UK mempertimbangkan untuk mengharamkan anjing XL bully Amerika berikutan serangan yang mencederakan gadis berusia 11 tahun

Menteri Dalam Negeri Britain berkata Isnin beliau sedang mencari “nasihat mendesak” tentang mengharamkan sejenis anjing buli Amerika, menyerlahkan serangan ke atas seorang budak perempuan berusia 11 tahun pada hujung minggu lalu.

Suella Braverman berkata beliau telah membuat pesanan nasihat mengharamkan anjing buli XL Amerika selepas polis berkata mereka menyiasat satu insiden di bandar tengah Birmingham pada hari Sabtu, apabila seorang budak perempuan cedera oleh salah seekor daripada anjing-anjing itu. Dua orang lelaki yang campur tangan juga cedera.

“Ini memalukan. Anjing XL Bully Amerika adalah bahaya yang jelas dan mematikan kepada masyarakat kita, terutamanya kepada kanak-kanak,” tulis Braverman di media sosial. “Kita tidak boleh terus seperti ini.”

Polis berkata anjing itu disita oleh pegawai dan pihak berkuasa akan mempertimbangkan apa yang perlu dilakukan dengan haiwan itu.

Selama berbulan-bulan, beberapa pembela telah menyeru larangan XL Bully, yang pada asalnya dibiakbakakan daripada anjing terrier pitbull Amerika.

Emma Whitfield, ibu kepada seorang budak lelaki berusia 10 tahun yang maut selepas dia dicabik-cabik oleh seekor anjing buli XL Amerika di Wales pada 2021, mempersoalkan mengapa pihak berkuasa tidak bertindak lebih awal.

“Di manakah awak ketika anak lelaki saya dibunuh?,” dia menulis di X, dahulu dikenali sebagai Twitter. “Di manakah awak ketika saya di Parlimen meminta perubahan? Tiada di mana. Jika awak akan melakukan sesuatu, sila lakukan.”

Pejabat Perdana Menteri Rishi Sunak berkata ia mengambil isu ini “sangat serius” tetapi tidak memberi butiran lanjut tentang cadangan perubahan undang-undang.

Empat baka anjing kini diharamkan di UK, termasuk anjing terrier pitbull, tosa Jepun, dogo Argentino dan fila Brasileiro.

Akta Anjing Berbahaya juga melarang pemilik membiarkan anjing mereka menjadi “berbahaya di luar kawalan,” yang boleh dihukum dengan denda dan hukuman penjara sehingga 14 tahun dalam kes-kes serius.

XL bully tidak diiktiraf sebagai baka tertentu oleh Kelab Anjing UK, yang telah berhujah bahawa tiada baka anjing secara semula jadi berbahaya. Organisasi itu berkata larangan baka tertentu tidak menangani faktor paling penting yang menyumbang kepada insiden gigitan, terutamanya pemilik anjing yang tidak bertanggungjawab yang melatih anjing mereka menjadi agresif.

Baka-baka buli mendapat namanya kerana pada asalnya digunakan dalam sukan darah, seperti umpan lembu jantan. Anjing-anjing ini mempunyai tubuh berotot dan struktur tulang yang lebih berat daripada pit bull.