Ukraine berdepan masa depan dengan sehingga 20,000 orang kudung akibat perang dengan Rusia berterusan

Sekumpulan kecil tentera berkumpul di luar untuk berkongsi rokok dan cerita perang, kadangkala secara santai dan kadangkala dengan sedikit ketegangan mengenai ingatan yang tidak boleh dipercayai akibat hari terakhir mereka bertempur, hari di mana perang merampas anggota badan mereka.

Sesetengah jelas mengingati saat mereka terkena periuk api, bom udara, peluru berpandu, atau peluru meriam. Bagi yang lain, jurang dalam ingatan mereka besar.

Badan kurus Vitaliy Bilyak penuh dengan parut yang berakhir dengan pemotongan di atas lutut. Semasa enam minggu koma, Bilyak menjalani lebih daripada 10 pembedahan, termasuk rahang, tangan, dan tumitnya, untuk pulih daripada kecederaan yang dialaminya pada 22 April memandu melepasi sepasang periuk api.

“Apabila saya sedar, saya berasa seperti dilahirkan semula dan kembali dari alam selepas kematian,” kata Bilyak, yang baru memulakan jalan pemulihannya. Dia masih belum tahu bila dia akan menerima prostesis, yang mesti dipasang secara individu untuk setiap pesakit.

Ukraine sedang menghadapi masa depan dengan sehingga 20,000 orang yang kehilangan anggota, kebanyakannya tentera yang juga mengalami trauma psikologi dari masa mereka di barisan hadapan. Eropah tidak mengalami apa-apa yang seumpama itu sejak Perang Dunia I, dan Amerika Syarikat tidak sejak Perang Saudara.

MENTERI PERTAHANAN UKRAINE OLEKSII REZNIKOV AKAN DIGANTIKAN OLEH RUSTEM UMEROV: ZELENSKYY

Mykhailo Yurchuk, seorang parajumper, cedera pada minggu-minggu pertama perang berhampiran bandar Izium. Kawan-kawannya memuatkannya ke atas tangga dan berjalan selama satu jam ke tempat selamat. Satu-satunya perkara yang difikirkannya pada masa itu, katanya, adalah mengakhiri semuanya dengan grenad. Seorang jururawat enggan meninggalkan sisinya dan terus memegang tangannya sepanjang masa ketika dia tidak sedarkan diri.

Apabila dia sedar di unit rawatan rapi jururawat itu masih ada di sana.

“Terima kasih kerana memegang tangan saya,” kata Yurchuk kepadanya.

“Yah, saya takut awak akan menarik pin itu,” balas jururawat itu. Lengan kiri Yurchuk hilang di bawah siku dan kaki kanannya di atas lutut.

Dalam tempoh 18 bulan sejak itu, Yurchuk telah mendapatkan keseimbangan semula, secara mental dan fizikal. Dia bertemu dengan wanita yang kemudiannya menjadi isterinya di hospital pemulihan, di mana dia menjadi sukarelawan. Dan kini dia menimang anak perempuan bayi mereka dan membawanya berjalan tanpa ragu-ragu sedikit pun. Tangan dan kaki barunya berwarna hitam legap.

Yurchuk sendiri telah menjadi penyemangat utama untuk pendatang baru dari barisan hadapan, mendorong mereka ketika mereka pulih dari luka-luka mereka dan mengajar mereka ketika mereka belajar untuk hidup dan bergerak dengan kecacatan baru mereka. Jenis hubungan seperti itu perlu direplikasi di seluruh Ukraine, secara formal dan tidak formal, untuk beribu-ribu orang yang kehilangan anggota.

“Keseluruhan sistem lokomotif mereka perlu diorientasikan semula. Mereka mempunyai pengagihan berat badan yang berbeza. Itu adalah penyesuaian yang sangat rumit yang perlu dibuat dengan manusia lain,” kata Dr Emily Mayhew, seorang sejarawan perubatan di Imperial College yang mengkhususkan diri dalam kecederaan letupan.

