rafael Grossi meminta Iran “bekerjasama dengan agensi dengan sungguh-sungguh dan secara berterusan ke arah pemenuhan komitmen,” kata agensi itu dalam laporan yang tidak dikeluarkan, menurut AFP.

Laporan ini datang ketika Iran masih belum menunaikan janji Mac untuk mengaktifkan semula peranti pemantauan yang dimatikannya tahun lalu, sementara laporan IAEA yang berasingan yang tidak dikeluarkan menunjukkan stok uranium diperkayakan negara itu lebih 18 kali ganda had yang ditetapkan semasa perjanjian nuklear (JCPOA) yang dicapai antara Tehran dan kuasa-kuasa dunia pada 2015.

IAEA telah menghadapi isu dengan “pengesahan dan pemantauan” program Iran sejak “keputusan Iran untuk berhenti melaksanakan komitmen nuklearnya di bawah JCPOA,” kata agensi itu dalam salah satu laporan, menurut CBS News, yang memperoleh salinan laporan itu. IAEA berkata situasi itu juga telah “diperburuk oleh keputusan Iran seterusnya untuk mengeluarkan semua peralatan pemantauan dan pemantauan JCPOA agensi”.

“Laporan Pengarah Agung IAEA yang diterbitkan mengenai Iran sekali lagi menunjukkan bahawa Iran tidak mematuhi keperluan komuniti antarabangsa,” kata Duta Besar Israel ke PBB Gilad Erdan kepada CBS News. “Rejim paling berbahaya di dunia hampir memperoleh keupayaan senjata nuklear dan ancaman serius ini sepatutnya ditangani oleh Majlis Keselamatan sudah lama… Kita mesti bertindak sebelum terlambat.”

Laporan suku tahunan IAEA, yang akan dikeluarkan pada 11 September, mencatatkan stok uranium diperkayakan Iran secara keseluruhan mencapai 3,795.5 kilogram pada Ogos, iaitu 949 kilogram lebih rendah berbanding Mei, walaupun angka itu masih jauh melebihi had yang ditetapkan pada 2015. Menurut perjanjian itu, Iran dihadkan kepada 202.8 kilogram uranium diperkayakan.

Stok negara itu uranium diperkayakan sehingga 20% dan 60% juga meningkat berbanding laporan terakhir, dengan negara itu kini memegang 121.6 kilo diperkayakan sehingga 60%, naik daripada 114.1 pada Mei. Iran mempunyai 535.8 kilo uranium diperkayakan sehingga 20%, iaitu naik daripada 470.9 pada Mei.

Behnam Ben Taleblu, sarjana kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi yang memberi tumpuan kepada isu keselamatan dan politik Iran, memberitahu Digital penurunan uranium diperkayakan keseluruhan yang dilaporkan mungkin bukan tanda kemajuan.

“Walaupun pembela perjanjian dan penyokong diplomasi apa pun kosnya pasti menunjukkan kelajuan pengkayaan yang perlahan dan penurunan stok keseluruhan, angka-angka itu sebenarnya tidak mengubah ancaman secara mendasar. Sebaliknya, elemen paling mengancam dan boleh diskalakan dengan cepat, seperti stok uranium diperkayakan 60% negara itu, sebenarnya bertambah.”

Ketegangan antara Iran dan AS seolah-olah reda baru-baru ini sebahagiannya kerana perjanjian yang diumumkan di mana AS mengembalikan $6 bilion dana Iran yang dibekukan di Korea Selatan sebagai pertukaran pembebasan lima tahanan Amerika. Walaupun ketegangan reda, kemungkinan kembali ke perjanjian 2015 masih tipis.

Sementara itu, Iran mungkin mengharapkan layanan yang lebih baik daripada Washington, hujjah Taleblu.

“Ini tidak bercanggah dengan kelakuan Iran sebelum ini, yang kerap berpura-pura melembutkan setiap suku tahun untuk mengelakkan teguran di lembaga gabenor IAEA. Dan dilengkapi dengan kelegaan tidak langsung daripada diplomasi tebusan tawanan, Tehran mungkin cuba merangsang pasukan Biden untuk menawarkan lebih banyak kelegaan,” katanya. “Tehran mempunyai insentif politik untuk membuat beberapa anak panah menunjuk ke bawah tanpa mengubah haluan keseluruhan trajektori nuklearnya.”