Veteran tentera yang berkhidmat di Afghanistan dilantik sebagai menteri luar negeri baharu di Belanda

Hanke Bruins Slot, seorang veteran tentera yang berkhidmat dengan tentera Belanda di Afghanistan, dilantik pada hari Isnin sebagai menteri luar negeri Belanda yang baru. Beliau menggantikan Wopke Hoekstra, yang berada dalam barisan untuk menjadi seorang pesuruhjaya Kesatuan Eropah.

Bruins Slot telah menjadi menteri dalam negeri dalam pentadbiran penjaga Mark Rutte yang akan bersara. Kerajaannya akan kekal berkuasa sehingga gabungan baru dibentuk selepas pilihan raya umum 22 November.

Tinjauan menunjukkan parti Tarikan Demokrat Kristian Bruins Slot akan mengalami kekalahan teruk dalam pilihan raya musim luruh. Parti itu mengemukakannya pada awal Isnin untuk menjadi diplomat negara yang teratas. Kerajaan mengesahkan pelantikannya kemudian pada hari yang sama.

EU SEDANG MEMPERTIMBANGKAN UNTUK MELARAS PERLINDUNGAN SERIGALA MEMANDANGKAN PETANI MEMBANGKITKAN KEBIMBANGAN TENTANG KESELAMATAN TERNAKAN MEREKA

“Sebagai veteran Afghanistan dan setiausaha negara bertanggungjawab untuk perisikan dan keselamatan tentera, Hanke lebih daripada layak untuk membuat perpindahan ini ke Kementerian Luar Negeri,” kata pemimpin Demokrat Kristian Henri Bontenbal dalam satu kenyataan.

Sebagai menteri luar negeri, Bruins Slot akan terlibat rapat dalam sokongan Belanda terhadap Ukraine. Seorang lagi Demokrat Kristian, Hugo de Jonge, dilantik sebagai menteri dalam negeri untuk menggantikan Bruins Slot.

Hoekstra meletak jawatan selepas kerajaan menamakannya untuk menduduki kerusi Belanda dalam suruhanjaya eksekutif EU. Beliau dijangka dilantik untuk menggantikan pemegang portfolio iklim EU, Frans Timmermans, yang kembali ke politik Belanda untuk memimpin blok tengah kiri yang disatukan daripada dua parti dalam pilihan raya.