Skim perisikan ‘prolifik’ China cuba ‘mencari bakat’ ahli politik, pegawai pertahanan British, kata kerajaan UK

Kerajaan United Kingdom mengeluarkan laporan mengatakan pengintip China menyasarkan pegawai British yang memegang jawatan sensitif dalam politik, perniagaan dan pertahanan sebagai sebahagian daripada kempen pengintipan yang semakin canggih untuk mencapai akses kepada rahsia negara.

Kerajaan menanggapi laporan yang dikeluarkan oleh British Intelligence dan Jawatankuasa Keselamatan Parlimen pada bulan Julai bahawa pendekatan United Kingdom terhadap ancaman China telah tidak mencukupi. “Skim perekrutan China telah cuba mencari dan menarik rakyat British dan bersekutu dalam jawatan utama dan dengan pengetahuan dan pengalaman sensitif,” kata kerajaan.

“Dari segi pengintipan, pengumpulan risikan manusia China sangat banyak, menggunakan rangkaian besar individu yang tertanam dalam masyarakat tempatan untuk mengakses individu yang diminati – sering dikenal pasti melalui media sosial,” menurut laporan kerajaan UK. “Pembuat keputusan, daripada ahli politik yang berkhidmat hingga bekas tokoh politik, pegawai kanan kerajaan dan tentera – semestinya, sasaran utama.”

Laporan baru ini datang selepas penangkapan seorang penyelidik parlimen muda yang dituduh mengintip untuk China. Dua hujung minggu lalu, Polis Metropolitan mengesahkan bahawa penyelidik itu adalah antara dua lelaki yang ditangkap pada bulan Mac di bawah Akta Rahsia Rasmi. Penyelidik itu, yang menafikan sebarang salah laku, dikatakan mempunyai akses kepada beberapa MP konservatif, menurut BBC.

Sementara itu, Menteri Luar British James Cleverly pada hari Ahad enggan mengatakan sama ada dia menghadapi kerajaan China mengenai tuduhan pengintipan terhadap penyelidik parlimen, enggan mengulas tentang “perkara berkaitan keselamatan,” kata BBC. Sebaliknya, Cleverly berkata dia dan Perdana Menteri British Rishi Sunak telah bercakap dengan pemimpin China tentang “campur tangan dalam demokrasi kami.”

Menurut Reuters, Perkhidmatan risikan dalam negeri Britain MI5 telah menyatakan ia menjalankan tujuh kali ganda siasatan aktiviti China berbanding pada tahun 2018 dan merancang untuk melancarkan lebih banyak.

Kerajaan UK telah melancarkan unit untuk melindungi pilihan raya daripada campur tangan asing. Tahun lalu, MI5 mengeluarkan amaran keselamatan jarang dilihat, memberi amaran kepada ahli parlimen bahawa dicurigai seorang pengintip China terlibat dalam “aktiviti campur tangan politik” di Britain, kata Reuters.

Terdapat juga laporan akhbar minggu ini bahawa MI5 telah memberi amaran kepada parti pemerintah bahawa dua calon berpotensi untuk menjadi ahli parlimen adalah pengintip China.

Akhbar The Times of London juga memberi amaran dalam laporan minggu lalu bahawa MI5 menimbulkan kebimbangan bahawa dua calon pada tahun 2021 dan 2022 mempunyai hubungan Cina yang spesifik. Parti Konservatif pemerintah bertindak atas nasihat itu, menghalang mereka daripada muncul dalam kumpulan calon yang boleh dikemukakan.