Presiden Sudan Selatan bertemu dengan pegawai tentera tertinggi Sudan di Juba

Jeneral tentera tertinggi Sudan mengadakan perbincangan di Juba pada hari Isnin dengan presiden Sudan Selatan mengenai lawatannya yang kedua ke luar negara sejak perang di negaranya bermula awal tahun ini.

Jeneral Abdel-Fattah Burhan, pengerusi Majlis Kedaulatan yang memerintah, tiba di ibu negara Sudan Selatan, Juba, pada waktu pagi Isnin dan disambut oleh Presiden Salva Kiir. Kedua-dua pemimpin itu memeriksa pengawal kehormat dan kemudian menuju ke perbincangan yang memberi tumpuan kepada usaha serantau untuk mencari penyelesaian kepada konflik di Sudan, menurut Majlis Kedaulatan.

Pada bulan April, ketegangan yang menyala di antara tentera, yang diketuai oleh Burhan, dan Pasukan Sokongan Pantas yang berkuasa, yang diperintah oleh Mohammed Hamdan Dagalo, meletus menjadi pertempuran terbuka di ibu negara dan tempat lain.

Pertempuran itu telah mengurangkan ibu negara Sudan, Khartoum, kepada medan pertempuran bandar, dengan tiada pihak berjaya mendapat kawalan bandar itu. Ibu pejabat tentera, di mana Burhan kononnya telah ditempatkan sejak konflik bermula, telah menjadi salah satu pusat konflik.

KONFLIK DI SUDAN MEMBAWA KEPADA 3.1 JUTA ORANG MENGUNGSI, KATA PBB

Di wilayah Darfur barat – tempat kempen genosid pada awal 2000-an – konflik itu telah berubah menjadi keganasan etnik, dengan RSF dan militia Arab sekutunya menyerang kumpulan etnik Afrika, menurut kumpulan hak asasi manusia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sementara itu, dalam lawatan ke Juba, Burhan disertai oleh Menteri Luar bertindak Ali al-Sadiq dan Jeneral Ahmed Ibrahim Mufadel, ketua Agensi Perisikan Umum, dan pegawai tentera lain, menurut Majlis Kedaulatan.

Menteri Hal Ehwal Kabinet Sudan Selatan Martin Elia Lomuro berkata bahawa presiden Sudan Selatan mempunyai penyelesaian “untuk menyelesaikan konflik” di Sudan, menurut kenyataan kepresidenan Sudan Selatan.

“Sudah diketahui bahawa Presiden Kiir adalah satu-satunya orang yang mempunyai keakraban dan pengetahuan tentang Sudan dan boleh mencari penyelesaian kepada krisis Sudan,” kata Lomuro.

Sementara itu, Menteri Luar Sudan bertindak, al-Sadiq, dilaporkan berkata bahawa Sudan Selatan adalah calon terbaik untuk menengahi konflik yang sedang berlangsung “kerana kami telah menjadi satu negara untuk tempoh yang lama dan kami mengenali satu sama lain, kami mengetahui masalahnya dan kami mengetahui keperluan kami.”

Sudan Selatan merdeka daripada Sudan pada 2011 selepas konflik panjang.

Pada peringkat awal perang di Sudan, Kiir Sudan Selatan cuba mengantara di antara jeneral-jeneral yang berperang, sebagai sebahagian daripada inisiatif oleh Pihak Berkuasa Antara Kerajaan mengenai Pembangunan, sebuah kumpulan serantau lapan anggota yang termasuk Sudan.

KONFLIK MEMUNCAK DI SUDAN TELAH MENGHALAU LEBIH 4 JUTA ORANG DARI RUMAH MEREKA, MENURUT PEGAWAI PBB

Pemimpin Sudan bertemu dengan Presiden Abdel Fattah el-Sissi dari Mesir minggu lepas di bandar tepi laut Mesir el-Alamein. Ia adalah lawatan luar negara pertamanya sejak perang.

Konflik itu dianggarkan telah membunuh sekurang-kurangnya 4,000 orang, menurut pejabat hak asasi manusia PBB, walaupun aktivis dan doktor di darat berkata bilangan kematian itu mungkin jauh lebih tinggi.

Lebih daripada 4.8 juta orang telah mengungsi, menurut agensi migrasi PBB. Mereka termasuk lebih 3.8 juta yang melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat di dalam Sudan dan lebih 1 juta lagi yang menyeberang ke negara jiran.

Pada hari Isnin, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan 64 agensi kemanusiaan lain meminta $1 bilion untuk membantu lebih 1.8 juta orang yang dijangka melarikan diri dari perang ke lima buah negara jiran menjelang akhir 2023. Negara-negara jiran itu termasuk Mesir, Chad, Republik Afrika Tengah, Ethiopia dan Sudan Selatan.

UNHCR berkata dana itu dua kali ganda daripada anggaran awal pada bulan Mei, kerana pengungsian dan keperluan terus meningkat.

“Krisis ini telah mencetuskan permintaan mendesak untuk bantuan kemanusiaan,” kata Mamadou Dian Balde, pengarah wilayah UNHCR. “Sangat menyedihkan untuk menerima laporan kanak-kanak meninggal dunia akibat penyakit yang sepenuhnya boleh dicegah, sekiranya rakan kongsi mempunyai sumber yang mencukupi.”