Tentera China sasarkan tentera Amerika, veteran untuk kempen eksploitasi, kata jeneral

Tentera China mensasarkan anggota perkhidmatan Amerika Syarikat semasa dan bekas sebagai sebahagian daripada kempen eksploitasi untuk “mengisi jurang” dalam keupayaan tentera, kata seorang jeneral Amerika Syarikat.

Usaha kompleks itu diterangkan dalam memo Tentera Udara yang ditulis oleh Jeneral Charles Q. Brown Jr., seorang pegawai Tentera Udara AS mengesahkan kepada .. Tentera China mendorong syarikat antarabangsa yang berurusan dengan PRC untuk mensasarkan dan merekrut “bakat tentera yang dilatih oleh AS dan NATO merentasi kepakaran dan bidang kerjaya.”

“Dengan pada dasarnya melatih jurulatih, ramai daripada mereka yang menerima kontrak dengan syarikat asing ini merosakkan keselamatan negara kita, meletakkan keselamatan rakan sekerja perkhidmatan mereka sendiri dan negara pada risiko,” tulis Brown dalam memo itu, yang pertama kali dilaporkan oleh Washington Post. Beliau menggalakkan anggota perkhidmatan untuk melindungi “maklumat pertahanan negara kita” walaupun selepas mereka meninggalkan angkatan tentera.

Ini adalah berita yang sedang berkembang dan akan dikemas kini.