Pengkitar dituduh menumbuk lutut gadis kecil menambah kecederaan selepas memenangi saman terhadap bapa gadis itu

Seorang penunggang basikal di Belgium yang menjadi viral selepas dituduh menumbuk seorang budak perempuan berusia 5 tahun dan menjatuhkannya ke tanah pada Hari Krismas 2020 kini memenangi saman fitnah terhadap bapa budak itu.

Video viral itu menunjukkan budak perempuan muda dan ibunya berjalan di sepanjang laluan semula jadi ketika penunggang basikal berusia 63 tahun yang tidak dikenali datang dari belakang mereka dan kelihatan sengaja menolak lututnya, menjatuhkan kanak-kanak itu dengan muka laju ke salji. Penunggang basikal itu kemudian mengayuh basikalnya pergi tanpa meminta maaf, mendorong keluarga itu melaporkan insiden itu kepada polis.

Insiden itu ditangkap dalam video oleh bapa budak perempuan itu, Patrick Mpasa, yang kemudiannya menyiarkannya di media sosial, di mana ia menjadi viral.

Kes itu akhirnya sampai ke mahkamah pada Februari 2021, menurut laporan dari New York Post, di mana penunggang basikal itu berkata dia menolak lututnya untuk “mengelakkan jatuh” dan bahawa dia “tidak segera sedar” dia menjatuhkan budak perempuan muda itu.

Hakim dalam kes itu memerintahkan penunggang basikal membayar denda kecil bernilai kira-kira $1, memberi alasan bahawa penunggang basikal itu tidak sengaja mencederakan budak perempuan itu, yang dikenali dengan nama Neia, dan bahawa dia sejak itu menghadapi gelombang kritikan media sosial.

Tetapi Mpasa mendakwa dia tidak pernah menyiarkan video itu dalam usaha untuk membalas dendam, sebaliknya berkata dia berharap untuk “meningkatkan kesedaran” tentang bahaya situasi yang sama.

“Saya juga tidak mahu buruan penyihir, saya hanya mahu dia meminta maaf,” tulisnya dalam siaran Disember 2020, menurut laporan itu.

Penunggang basikal itu akhirnya menfailkan saman fitnah terhadap keluarga itu dan menang, dengan seorang hakim di bandar Verviers akan memutuskan berapa banyak wang yang akan diterimanya daripada saman itu pada bulan April.