Penunjuk perasaan iklim Jerman sembur cat tiang Gerbang Brandenburg

Aktivis iklim di Berlin, Jerman menggunakan cat oren dan kuning pada Ahad untuk sembur tiang Gerbang Brandenburg, menuntut semua penggunaan bahan api fosil dihentikan menjelang 2030.

Mercu tanda abad ke-18 dicat oleh ahli Letzte Generation (“Generasi Terakhir”), walaupun Polis Berlin membuat usaha untuk menghalang aktivis protes daripada membuat kerosakan selanjutnya.

“Ahli yang dikenali sebagai ‘Generasi Terakhir’ menyembur tiang di sebelah timur Gerbang Brandenburg dengan cat oren daripada pemadam api semasa pagi,” kata polis pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Jabatan tersebut menambah bahawa pegawai melihat sebuah lif hidraulik digunakan di gerbang itu, yang membantu menghalang aktivis protes daripada memanjat mercu tanda itu.

Polis menahan 14 aktivis protes di Gerbang Brandenburg dan melancarkan siasatan untuk menilai berapa banyak kerosakan yang dilakukan kepada harta itu.

Berpusat di Jerman, Letzte Generation adalah sebahagian daripada rangkaian Eropah A22 yang merangkumi Britain’s Just Stop Oil, yang baru-baru ini menjadi tajuk berita di Jerman dengan ratusan sekatan jalan oleh aktivis protes yang melekatkan diri mereka ke tar.

Tindakan terbaru mencetuskan perlucutan kuasa penguatkuasaan undang-undang oleh negeri-negeri persekutuan di Jerman.

Dalam satu siaran di X, Letzte Generation memaparkan gambar Gerbang Brandenburg disembur cat, dengan berkata, “Kami tidak akan berhenti protes kami melainkan peralihan dimulakan. Kami perlu keluar minyak, gas asli dan arang batu menjelang 2030 paling lewat.”

Matlamat Jerman adalah untuk mencapai sifar bersih menjelang 2045, walaupun ia terlepas sasaran tahunan dalam dua tahun yang lalu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.