Pemburu raksasa Loch Ness terbitkan penemuan pencarian terbesar dalam beberapa dekad

Pemburu raksasa Loch Ness yang berkumpul di Scotland bulan lalu telah mengeluarkan penemuan mereka tentang apa yang mungkin bersembunyi di bawah air di Tanah Tinggi Scotland.

“Keterujaan akhir minggu ini telah membuktikan bahawa pemburuan raksasa Loch Ness yang berterusan masih sangat hidup dan terus menarik dan menarik perhatian global, dari Amerika, Kanada, Perancis, Itali, Jepun dan banyak lagi,” kata Paul Nixon, pengurus umum Pusat Loch Ness, dalam satu kenyataan akhbar yang diberikan kepada Digital.

“Kami semua mahu perkara yang sama, untuk melihat dan mencari tahu apa sebenarnya raksasa Loch Ness. Kami sangat gembira dapat mengalu-alukan begitu ramai orang ke Pusat Loch Ness untuk lawatan pusat pengunjung dan perjalanan bot Deepscan merentasi akhir minggu.”

Ratusan sukarelawan dari seluruh dunia berkumpul di Loch Ness pada akhir minggu terakhir Ogos dalam apa yang dianggap sebagai pemburuan makhluk terbesar sekurang-kurangnya 50 tahun.

PEMBURU RAKSASA LOCH NESS BERKUMPUL DI SCOTLAND UNTUK PENCARIAN NESSIE TERBESAR DALAM BEBERAPA DEKAD

“Saya telah memburu raksasa selama sembilan tahun, tetapi ini adalah pemburuan rasmi pertama saya. Sebelum ini, saya telah menyewa bot sendiri, jadi ini hebat kerana ia dianjurkan oleh Kumpulan Penerokaan Loch Ness dengan sokongan Pusat Loch Ness,” kata sukarelawan Christie McLeod dari Kanada, menurut kenyataan akhbar itu.

“Saya telah mendengar banyak cerita dari penduduk tempatan, yang semuanya saling bercanggah. Ada dua jenis orang di dunia, penganut dan bukan penganut Nessie, dan saya tidak berminat dengan yang terakhir. Saya mempunyai hubungan spiritual dengan raksasa Loch Ness dan berpendapat terdapat portal ke dimensi lain di loch itu,” tambah McLeod.

RAKSASA LOCH NESS: SEJARAH MAKHLUK LEGENDA

Pemburuan itu juga disiarkan secara langsung, dan seorang sukarelawan dalam talian berkata mereka mengesan “bayangan raksasa tepat di bawah permukaan, bergerak, menyelam keluar pandangan, kemudian muncul semula dan berenang melintas sekali lagi.”

TEORI BELUT GERGASI RAKSASA LOCH NESS DISOKONG OLEH VIDEO YANG BARU TIMBUL

Sejarah raksasa Loch Ness bermula pada abad keenam, apabila dokumen bertulis mendakwa biarawan Ireland St Columba mengusir “makhluk air” ke Sungai Ness, menurut Reuters. Makhluk itu semakin terkenal pada tahun 1934 apabila sekeping gambar menunjukkan seekor makhluk berleher panjang menjulurkan kepalanya di atas air loch. Gambar itu kemudiannya dianggap palsu.

Cuaca dilaporkan sangat buruk semasa pemburuan bulan lalu, tetapi para sukarelawan menerjang keadaan ribut dan berdiri di tepi loch atau menaiki bot untuk mencari makhluk itu. Para sukarelawan malah menamakan keadaan cuaca sebagai “Pembalasan Nessie,” menurut Pusat Loch Ness.

MISTERI RAKSASA LOCH NESS DISELESAIKAN? KAJIAN MENGAITKAN PENEMUAN DINOSAUR PURBA MEMPENGARUHI DELUSI

“Cuaca di Tanah Tinggi Scotland sangat mengerikan pada hujung minggu lalu, sehingga Permainan Tanah Tinggi Scotland dibatalkan buat pertama kali dalam 75 tahun, tetapi itu tidak menghalang kami – dan tidak menghalang para sukarelawan kami,” kata Alan McKenna dari Kumpulan Penerokaan Loch Ness.

McKenna berkata tanpa mengira cuaca, hujung minggu itu “luar biasa,” dengan “banyak kemungkinan penampakan dan minat yang besar dari seluruh dunia.”

“Kami tahu raksasa itu sukar ditemui, jadi tidak menghairankan kami tidak mempunyai penampakan konkrit, tetapi kami semua berseronok dan membuktikan misteri ini masih wujud,” katanya.