Ted Cruz mengecam perjanjian tebusan Iran Biden bernilai AS$6 bilion kerana pengkritik menganggapnya kemenangan bagi pengganas, Putin

JERUSALEM—Pentadbiran Biden pada hari Isnin mengumumkan bahawa ia membuka sekurang-kurangnya AS$6 bilion — dan sehingga AS$16 bilion, menurut Sen. Ted Cruz, R-Texas, — dalam kelegaan sekatan untuk rejim Iran sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tahanan yang melepaskan badai kritikan.

Cruz, ahli Jawatankuasa Hubungan Luar Senat, bersama-sama yang lain, membalas pentadbiran itu atas ketidaktelusan yang didakwa mengelilingi perjanjian itu.

“Presiden Biden telah menubuhkan perjanjian nuklear rahsia dengan rejim Iran yang dirahsiakan daripada Kongres dan rakyat Amerika. Berita hari ini mengesahkan sudah ada perjanjian sampingan termasuk tebusan AS$6 bilion dan pembebasan operatif Iran,” tulis Cruz dalam satu kenyataan.

Unsur-unsur kontroversi utama perjanjian pertukaran tahanan dan tahanan itu melibatkan AS membekukan AS$6 bilion kepada pemerintah klerikal Tehran dan membebaskan lima orang Iran yang disabitkan di AS. Sebagai respons kepada langkah-langkah AS, rejim Iran akan membebaskan lima orang Amerika yang ditangkap sebagai tebusan sebagai alat tekanan untuk dasar tebusannya, menurut pakar.

Kenyataan Cruz mencatat, “Walau bagaimanapun ini hanya garis besar terkecil konsesi yang luar biasa yang Biden sudah buat dan berniat untuk membuat kepada Ayatollah, termasuk pemindahan AS$10 bilion tambahan dan memang ratusan bilion dolar dengan tidak menguatkuasakan sekatan minyak. Sementara itu, dia telah membenarkan rejim Iran untuk hampir memperoleh arsenal nuklear maya selama dua setengah tahun lalu.”

Adrienne Watson, jurucakap NSC, memberitahu FOX Business “Pada 8 September, Setiausaha Blinken mengambil langkah prosedur dalam proses berterusan untuk memastikan dana Iran boleh bergerak dari satu akaun sekatan ke akaun sekatan lain dan kekal disekat untuk perdagangan kemanusiaan. Seperti yang kami katakan sejak permulaan, apa yang dikejar di sini adalah susunan di mana kami menjamin pembebasan 5 warganegara Amerika yang ditahan secara salah. Ini kekal proses yang sensitif dan sedang berlangsung. Walaupun ini langkah dalam proses, tiada individu telah atau akan dibebaskan ke dalam jagaan AS minggu ini. Kami telah memaklumkan Kongres secara meluas sejak permulaan proses ini – jauh sebelum hari ini – dan kami akan terus berbuat demikian, termasuk dengan taklimat tambahan yang sudah dijadualkan minggu ini.”

Dalam temu bual yang disiarkan di NBC, Presiden Iran Ebrahim Raisi berkata bahawa dana itu akan digunakan “di mana sahaja kita memerlukannya.”

AS$6 bilion yang didakwa akan dihantar kepada rejim klerikal Iran datang pada masa yang genting bagi Tehran, kerana ekonominya sebahagian besar tenggelam akibat sekatan ke atas eksport tenaga. Pentadbiran Biden telah menghadapi tuduhan bahawa ia terlibat dalam rayuan lembap terhadap penaja teroris antarabangsa terburuk di dunia, Republik Islam Iran.

Perjanjian itu juga bertepatan pada ulang tahun ke-22 serangan 9/11 yang dilakukan oleh gerakan pengganas jihad al Qaeda. Digital dan pakar telah melaporkan bahawa Iran melindungi pengganas al Qaeda.

Kekurangan ketelusan perjanjian itu telah menyulut kemarahan. Cruz berkata “Pentadbiran Biden mesti merahsiakan perjanjian mereka kerana jika mereka mendedahkannya, undang-undang memerlukan mereka datang ke Kongres dan mempertahankannya, dan rayuan ini sama sekali tidak boleh dipertahankan. Sebaliknya mereka akan terus berbohong tentang dasar mereka sehingga Kongres memaksa mereka berbuat sebaliknya.”

Seorang jurucakap Jabatan Negara AS memberitahu Digital, “Setiausaha Blinken telah menandatangani pengecualian yang membolehkan pelaksanaan pemindahan dana yang sebelum ini diumumkan. Ini bukan baru, ini kelulusan teknikal untuk pemindahan yang sudah diumumkan. Seperti yang pernah kami katakan sebelum ini, AS telah bersetuju untuk membenarkan pemindahan dana dari Korea Selatan ke akaun terhad di institusi kewangan di Qatar dan pembebasan lima warganegara Iran yang kini ditahan di Amerika Syarikat untuk memudahkan pembebasan lima warganegara AS yang ditahan di Iran. “

Jurucakap AS itu meneruskan bahawa Setiausaha Blinken menandatangani pengecualian minggu lalu yang membolehkan pelaksanaan pemindahan ini. Ia adalah “langkah penting dalam menjamin pembebasan lima warganegara AS ini. Pengecualian ini membenarkan pemindahan dana dari satu lokasi ke lokasi lain tetapi tidak mengubah hakikat bahawa ia hanya boleh digunakan untuk membiayai pembelian barangan kemanusiaan Iran. Seperti yang kami katakan, tiada wang pergi ke Iran secara langsung dan tiada dana pembayar cukai digunakan. Dana yang disimpan di Korea Selatan adalah dana Iran.”

