Pemberontak bunuh 3 tentera, pegawai polis dalam pertempuran senjata berasingan di Kashmir dikawal India

Tiga tentera India dan seorang pegawai polis terbunuh dalam pertempuran berasingan dengan pemberontak sejak dua hari lalu di Kashmir yang dikawal India yang bergunung-ganang, kata pegawai Rabu.

Pasukan kerajaan India melancarkan operasi bersama terhadap militan lewat malam Selasa di kawasan Kokernag di daerah Anantnag Kashmir.

Selepas reda semalaman, pertempuran bermula semula di sana pada hari Rabu, menurut kenyataan tentera. Dua tentera – seorang kolonel dan seorang major – dan pegawai polis terbunuh, kata polis. Pegawai tidak mengulas tentang sebarang kemalangan militan di Kokernag.

Pertempuran senjata kedua meletus di daerah Rajouri, kawasan bermilitari tinggi berhampiran Garis Kawalan yang memisahkan Kashmir antara India dan Pakistan. Ia mengorbankan seorang tentera dan dua militan, kata tentera dalam kenyataan Rabu.

Pesaing nuklear India dan Pakistan masing-masing mentadbir sebahagian Kashmir, tetapi kedua-duanya menuntut wilayah itu seluruhnya.

Kumpulan pemberontak telah berjuang sejak 1989 untuk kemerdekaan Kashmir atau penggabungan dengan Pakistan berjiran. Kebanyakan Muslim Kashmir menyokong matlamat pemberontak untuk menyatukan wilayah itu, sama ada di bawah pemerintahan Pakistan atau sebagai negara merdeka.

New Delhi menegaskan keganasan Kashmir disokong oleh Pakistan, yang dinafikan Islamabad. Kebanyakan orang Kashmir menganggapnya sebagai perjuangan kebebasan yang sah.