Tidak cukup pakar prostetik di Ukraine untuk menangani keperluan yang semakin meningkat, kata Olha Rudneva, ketua pusat Superhumans untuk merehabilitasi tentera Ukraine yang kehilangan anggota. Sebelum perang, katanya, hanya lima orang di seluruh Ukraine mempunyai latihan pemulihan formal untuk orang dengan pemotongan lengan atau tangan, yang dalam keadaan normal kurang biasa berbanding kaki dan kaki kerana kadangkala ia dipotong akibat komplikasi dengan diabetes atau penyakit lain.

RUSIA TIDAK MENJALANKAN SIASATAN KE ATAS KEMALANGAN PRIGOZHIN DI BAWAH PERATURAN ANTARABANGSA: LAPORAN

Rudneva menganggarkan bahawa 20,000 rakyat Ukraine telah mengalami sekurang-kurangnya satu pemotongan anggota sejak perang bermula. Kerajaan tidak mengatakan berapa banyak daripada mereka adalah tentera, tetapi kecederaan letupan adalah antara yang paling biasa dalam perang dengan garis depan yang panjang.

Pusat pemulihan Unbroken dan Superhumans menyediakan prostesis untuk tentera Ukraine dengan dana yang disediakan oleh negara penderma, organisasi amal dan syarikat swasta Ukraine.

“Sesetengah penderma tidak sanggup memberikan bantuan tentera kepada Ukraine tetapi sanggup membiayai projek kemanusiaan,” kata Rudneva.

Sesetengah lelaki yang menjalani pemulihan menyesal mereka kini tidak lagi terlibat dalam perang, termasuk Yurchuk dan Valentyn Lytvynchuk.

Lytvynchuk, bekas komander batalion, mendapat kekuatan daripada keluarganya, terutama anak perempuan berusia 4 tahun yang mengukir kuda unicorn pada kaki prostetiknya.

Baru-baru ini dia pergi ke kawasan latihan tentera untuk melihat apa yang masih boleh dilakukannya.

“Saya sedar ia tidak realistik. Saya boleh melompat ke dalam parit, tetapi saya memerlukan pacuan empat roda untuk keluar daripadanya. Dan apabila saya bergerak ‘cepat’ seorang kanak-kanak boleh menangkap saya,” katanya. Kemudian, selepas seketika, dia menambah: “Lagipun, prostesis itu terlepas.”

Bahagian paling sukar bagi kebanyakan orang yang kehilangan anggota adalah belajar untuk hidup dengan kesakitan — kesakitan daripada prostesis, kesakitan daripada kecederaan itu sendiri, kesakitan daripada kesan goncangan letupan yang berpanjangan, kata Mayhew, yang telah bercakap dengan ratusan tentera yang kehilangan anggota sepanjang kerjayanya. Ramai menghadapi kecacatan dan pembedahan kosmetik yang berikutnya.

“Komorbiditi PTSD dan kecederaan letupan dan kesakitan itu — semua itu sukar dipisahkan,” katanya. “Apabila orang mengalami kecederaan fizikal dan mereka mempunyai kecederaan psikologi yang menyertai, perkara-perkara itu tidak akan pernah boleh dipisahkan.”

Bagi mereka yang cedera parah, pemulihan boleh mengambil masa lebih lama daripada perang itu sendiri.

Pembedahan kosmetik sangat penting untuk membolehkan tentera berasa selesa dalam masyarakat. Ramai yang begitu cacat sehingga mereka percaya yang semua orang lihat pada mereka hanyalah kecacatan itu.

“Kami tidak ada setahun, dua tahun,” kata Dr Natalia Komashko, pakar bedah wajah. “Kami perlu melakukan ini seolah-olah ia sudah lewat.”.

Bilyak, tentera yang memandu melepasi periuk api, kadangkala masih bermimpi tentang pertempuran.

“Saya berbaring seorang diri di wad di atas katil, dan orang yang saya tidak kenali datang kepada saya. Saya sedar mereka orang Rusia dan mereka mula menembak saya dari jarak dekat di kepala dengan pistol, senapang,” katanya. “Mereka mula berasa cemas kerana peluru mereka hampir habis, dan saya masih hidup, saya tunjuk mereka jari tengah dan ketawakan mereka.”