Penkritik berhujah bahawa wang adalah boleh saling ditukar dan rejim Iran akan mengalihkan dana untuk membantu Presiden Rusia Vladimir Putin dalam perangnya menentang Ukraine. Rejim Iran telah membekalkan dron membunuh kepada tentera Rusia.

Bekas Pegawai Perisikan Pertahanan AS Rebekah Koffler memberitahu Digital “Iran mungkin akan menggunakan sebahagian dana yang dibekukan untuk tujuan itu dan Rusia akan menjadi penerima utama dengan mempunyai aliran mantap keupayaan untuk meneruskan peperangan dronnya di Ukraine. Dengan mencairkan AS$6 bilion aset Iran, Pentadbiran Biden akan membiayai perang Putin terhadap Ukraine, walaupun secara tidak langsung,” dakwanya.

Namun, jurucakap Jabatan Negara AS berhujah bahawa, “Dana ini akan dipindahkan ke akaun terhad di Qatar, dan Amerika Syarikat akan mengawasi bagaimana dan bila dana ini digunakan. Ia adalah dasar AS sejak lama untuk memastikan sekatan kami tidak menghalang makanan, ubat-ubatan, dan barangan dan perkhidmatan kemanusiaan lain mengalir kepada orang biasa, tidak kira betapa menjijikkan kerajaan mereka.”

Senator Joni Ernst, R-Iowa, menggunakan X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, untuk mengecam Rumah Putih kerana didakwa membiayai melalui perjanjian pertukaran tahanan, organisasi pengganas yang ditetapkan AS, Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC).

“Pentadbiran Biden terlibat dalam membiayai aktiviti pengganas tambahan IRGC, dan Iran serta proksi-proksinya bergembira dengan limpahan mereka. Dengan membenarkan rejim meningkatkan keuntungan mereka sebanyak AS$6 bilion, Presiden Biden secara ceroboh meletakkan berpuluh-puluh orang Amerika dalam bahaya kerana dia memperkenankan aktiviti keganasan Iran dan menggalakkan lebih banyak ‘diplomasi tebusan.’ Saya telah bekerja untuk mempertanggungjawabkan pentadbiran ini, tetapi Presiden Biden menggandakan kelemahannya di pentas dunia, meletakkan nyawa Amerika dalam bahaya. Strategi rayuan yang gagal ini mesti diakhiri,” tulis Ernst.

Digital melaporkan pada bulan Ogos bahawa pentadbiran Biden menghadapi kritikan sengit daripada orang Iran Amerika yang ahli keluarga mereka tidak termasuk dalam pertukaran tahanan.

Jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital “Kami terus berusaha untuk menjamin pembebasan warganegara AS yang ditahan secara tidak adil oleh Iran, dan kami terus memantau kesihatan dan kesejahteraan mereka dengan rapi dengan bantuan rakan kongsi Switzerland kami, tetapi kami tidak ada kemas kini untuk dikongsi pada masa ini.”

Koffler, yang lahir di Rusia dan pakar hubungan Rusia-Iran dan psikologi Putin, berkata “Memandangkan hubungan yang semakin erat antara Rusia dan Iran, apa-apa perjanjian dengan Barat yang boleh dicapai Iran berpotensi memberi manfaat kepada Rusia. Ini merupakan preseden yang berbahaya yang ditetapkan oleh Pentadbiran Biden.”

Koffler menambah, “Cara kedua Rusia mendapat manfaat adalah bahawa perjanjian ini menunjukkan kepada Putin bahawa Washington boleh ditekan untuk mengkaji semula dasarnya sendiri. Moscow kini boleh menekan Washington untuk menggunakan rangka kerja yang sama untuk mencairkan AS$300 bilion aset bank pusat Rusia atau sebahagiannya sebagai pertukaran untuk sesuatu seperti membebaskan orang Amerika yang ditahan di Rusia seperti Evan Gershkovich dan Paul Whelan.”

Business secara eksklusif melaporkan pada hari Ahad bahawa syarikat Rusia dan China mengelak sekatan AS untuk membeli minyak Iran dan membantu sektor tenaga Tehran.

Lisa Daftari, ketua penyunting The Foreign Desk, memberitahu Digital, “Jelas dana ini akan digunakan untuk aktiviti jahat termasuk pengeluaran senjata untuk dijual kepada Rusia, keganasan serantau dalam menyokong proksi rejim di Iraq, Lubnan, Gaza, Yaman dan sebagainya, serta menjadi talian hayat yang tepat pada masanya menyelamatkan rejim yang bertahun-tahun berjuang untuk terus hidup di bawah sekatan antarabangsa dan protes dalaman.”

Daftari, pakar Iran, menambah