UTStarcom Lapor Keputusan Kewangan Tidak Diaudit untuk Separuh Pertama 2023

HANGZHOU, China, 30 Ogos 2023 — UTStarcom (“UT,” “UTStarcom” atau “Syarikat”) (NASDAQ: UTSI), penyedia infrastruktur telekomunikasi global, hari ini melaporkan keputusan kewangan tidak diaudit dan kemas kini perniagaan bagi enam bulan berakhir 30 Jun 2023 (“separuh pertama”).

Sorotan Perniagaan:

  • Kemajuan dengan China Unicom Research Institute tentang pembangunan Penyelesaian Rangkaian Pengangkutan 5G Teragih. UT meneruskan kerja pada Pembangunan Fasa 2 yang memberi tumpuan kepada fungsi SRv6 yang digunakan dalam rangkaian pengangkutan 5G dan pelbagai penambahbaikan penyelesaian. Syarikat berjaya melepasi ujian penerimaan akhir dan ujian interoperabiliti utama.
  • Pelancaran produk Grandmaster PTP SyncRing baharu. UT memperkenalkan SyncRing XGM30E indoor grandmaster PTP, penambahan baharu kepada keluarga peralatan penyegerakan rangkaian SyncRing yang melengkapi portfolio produk SyncRing matang kami, memperluas julat aplikasi dan senario pemasangan.
  • Sokongan berterusan rangkaian pengangkutan mudah alih Operator Mudah Alih di Eropah. Pada 1H 2023, UTStarcom menghantar produk rangkaian yang dipesan lebih awal oleh pelanggan ini. UT meneruskan pembangunan platform SkyFlux CPT dan NetRing PTN untuk lebih memenuhi keperluan pelanggan ini untuk kes penggunaan yang dituju dan untuk menyokong pengembangan rangkaian masa depan.
  • Pesanan pengembangan untuk penyelesaian SSTP yang digunakan di India. UT menerima pesanan pengembangan lain (untuk perisian dan perkakasan) untuk penyelesaian Gerbang Isyarat SSTP yang digunakan secara dasar perpindahan sejak 2017 oleh pelanggan utamanya di India.
  • Eksplorasi pasaran China. Syarikat bercadang untuk mengembangkan bahagian pasarannya di China dan mencapai dua tonggak utama dalam usaha ini pada separuh pertama tahun ini. Pertama, UT berjaya melepasi pensijilan MII (Kementerian Industri dan Maklumat Teknologi PRC) untuk produk SkyFlux UAR500B-12X (pemutus berasaskan IP-MPLS dan teknologi SR sasaran untuk segmen pasaran pengangkutan 5G) yang diperlukan untuk sebarang peralatan telekomunikasi untuk mendapatkan lesen untuk dijual atau digunakan dalam rangkaian telekomunikasi di China. Kedua, Syarikat membuat kemajuan dalam membangunkan peluang yang berkaitan dengan Bandar Pintar dan Pembinaan Digital di China, termasuk penyelesaian Lampu Jalan Pintar, penyelesaian Pertanian Pintar, dan lain-lain.
  • Penerimaan India. Syarikat mengumpul sebahagian daripada jumlah yang terhutang daripada pelanggan utamanya di India. Sepanjang separuh pertama 2023, Syarikat mengumpul sejumlah $5.80 juta daripada BSNL, meninggalkan $5.75 juta masih belum dibayar.

Ketua Pegawai Eksekutif UTStarcom Encik Hua Li berkata, “Sejak berakhirnya pandemik, pemulihan ekonomi lebih perlahan daripada jangkaan, yang mewujudkan lebih banyak cabaran buat kami. Walau bagaimanapun, komitmen kami untuk menyediakan produk dan sokongan berkualiti kepada pelanggan kami kekal tidak berubah.”

Li meneruskan, “Kami membuat kemajuan dalam membangunkan dan memasarkan produk dan penyelesaian canggih yang dioptimumkan untuk segmen pasaran yang berkembang pesat seperti rangkaian pengangkutan 5G. Kami menjangkakan produk baharu akan digunakan tidak lama lagi tetapi sementara itu kami menyokong produk dan pelanggan semasa. Kami juga cuba mempelbagaikan aliran pendapatan kami, yang boleh memperbaiki prestasi kewangan kami dan akhirnya mewujudkan nilai jangka panjang untuk pemegang saham.”

Keputusan Kewangan Separuh Pertama 2023

Ringkasan Kunci Kewangan 1H 2023

1H 2023 1H 2022 Perubahan Y/Y
Hasil $6.5 $7.5 -13.3%
Keuntungan Kasar $1.8 $1.3 +38.5%
Perbelanjaan Operasi $5.8 $4.1 +41.5%
Kerugian Operasi ($4.0) ($2.8) -$1.2